Warmtepomp Driebruggen

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De traditionele cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Vanaf komend jaar is het aansluiten van een cv-ketel (op gas) niet meer toegestaan. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle inwoners moeten switchen naar een alternatieve bron. De opvolger van de oude ketels is de warmtepomp. Aan de hand van de info op deze pagina vind jij handige tips & tricks over een warmtepomp in Driebruggen. Waar moet ik rekening mee houden? En wat zijn de kosten? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle praktische specificaties en bekijk de tarieven via een installateur uit Driebruggen!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Driebruggen? Via onze specialisten check je belangrijke adviezen. Druk op een van de vragen hieronder, en je leest eenvoudig bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Driebruggen?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Driebruggen?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Driebruggen

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is nogal moeilijk. Juist om die reden is een geoefende warmtepomp installateur in Driebruggen onvermijdbaar. Het kiezen van een competente expert doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. De specialist neemt jouw huis onder de loep, geeft advies voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Ferroli verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een betrouwbare warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen waar je op kunt letten:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-erkende bedrijven

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Het is relevant dat een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke past bij mijn situatie? Over het algemeen kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder ontdek je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.600 35 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Luchtunit (buiten) €4.000 – €8.000 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardwarmte €14.000 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Full-electric Grondwaterbronnen €19.000 of meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem benut de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een soort ventilator buiten. De opgevangen warmte gaat via leidingen naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We differentiëren een gesloten en een open systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar bruikbare energie. Denk aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en om water op te warmen. Werkt prima met vloerverwarming en radiatoren. Dit systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Driebruggen.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Soort Isolatie: oudere en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager realiseert een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Grofweg ontwaren we twee type systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Gaat jouw voorkeur uit naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Nu ook online: warmtepomp installateur Nistelrode.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, aarde of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €8.500 tot €20.000 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Vaillant, Nefit, Intergas, Remeha, AWB). Zo’n hybride oplossing kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig op koude dagen of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in verhouding met een volledig-elektrisch type. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een uitstekende oplossing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Driebruggen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Driebruggen

De eerste vraag is vaak: wat zijn de kosten van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Slechts de prijs van het apparaat is niet erg volledig. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Driebruggen uit te werken.

Type warmtepomp Kosten systeem Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1400 €1400 4 jaar
Lucht-water €4300 €2400 €2400 7 jaar
Bodem-water €14800 €5400 €2700 9 jaar
Water-water €17700 €5000 €4800 19 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk?
Straks moet elke woning “gasvrij” zijn. In de komende periode zullen veel Nederlanders overschakelen op andere vormen van energie (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Profiteer snel van deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Driebruggen kun je enkel aanvragen voor types die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2000 tot €5350. Het totale bedrag is een afgeleide van het merk en type, capaciteit (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Climaveneta i-KI-MTD 0101t biedt €4.000,00 subsidie en m.b.t. de Galletti LEW 071WL is dit €8.700,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Driebruggen

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Evengoed, deze oplossingen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Je hebt geen energierekening meer! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en installatiebedrijven vind je overal. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Wier plaatsen.

Warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) i.s.m. standaard elektriciteit. Daardoor kan het op duurzame manier warm water leveren. Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen +/- €2600 tot €4200. Je energieverbruik wordt wel hoger: houdt rekening met zo’n €320 per jaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is de ideale mix om de energierekening te verlagen in de provincie Zuid-Holland.

Begin direct met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen