Warmtepomp Barsingerhorn

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De welbekende CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Vanaf komend jaar is de keuze voor een systeem op gas haast niet meer mogelijk. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle huizenbezitters zullen zich oriënteren op een duurzame verwarmingsbron. Het meest bekende alternatief van een ketel met gas het warmtepomp systeem. Op deze webpagina achterhaal je tips en adviezen m.b.t. een warmtepomp in Barsingerhorn. Hoe werkt het? Hoe hoog is de investering? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Check alle bruikbare info en vergelijk direct alle installateurs in Barsingerhorn!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Barsingerhorn? Middels onze expertise check je belangrijke tips. Klik op een item uit onze FAQ en vind ogenblikkelijk alle informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Barsingerhorn?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Barsingerhorn?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Barsingerhorn

Bekijk jij de opties ten aanzien van het investeren in een warmtepomp? Het laten installeren van de warmtepomp is tamelijk ingewikkeld. Vandaar is een aangesloten warmtepomp installateur in Barsingerhorn noodzakelijk. De keuze maken voor een deskundige warmtepomp-installateur is net zo relevant als het kiezen van het juiste systeem. Deze expert checkt de hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek WaterFurnace). Hoe ben ik verzekerd van een officiële vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp heb je diverse vergunningen die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificaat

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als Het merk/type warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Wat rendeert het beste in mijn woning? Doorgaans kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder bekijk je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werkwijze Bron Kosten (incl. montage) Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride combi Ventilatielucht Vanaf €1.700 25 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht buitenaf €2.500 – €7.500 50 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Grondbron €13.500 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Volledig elektrisch Grondwater €18.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp neemt warmte uit de ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 hebben mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht wc, badkamer en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Het lucht-lucht systeem nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Deze vernuftige pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco buiten. De onttrokken warmte wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een speciale compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt “gratis” warmte uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We maken onderscheid tussen een gesloten en een open systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt getransformeerd naar toepasbare energie. Denk dan aan energie voor de centrale verwarming en om water op te warmen. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Barsingerhorn.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Type isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor goede rendementen. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Over het algemeen zien we 2 verschillende producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Gaat jouw voorkeur uit naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Nu ook online: warmtepomp installateur Langeweg.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De initiële investering ligt zo tussen de €8.500 tot €19.500 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Remeha, Intergas, Vaillant, Atag, Nefit). Een hybride pomp kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel helpt voor de momenten dat het te koud is buiten, of als de vraag naar warm water erg hoog is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger wanneer je het afzet tegen een all-electric installatie. Minder fraai is het feit dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een uitstekende model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Barsingerhorn

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Barsingerhorn

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Slechts de kostprijs van de pomp is niet afdoende. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Barsingerhorn uit te zoeken.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €1600 €1500 4 jaar
Lucht-water €5700 €1500 €2500 6 jaar
Bodem-water €14500 €5800 €3500 14 jaar
Water-water €18100 €4000 €5200 16 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Hollands Kroon?
Straks is gas niet meer verkrijgbaar. In de komende periode gaan veel gezinnen uitwijken naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Hollands Kroon) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Profiteer snel van deze historische subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Tip: subsidie warmtepomp Barsingerhorn geldt alleen op modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2000 – €4500. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt hangt af van het merk en type, vermogen (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je honderd euro extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Alpha Innotec LWC 100 geeft jou €2.050,00 subsidie en m.b.t. de Aermec WRL-H 141 krijg je €7.100,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Barsingerhorn

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul zijn sterk in opkomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Daartegenover, deze modellen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutraal huis. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Stolwijk plaatsen.

De warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op via ventilatiestromen (lucht), in samenwerking met reguliere energie (stroom). Hierdoor kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dat kan dankzij de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €3000 – €4500. Je energieverbruik wordt wel hoger: als basis neem je +/- €265 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Holland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen