Warmtepomp Harderwijk

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De ouderwetse cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Vanaf komend jaar is het aanvragen van de gasgestookte ketel volledig uitgesloten. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Nederlanders moeten investeren in een duurzamere oplossing. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel met gas zo’n warmtepomp. Gebaseerd op warmtepompspot.nl ontdek je relevante tips aangaande een warmtepomp in Harderwijk. Is mijn huis wel geschikt? Hoe hoog is de investering? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle praktische specificaties en bekijk de tarieven via een installateur uit Harderwijk!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Harderwijk? Hieronder achterhaal je belangrijke tips en adviezen. Kies voor een van de onderwerpen en check direct alle informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Harderwijk?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Harderwijk?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Harderwijk

Iets voor jou, de installatie van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is vrij moeilijk. Daardoor is een ervaren warmtepomp installateur in Harderwijk benodigd. De keuze maken voor een doorgewinterde warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Hij inspecteert jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Hudge installatie). Wat is een vakbekwame warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende creditaties die jou helpen bij het kiezen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Lid van UNETO-VNI?

  Check of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke moet ik nu kiezen? Doorgaans kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema tref je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werking Bron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Luchtstroom Vanaf €1.250 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Luchtunit (buiten) €4.000 – €7.000 65 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Standalone Bodemwarmte €13.500 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €19.500 en extra 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem benut warmte uit de ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Deze vernuftige pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We onderscheiden een open of gesloten bron. De warmte uit het grondwater wordt getransformeerd naar toepasbare energie. Denk aan energie voor de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. Te combineren met vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Harderwijk.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C realiseert aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

In de praktijk onderscheiden we twee type systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Roosteren.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, grondwater of de bodem. De kosten liggen tussen de €6.500 tot zo’n €19.500 (inc. boring en aansluiten). Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, Remeha, Nefit, AWB, Vaillant). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar als het koud is in huis, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een standalone installatie. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een populaire type is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Harderwijk

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Harderwijk

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Uitsluitend de kostprijs van de pomp is niet afdoende. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Harderwijk te analyseren.

Model warmtepomp Kosten systeem Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1800 €1900 4,5 jaar
Lucht-water €5800 €2100 €2500 8,5 jaar
Bodem-water €15000 €4000 €4500 11 jaar
Water-water €18700 €4500 €4000 16 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Harderwijk?
Over een aantal jaar moet ook jouw huis gasvrij zijn. De komende jaren moeten veel gezinnen overschakelen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Harderwijk) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kom in actie! En gebruik deze historische subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de aanschafprijs. Tip: subsidie warmtepomp Harderwijk kun je enkel aanvragen voor modellen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1300 tot €5350. De uiteindelijke subsidie heeft te maken met het merk, vermogen en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je honderd euro extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Daikin ERLQ014(**)W1 + EHBX16(**)9W geeft jou €2.700,00 subsidie en met betrekking tot de Western Airconditioning CORE 11 krijg je €3.300,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Harderwijk

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Maar, deze systemen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutraal huis. Ook interessant: warmtepomp in Baexem plaatsen.

Over warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, in samenwerking met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door ingebouwde compressors. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2550 tot €4400. Het stroomverbruik is aanzienlijk: als basis neem je +/- €325 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is een perfecte combinatie om je energiecontract op te zeggen in de provincie Gelderland.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen