Warmtepomp Langweer

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnen korte tijd is de keuze voor de gasgestookte ketel niet meer toegestaan. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Iedereen zal moeten switchen naar andere innovatieve mogelijkheden. Het meest gekozen alternatief van de CV-ketel is zo’n warmtepomp. Middels deze website bekijk je alle details betreffende een warmtepomp in Langweer. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat zijn de verschillende tarieven? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Bekijk alle nuttige tips en adviezen en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Langweer!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Langweer? Door onze experts achterhaal je praktische informatie. Maak een keuze uit een item uit onze FAQ en check ogenblikkelijk bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Langweer?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Langweer?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Langweer

Ben jij er al mee bezig, de aanschaf van een warmtepomp? De installatie van zo’n systeem is nogal complex. Hierom is een bedreven warmtepomp installateur in Langweer noodzakelijk. Het kiezen van een erkende installateur doet niet onder voor de taakomschrijving. Deze expert neemt jouw huis onder de loep, adviseert een geschikte pomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check SmartHeat). Hoe ben ik verzekerd van een echte installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende creditaties die de kwaliteit waarborgen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp erkend is.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2022]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke past bij mijn situatie? Veelal zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Mechanisme Energiebron Investering Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.500 35 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride of standalone Lucht van buiten €3.500 – €7.000 60 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardwarmte €14.000 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Water uit de grond €19.000 of extra 100% Huizen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gaat op basis van een soort ventilator buiten. De onttrokken warmte wordt vervoerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt warmte in de aarde. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 11 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We onderscheiden een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar direct inzetbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmen van je woning en warm water uit de kraan. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Langweer.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatie: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C zorgt voor een hoog rendement. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Vaak onderscheiden we 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Beperkt budget? En neig je naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Start nu ook met warmtepomp installateur Veen.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de bodem, buitenlucht of grondwater. De investering ligt tussen de €9.500 tot €20.000 met installatie inbegrepen. De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Atag, AWB, Remeha, Nefit, Intergas). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel staat klaar als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in verhouding met een volledig-elektrisch oplossing. Het nadeel is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgebruikte toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Langweer

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Langweer

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de prijs van het apparaat geeft een te beperkt beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarnaast is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het stroomverbruik zal toenemen. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Langweer uit te zoeken.

Soort warmtepomp Prijs pomp Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2800 €1700 €1800 5 jaar
Lucht-water €6400 €2400 €2700 9 jaar
Bodem-water €15100 €4500 €3900 13 jaar
Water-water €17200 €5100 €4000 17,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente De Friese Meren?
Over een aantal jaar moeten we van het aardgas af. De komende jaren gaan veel woningen overschakelen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). Onze regering hanteert (ook in de gemeente De Friese Meren) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2022. Profiteer snel van deze gulle subsidieregeling. In veel gevallen krijg je de helft van de kosten. Tip: subsidie warmtepomp Langweer kun je enkel aanvragen voor installaties die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2022).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2200 – €6000. De exacte hoogte van de subsidie is een afgeleide van het type systeem, vermogen (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Per extra KW verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Bijvoorbeeld: de Galletti LCP 104PS biedt €7.950,00 subsidie en voor de Hautec HWL-A-75/2T-S (88LT1502SCLN5) is dit €7.100,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Langweer

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting zijn toekomstbestendig. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Maar, deze modellen hebben een hoog stroomverbruik. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Dit betekent een maximale energiebesparing! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutrale woning. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Driebruggen plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, i.s.m. reguliere energie (stroom). Daardoor kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dit kan door een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €2600 – €4600. Onderschat niet de stroomkosten: houdt rekening met zo’n €320 per jaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is een perfecte combinatie om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen