Warmtepomp Diphoorn

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De traditionele cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Dan is het vervangen van een systeem op gas niet meer toegestaan. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle woningen moeten kijken naar een duurzamere oplossing. Een keuze in plaats van de CV-ketel is een warmtepomp installatie. Aan de hand van onze vergelijker lees jij alle details betreffende een warmtepomp in Diphoorn. Hoe gaat het in z’n werk? Met welke kosten moet ik rekening houden? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle cruciale info en tips en ontdek de meest vakkundige installateur in Diphoorn!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Diphoorn? Via onze specialisten ontdek je belangrijke adviezen. Druk op een van de onderstaande vragen, en jij checkt rap verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Diphoorn?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Diphoorn?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Diphoorn

Iets voor jou, het investeren in een warmtepomp? Vooral de installatie van de warmtepomp is tamelijk complex. Juist om die reden is een bekwame warmtepomp installateur in Diphoorn noodzakelijk. De keuze maken voor een vakkundige expert is net zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De installateur verkent jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Auer verwarming). Wat is een geoefende warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende contracten die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende installateurs

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Lid van UNETO-VNI?

  Bekijk altijd of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Voor welk systeem moet ik gaan? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.400 tot 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht van buiten €5.500 – €8.000 70 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardwarmte €15.500 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water (grond/rivier) €18.500 en extra 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een soort ventilator buiten. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 11 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Er zijn 2 opties: een open of gesloten bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar bruikbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. In te zetten voor vloer en radiatorverwarming. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Diphoorn.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: minder recente en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur realiseert aanzienlijk woongenot. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Normaal gesproken ontwaren we 2 soorten systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Neig jij eerst naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Start nu ook met warmtepomp installateur Nieuwolda.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, grondwater of de aarde. De initiële investering ligt zo tussen de €9.000 tot €19.500 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Vaillant, Atag, AWB, Nefit, Remeha). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel helpt op koude dagen en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een 100% elektrische oplossing. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een populaire toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Diphoorn

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Diphoorn

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Slechts de aanschafprijs is niet allesomvattend. Je hebt ook te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij zijn er subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Diphoorn uit te zoeken.

Model warmtepomp Prijs pomp Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1100 €1500 5,5 jaar
Lucht-water €5800 €2400 €2200 6,5 jaar
Bodem-water €14900 €5200 €4000 14 jaar
Water-water €17200 €4000 €4000 16,6 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Coevorden?
Binnen afzienbare tijd gaat de gaskraan helemaal dicht. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel consumenten uitwijken naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Coevorden) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Tip: subsidie warmtepomp Diphoorn kun je enkel aanvragen voor producten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €3000 – €5550. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt hangt af van het type systeem, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de Climaveneta AWR-MTD2-XE 0061T geeft recht op €2.250,00 subsidie en voor de Galletti LEP 072MS ligt dit op €8.700,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Diphoorn

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Gasvrije woningen zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Maar, deze systemen verbruiken veel stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Jouw energienota naar €0,00. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en zijn gemakkelijk te installeren. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van een energieneutrale woning. Vind alles uit over warmtepomp in Westerbeek plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, samen met reguliere energie (stroom). Op die manier kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit kan door ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €3000 en €4800. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €340 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen samenvoegen is het beste om om de energierekening te verlagen in de provincie Drenthe.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw