Warmtepomp Wier

Nederland moet van het gas af. De ouderwetse cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnen korte tijd is het kiezen voor de gasgestookte ketel bij wet verboden. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle gezinnen moeten kijken naar een andere manier van verwarmen. Een populair alternatief van een HR-ketel is een warmtepomp. Op de info van onze specialisten doorzoek jij handige tips & tricks voor een warmtepomp in Wier. Hoe werkt het? Met welke kosten moet ik rekening houden? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle belangrijke details en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Wier!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Wier? Op onze website bekijk je handige aanbevelingen. Maak een keuze uit een veelgestelde vraag en ontdek eenvoudig alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Wier?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Wier?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wier

Iets voor jou, de installatie van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n duurzame energiebron is behoorlijk gecompliceerd. Hierom is een handige warmtepomp installateur in Wier onmisbaar. Het kiezen van een doorgewinterde expert is op z’n minst zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De specialist neemt jouw huis onder de loep, adviseert een geschikte pomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Clivet systeem). Hoe kies ik een competente warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificering

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Lid van UNETO-VNI?

  Controleer of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke past bij mijn situatie? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder bekijk je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Kostprijs Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride combi Ventilatielucht Vanaf €1.250 45 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht buitenaf €5.500 – €7.000 75 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Standalone Bodemwarmte €15.000 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €20.000 en meer 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 hebben mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, wc en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt aan de hand van een soort ventilator buiten. De opgevangen warmte gaat via leidingen naar het gedeelte wat binnen staat. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt “gratis” warmte uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We onderscheiden een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit het grondwater wordt opgewaardeerd naar bruikbare energie. Onder andere voor je verwarming in huis en voor warm tapwater. Geschikt voor vloer en radiatorverwarming. Dit systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Wier.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Soort Isolatie: minder recente en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: CV-ketels op leeftijd zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Veelal bestaan er twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Heelweg.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, grondwater of de aarde. De kostprijs varieert tussen de €8.000 t/m €19.000 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Intergas, Atag, AWB, Nefit, Vaillant). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel helpt wanneer het erg koud is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een volledig-elektrisch installatie. Minder fraai is het feit dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een uitstekende type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wier

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Wier

Veel mensen zijn benieuwd: wat is de prijs van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de prijs van het apparaat is niet representatief voor de totale kosten. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wier te bepalen.

Soort warmtepomp Prijs pomp Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3800 €1900 €1900 4 jaar
Lucht-water €4200 €1500 €2500 9 jaar
Bodem-water €14000 €5600 €3300 13 jaar
Water-water €17400 €4500 €4300 17 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Menameradiel?
Eerdaags gaat de gaskraan helemaal dicht. In de komende periode gaan veel huizen wijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Menameradiel) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Profiteer snel van deze historische subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de kostprijs. Tip: subsidie warmtepomp Wier kan jij uitsluitend toepassen op systemen die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €3000 tot €5750. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt afgeleid a.d.h.v. het type, het aantal KW en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor elke Kw extra vermogen verdien je nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Trane CXA 080 biedt €4.000,00 subsidie en wat betreft de Daikin ERLQ011(**)W1 + EHVX16S18(**)3V is dit €2.400,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Wier

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Echter, deze systemen hebben een hoog stroomverbruik. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Jouw energienota naar €0,00. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar een energieneutrale situatie. Lees nu verder over warmtepomp in Paterswolde plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, en combineert dat met gewone stroom. Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €3000 – €4500. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €285 per kalenderjaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Friesland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen