Warmtepomp Westerbeek

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De hoog rendement cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Over een tijdje is de keuze voor een gasgestookt systeem haast niet meer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle gezinnen moeten kijken naar een duurzame verwarmingsbron. Een keuze in plaats van een gasgestookte ketel is een warmtepomp. Aan de hand van warmtepompspot.nl ontdek je uitgebreide info voor een warmtepomp in Westerbeek. Hoe werkt het? En wat zijn de kosten? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle onmisbare info en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Westerbeek!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Westerbeek? Middels onze expertise check je handige adviezen. Klik op een onderwerp en je leest eenvoudig alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Westerbeek?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Westerbeek?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Westerbeek

Bekijk jij de opties ten aanzien van het aanschaffen van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n systeem is tamelijk complex. Vandaar is een competente warmtepomp installateur in Westerbeek onvermijdbaar. Het kiezen van een aangesloten expert doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. De specialist kijkt kritisch naar jouw woning, heeft een adviserende rol, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Warmflow warmtepomp). Hoe herken je een erkende warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er verschillende contracten die van belang zijn:

 • KvINL certificering

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel check je een overzicht.

Type Warmtepomp Mechanisme Bron De kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.500 45 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Luchtunit (buiten) €4.500 – €7.000 55 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Warmte-grondbron €14.000 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water uit de grond €20.000 of extra 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem benut de warmte uit uit ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit werkt in feite met een speciale buitenventilator. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We differentiëren een gesloten of open bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in warmte die je kunt gebruiken. Denk dan aan energie voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. In te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Dit systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Westerbeek.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager realiseert een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Doorgaans ontwaren we 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Liever een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Harderwijk.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De investering ligt tussen de €8.500 tot zo’n €20.000 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, Remeha, Nefit, Atag, AWB). De hybride installatie neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een full-electric oplossing. Let op: houd er rekening mee dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgebruikte model is de ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Westerbeek

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Westerbeek

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Uitsluitend de prijs van het apparaat geeft een te beperkt beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Westerbeek te analyseren.

Bron warmtepomp Tarief product Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1400 €2000 6 jaar
Lucht-water €4500 €2300 €2500 7 jaar
Bodem-water €14100 €3800 €3100 10 jaar
Water-water €18000 €4400 €4900 17 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Sint Anthonis?
Eerdaags moeten we gasvrij wonen. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel huizen overgaan naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente Sint Anthonis) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Dit is een historische subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafwaarde. Belangrijk: subsidie warmtepomp Westerbeek is alleen van toepassing op types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2600 – €4200. Het totale bedrag hangt af van het type, vermogen (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Thermics Energie Caldensa 20 geeft recht op €2.800,00 subsidie en met betrekking tot de Daikin ERLQ008(**)V + EHSX08P50(**) ligt dit op €1.900,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Westerbeek

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Niettemin, deze systemen consumeren wel de nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Dit betekent een maximale energiebesparing! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor een energieneutrale situatie. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Oudeschild plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op via lucht (ventilatie) samen met gewone stroom. Op die manier kan het product op milieuvriendelijke wijze tapwater verwarmen. Dit gebeurt met een interne compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €2800 en €4200. Onderschat niet de stroomkosten: als basis neem je +/- €330 op de jaarafrekening. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen samenvoegen is het beste om om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Brabant.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen