Warmtepomp Batenburg

Nederland moet van het gas af. De hoog rendement cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnenkort is het laten installeren van een op gas verwarmde ketel niet meer toegestaan. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle woningen moeten dus over naar een alternatieve bron. De alternatieve keuzemogelijkheid van een HR-ketel is zo’n warmtepomp. Middels warmtepompspot.nl vind je uitgebreide info betreffende een warmtepomp in Batenburg. Wat komt er allemaal bij kijken? Hoe hoog is de investering? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle praktische info en tips en ontdek de meest vakkundige installateur in Batenburg!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Batenburg? Op deze pagina doorzoek jij praktische tips & tricks. Kies voor een onderwerp en je ontdekt onmiddellijk alle info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Batenburg?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Batenburg?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Batenburg

Overweeg jij de aanschaf van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n pomp is best wel gecompliceerd. Om die reden is een deskundige warmtepomp installateur in Batenburg benodigd. Het selecteren van een officiële specialist is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De specialist keurt jouw hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Jifon). Hoe ben ik verzekerd van een doorgewinterde installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene certificaten die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Bekijk altijd of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Wat rendeert het beste in mijn woning? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema hieronder tref je een en ander samengevat.

Categorie Warmtepomp Werking Bron De kosten Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem MV / binnenlucht Vanaf €1.250 30 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Buitenlucht €3.500 – €6.500 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Bodemwarmte €14.500 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Standalone Grondwater €19.000 en meer 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp haalt (warmte) ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem profiteert van de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt met behulp van een soort ventilator buiten. Deze warmte wordt vervoerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 11 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een gesloten of open bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in direct inzetbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Werkt prima met vloersystemen en radiator verwarming. De installatie kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Batenburg.

Is onze woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatiewaardes: minder recente en huizen met lage isolatiewaarden kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) vervult een hoog rendement. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Veelal bestaan er 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Wil je beginnen met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Langweer.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De investering ligt tussen de €6.000 – €19.500 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Remeha, Intergas, Vaillant, Nefit, Atag). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij voor de piekmomenten (extreme kou), en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een all-electric type. Een minpunt is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een populaire oplossing betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Batenburg

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Batenburg

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Enkel de prijs van het apparaat geeft geen volledig beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie die je weer kunt aftrekken van de prijs. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Batenburg te berekenen.

Soort warmtepomp Kosten systeem Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €1500 €1100 4 jaar
Lucht-water €5300 €1600 €2500 6 jaar
Bodem-water €14400 €4200 €3900 14,5 jaar
Water-water €18100 €4000 €4200 19 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Wijchen?
Binnen afzienbare tijd moet elke woning “gasvrij” zijn. De komende jaren gaan veel Nederlanders overstappen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De 2e kamer bezorgt ons (ook in de gemeente Wijchen) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een royale subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Let op: subsidie warmtepomp Batenburg is alleen van toepassing op types die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2400 – €5800. De exacte hoogte van de subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het merk, vermogen en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een voorbeeld: de Alpha Innotec LWC 60 staat gelijk tot €1.800,00 subsidie en bij de Alpha Innotec WWB 20 krijg je subsidie tot €2.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Batenburg

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen hebben de toekomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Echter, deze systemen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar een energieneutrale situatie. Zoek ook naar warmtepomp in Stoutenburg plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Een boiler gebruikt energie via ventilatiestromen (lucht), samen met reguliere energie (stroom). Zodoende kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via de geïntegreerde compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2500 – €4300. Vergeet niet de verbruikskosten: we hebben het al snel over €325 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is een perfecte combinatie om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Gelderland.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen