Warmtepomp Heelweg

Nederland moet van het gas af. De oude en vertrouwde cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Vanaf komend jaar is het vervangen van een gasgestookt systeem niet langer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Met z’n allen zullen we moeten switchen naar een duurzaam alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van gas is een warmtepomp. Geholpen door onze vergelijker bekijk jij handige info voor een warmtepomp in Heelweg. Waar moet ik rekening mee houden? En wat zijn de kosten? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Bekijk alle belangrijke informatie en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Heelweg!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Heelweg? Aan de hand van de info op deze pagina vind jij zinvolle informatie. Maak een keuze uit een onderwerp en je leest eenvoudig alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Heelweg?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Heelweg?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Heelweg

Iets voor jou, de aanschaf van een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is behoorlijk complex. Juist om die reden is een officiële warmtepomp installateur in Heelweg cruciaal. De keuze van een deskundige expert is net zo relevant als het kiezen van het juiste systeem. De vakman checkt de hele woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Robur installatie). Hoe ben ik verzekerd van een bedreven warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende certificaten die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Check of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Voor welk systeem moet ik gaan? Gewoonlijk kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de bijgaande tabel vind je een overzicht.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Investering Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Hybride Via ventilatie Vanaf €1.450 25 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Buitenunit €2.500 – €6.500 75 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Volledig elektrisch Grondbron €15.000 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water All-electric Water (grond/rivier) €19.500 en extra 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, keuken en wc gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. MV (lucht-lucht) systeem profiteert van (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit met ventilator. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 9 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We onderscheiden een open- of juist gesloten systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar toepasbare energie. Denk aan energie voor de centrale verwarming en om water op te warmen. Compatibel met vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Heelweg.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Soort Isolatie: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur vervult aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Normaliter ontwaren we 2 verschillende producten: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Neig jij eerst naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur s-Heerenberg.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €8.500 t/m €18.500 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Intergas, Atag, AWB, Vaillant, Remeha). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij wanneer het erg koud is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een full-electric systeem. Het nadeel is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgebruikte oplossing is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Heelweg

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Heelweg

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de kosten van het systeem geeft geen volledig beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij heb je soms recht op subsidies die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het gasverbruik wordt minder maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Heelweg vast te stellen.

Bron warmtepomp Prijs pomp Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1700 €1000 5 jaar
Lucht-water €4600 €2100 €2200 6 jaar
Bodem-water €14500 €5300 €3100 9,5 jaar
Water-water €17800 €5500 €5000 15,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Oude IJsselstreek?
Eerdaags moeten we gasvrij wonen. Nog heel even, en dan zullen veel Nederlanders overschakelen op nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Oude IJsselstreek) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Dit is een royale subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Heelweg kun je enkel aanvragen voor modellen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1100 – €4100. De exacte hoogte van de subsidie hangt af van het type systeem, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Per extra KW incasseer je honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Daikin EWYQ-007ADVP geeft recht op €1.950,00 subsidie en wat betreft de Western Airconditioning MU ECHOS A HP 28 ligt dit op €5.400,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Heelweg

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Vergeet niet, deze modellen verbruiken veel stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Niet langer betalen voor energie! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar energieneutraal leven. Zoek ook naar warmtepomp in Beek en Donk plaatsen.

Warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, tezamen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan het product op milieuvriendelijke wijze warm water leveren. Dat gaat via een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2700 en €4200. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €360 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is een perfecte combinatie om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Gelderland.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen