Warmtepomp Baexem

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De gebruikelijke CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Over een aantal jaar is het aanvragen van een systeem op gas niet langer mogelijk. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle woningen zullen zich oriënteren op een alternatieve bron. Het meest bekende alternatief van een gasgestookte ketel is een warmtepomp installatie. Aan de hand van de tips van onze experts lees jij alle informatie m.b.t. een warmtepomp in Baexem. Wat komt er allemaal bij kijken? Met welke kosten moet ik rekening houden? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Bekijk alle nuttige info en check prijzen van een installateur in Baexem!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Baexem? Op onze website vind je zinvolle aanbevelingen. Klik op een van de onderwerpen en jij bekijkt snel alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Baexem?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Baexem?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Baexem

Bekijk jij de opties ten aanzien van de installatie van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is tamelijk ingewikkeld. Om die reden is een bekwame warmtepomp installateur in Baexem onontbeerlijk. De zoektocht naar een handige vakman is op z’n minst zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Deze expert neemt jouw huis onder de loep, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Weider). Wat is een degelijke installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Wat rendeert het beste in mijn woning? Veelal zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Werking Bron Kostprijs Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.700 25 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Luchtunit (buiten) €4.000 – €7.500 55 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Bodemwarmte €13.500 – 16.500 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water All-electric Grondwater €20.000 of extra 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp benut energie uit ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, wc en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit gaat op basis van een ‘airco achtig’ toestel. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 11 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zit verschil tussen een gesloten of open bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar toepasbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. Te combineren met radiatoren en vloerverwarming. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Baexem.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Soort Isolatie: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur zorgt voor een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwperiode: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Normaliter ontwaren we twee type systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Zoek jij een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Laag Zuthem.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, buitenlucht of aarde. De prijzen zullen variëren tussen €6.000 en €18.000 (inc. boring en aansluiten). Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, AWB, Vaillant, Atag, Nefit). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig wanneer het erg koud is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in verhouding met een full-electric product. Minder fraai is het feit dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een populaire toepassing betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Baexem

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Baexem

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Puur de kosten van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het gasverbruik wordt minder echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Baexem uit te werken.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1100 €1700 5 jaar
Lucht-water €4500 €1800 €2500 7,5 jaar
Bodem-water €14100 €3700 €4600 13,5 jaar
Water-water €18400 €5300 €5100 18,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Leudal?
Over een aantal jaar moet elke woning “gasvrij” zijn. Vanaf dit moment zullen veel consumenten wijken naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Leudal) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Profiteer snel van deze gulle subsidieregeling. Niet zelden krijg je de helft van de kosten. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Baexem kan jij uitsluitend toepassen op modellen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1150 en €5850. De exacte hoogte van de subsidie hangt af van het model, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke extra kW incasseer je €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de Alpha Innotec LW 180 geeft jou €2.800,00 subsidie en wat betreft de YORK YLHD 25 TC krijg je €3.050,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Baexem

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Huizen die enkel stroom gebruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Aan de andere kant, deze producten hebben een hoog stroomverbruik. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Jouw energienota naar €0,00. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en de installatie steeds eenvoudiger. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van energieneutraal leven. Lees nu verder over warmtepomp in Stavoren plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. De boiler wekt energie op middels ventilatie (lucht) gezamenlijk met reguliere energie (stroom). Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2700 – €4900. Vergeet niet de verbruikskosten: we hebben het al snel over €375 per 365 dagen. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler combineren is het beste idee om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Limburg.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen