Warmtepomp Zeijerveen

Nederland moet van het gas af. De milieuvervuilende cv-ketel is verboden vanaf 2030. Dan is het aanvragen van een cv-ketel (op gas) niet meer toegestaan. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle huizenbezitters moeten dus over naar een duurzame verwarmingsbron. De opvolger van een ketel op gas (CV) is: ‘warmtepomp’. Geholpen door de tips van onze experts vind jij handige tips & tricks voor een warmtepomp in Zeijerveen. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat zijn de verschillende tarieven? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Vind alle praktische tips en adviezen en vind de voordeligste installateur in Zeijerveen!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Zeijerveen? Door onze experts lees je handige tips & tricks. Kies voor een van de onderstaande vragen, en jij bekijkt ogenblikkelijk het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Zeijerveen?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Zeijerveen?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Zeijerveen

Iets voor jou, het investeren in een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n systeem is tamelijk ingewikkeld. Juist om die reden is een officiële warmtepomp installateur in Zeijerveen onvermijdbaar. Het kiezen van een officiële specialist is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De vakman inspecteert jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Geothermik France systeem). Waar vind ik een echte warmtepomp-specialist? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er verschillende creditaties waar je op kunt letten:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke moet ik nu kiezen? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Niveau Energiebron Kostprijs Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.250 30 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Buitenunit €3.500 – €6.500 60 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €15.000 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €20.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp nuttigt warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 hebben mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit is mogelijk dankzij een ‘airco achtig’ toestel. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het gedeelte wat binnen staat. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp neemt de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 13 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We onderscheiden een circuit dat gesloten of open is. De warmte wordt via een warmtewisselaar geconverteerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk dan aan energie voor de centrale verwarming en water om te douchen. Geschikt voor radiatoren en vloersystemen. De installatie warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Zeijerveen.

Is mijn woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Soort Isolatie: oudere en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C vervult goede rendementen. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

In de regel onderscheiden we twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Neig jij eerst naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Holtum.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp coördineert voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, aarde of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €9.500 tot zo’n €20.500 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Remeha, Atag, AWB, Intergas, Nefit). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar voor de momenten dat het te koud is buiten, of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in verhouding met een standalone systeem. Een minpunt is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een prima model betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zeijerveen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Zeijerveen

Een veelgestelde vraag: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Enkel de kostprijs van de pomp is niet representatief voor de totale kosten. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zeijerveen uit te werken.

Type warmtepomp Aanschafprijs Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1700 €1600 6 jaar
Lucht-water €4300 €1500 €2300 8 jaar
Bodem-water €14400 €5700 €3100 13 jaar
Water-water €18000 €4100 €4000 15 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Assen?
Straks gaat de gaskraan helemaal dicht. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel consumenten overstappen op echt groene stroom (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Assen) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het betreft een gulle subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de initiële investering. Belangrijk: subsidie warmtepomp Zeijerveen is alleen van toepassing op installaties die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1400 – €6000. Het totale bedrag komt tot stand op basis van het merk, vermogen en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Viessmann Vitocal 222-S AWB-E 221.C16 heeft €2.400,00 subsidie en met betrekking tot de ELCO Aerotop G10 heb je recht op €2.100,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Zeijerveen

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen met de gasrekening op nul zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Niettemin, deze oplossingen verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De energierekening is dan verleden tijd. Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor een energieneutraal huis. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Roosteren plaatsen.

Over warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via ventilatiestromen (lucht), in combinatie met gewone stroom. Om die reden kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2900 tot €4700. Wat betreft de energiekosten: die bedragen al gauw €390 per kalenderjaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen is de ideale mix om je energiecontract op te zeggen in de provincie Drenthe.

Besparen? Vraag offertes op!

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen