Warmtepomp Nieuwolda

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De gebruikelijke CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnen korte tijd is het plaatsen van een cv-ketel (op gas) geen optie meer. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Nederlanders zullen zich oriënteren op een duurzaam alternatief. De opvolger van een ketel op gas (CV) is de populaire warmtepomp. Middels onze website bekijk jij alle details voor een warmtepomp in Nieuwolda. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat kost het? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle praktische details en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Nieuwolda!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Nieuwolda? Middels onze expertise check jij bruikbare aanbevelingen. Druk op een item uit onze FAQ en jij checkt onmiddellijk bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Nieuwolda?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Nieuwolda?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Nieuwolda

Denk jij na over de aanschaf van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n systeem is best wel ingewikkeld. Hierom is een bekwame warmtepomp installateur in Nieuwolda noodzakelijk. Het selecteren van een erkende vakman is net zo relevant als de klus zelf. Deze expert bekijkt jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek ADG Dynamics verwarming). Hoe herken je een vakkundige vakman? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende certificaten die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificering

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Doorgaans heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Mechanisme Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.550 30 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht van buiten €5.500 – €7.500 65 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Volledig elektrisch Grondbron €15.500 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwater €18.000 en hoger 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ventilatielucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. MV (lucht-lucht) systeem benut warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gaat op basis van een ‘airco achtig’ toestel. De gewonnen warmte vindt zijn weg naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zit verschil tussen een gesloten of open bron. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar toepasbare energie. Onder andere voor het verwarmen van je woning en warm water voor de badkamer. Prima in te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Nieuwolda.

Is mijn woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: oudere en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager realiseert goede rendementen. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwjaar: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

In de regel werken we met 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Beperkt budget? En neig je naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Zeijerveen.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, grondwater of de bodem. De initiële investering ligt zo tussen de €8.500 en €19.500 (met installatie en advies). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van AWB, Remeha, Vaillant, Intergas, Nefit). Zo’n hybride apparaat neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel helpt wanneer het erg koud is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een standalone systeem. Het nadeel is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een prima product is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nieuwolda

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Nieuwolda

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Puur de kosten van het systeem is niet allesomvattend. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nieuwolda te analyseren.

Bron warmtepomp Tarief product Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1300 €1300 7 jaar
Lucht-water €4100 €2100 €2200 8 jaar
Bodem-water €15000 €5500 €4500 13,5 jaar
Water-water €17200 €4200 €4700 17,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Oldambt?
In 2030 is gas niet meer verkrijgbaar. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel huizen overstappen op andere vormen van energie (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Oldambt) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het gaat om een historische subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Advies: subsidie warmtepomp Nieuwolda kun je enkel aanvragen voor producten die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2100 – €5800. Het totale bedrag komt tot stand op basis van het merk en type, vermogen (kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de Hudge AVH-09V1DE-II geeft jou €1.900,00 subsidie en m.b.t. de Viessmann Vitocal 300-G BWC 301.B08 krijg je €2.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Nieuwolda

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Daartegenover, deze installaties verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Niet langer betalen voor energie! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutrale situatie. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Harderwijk plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, gezamenlijk met elektrische energie uit het net. Daardoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2600 tot €4600. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €370 per kalenderjaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen combineren is het beste idee om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Groningen.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen