Warmtepomp Kruisland

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De oude en vertrouwde cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnenkort is het aanvragen van een gasgestookt systeem volledig uitgesloten. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Met z’n allen zullen we moeten dus over naar een duurzamere oplossing. De alternatieve keuzemogelijkheid van een HR-ketel is het warmtepomp systeem. Middels onze website vind je handige info voor een warmtepomp in Kruisland. Hoe werkt zo’n systeem? Wat zijn de verschillende tarieven? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle nuttige specificaties en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Kruisland!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Kruisland? Op deze pagina doorzoek je zinvolle informatie. Kies voor een van de vragen hieronder, en je ontdekt snel bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Kruisland?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Kruisland?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Kruisland

Overweeg jij de aanschaf van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is vrij complex. Daarom is een bekwame warmtepomp installateur in Kruisland onontbeerlijk. Het selecteren van een doorgewinterde warmtepomp-installateur is net zo relevant als de klus die op het programma staat. De vakman keurt jouw hele woning, heeft een adviserende rol, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Sonnenkraft). Hoe ben ik verzekerd van een officiële warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei contracten die jou helpen bij het kiezen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welk type moet ik laten installeren? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Niveau Energiebron Kostprijs Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride Via ventilatie Vanaf €1.600 45 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht van buiten €5.500 – €6.500 75 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €14.500 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Standalone Waterbronnen €19.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp benut energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, toilet en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem benut de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Deze vernuftige pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit werkt in feite met een buitenunit met ventilator. De opgevangen warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een speciale compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp nuttigt “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een gesloten of open bron. De warmte uit de bodem wordt veranderd in hoogwaardige bruikbare energie. Denk aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en warm water uit de kraan. In te zetten voor vloer en radiatorverwarming. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Kruisland.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Over het algemeen zien we 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Wil je beginnen met een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Uitdam.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €8.500 – €18.000 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Atag, Nefit, Intergas, Vaillant, Remeha). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder dan een volledig-elektrisch installatie. Een minpunt is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een veelgevraagd type is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Kruisland

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Kruisland

Veel mensen zijn benieuwd: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Louter de aanschafprijs geeft een te beperkt beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, maar het stroomverbruik zal toenemen. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Kruisland te berekenen.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1400 €1800 5 jaar
Lucht-water €4600 €2400 €2300 7 jaar
Bodem-water €14100 €4200 €4400 13,5 jaar
Water-water €18500 €5500 €5600 16 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Steenbergen?
Eerdaags moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren moeten veel consumenten uitwijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente Steenbergen) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het betreft een vorstelijke subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Kruisland is alleen aan te vragen voor producten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1650 – €4550. De uiteindelijke subsidie komt tot stand op basis van het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen krijg je nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de Galletti HWMC010H geeft recht op €1.950,00 subsidie en bij de Hautec HCS-PN-30 (88SF0301SDPN1) ligt dit op €3.100,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Kruisland

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Huizen die enkel stroom gebruiken gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Let op: deze producten verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Zoek ook naar warmtepomp in Diphoorn plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht in combinatie met reguliere energie (stroom). Op basis daarvan kan het product op milieuvriendelijke wijze water verwarmen. Dit kan door ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen de €2550 tot €4000. Je energieverbruik wordt wel hoger: ga maar uit van ongeveer €280 per kalenderjaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler is de ideale mix om de energierekening te verlagen in de provincie Noord-Brabant.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen