Warmtepomp Beek en Donk

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De traditionele cv-ketel is straks verleden tijd. Vanaf komend jaar is het aansluiten van een gasgestookt systeem niet langer mogelijk. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle gezinnen moeten switchen naar een milieuvriendelijk alternatief. Het meest bekende alternatief van een ketel met gas zo’n warmtepomp. Gebaseerd op deze website ontdek je nuttige info betreffende een warmtepomp in Beek en Donk. Hoe werkt het? Wat kost het? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Doorzoek alle nuttige informatie en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Beek en Donk!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Beek en Donk? Aan de hand van de info op deze pagina achterhaal je belangrijke tips en adviezen. Druk op een onderwerp en vind onmiddellijk alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Beek en Donk?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Beek en Donk?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Beek en Donk

Bekijk jij de opties ten aanzien van de aanschaf van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n systeem is behoorlijk pittig. Juist om die reden is een competente warmtepomp installateur in Beek en Donk benodigd. De keuze maken voor een doorgewinterde expert doet niet onder voor de uit te voeren werkzaamheden. De vakman neemt jouw huis onder de loep, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Air Trade Centre warmtepomp). Wat is een vakkundige warmtepomp-specialist? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene bevoegdheden die de kwaliteit waarborgen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Bekijk altijd of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • OK CV keurmerk

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welk systeem laat ik installeren? Over het algemeen heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel ontdek je een overzicht.

Type Warmtepomp Werkwijze Warmtebron De kosten Gasbesparing Soort woning
1. Ventilatie Combinatie MV / binnenlucht Vanaf €1.400 35 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Buitenunit €5.000 – €6.500 65 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €15.500 – 16.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Water uit de grond €18.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp benut energie uit ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, wc en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem benut (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit is mogelijk dankzij een soort airco-installatie. De onttrokken warmte wordt vervoerd naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten door middel van een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt de warmte uit uit de bodem. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 11 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar toepasbare energie. Bijvoorbeeld voor de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. Te combineren met vloerverwarming en radiatoren. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Beek en Donk.

Is mijn woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden kunnen niet altijd overstappen.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Normaliter onderscheiden we twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Zoek jij een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Leek.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met de aarde, buitenlucht of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €5.000 t/m €18.000 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, Intergas, Nefit, Vaillant, Atag). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel staat klaar voor de piekmomenten (extreme kou), en als er opeens veel warm water nodig is. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een all-electric installatie. Een minpunt is dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgevraagd model is een ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Beek en Donk

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Beek en Donk

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Alleen de prijs van het systeem geeft een te beperkt beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle kosten en baten moet je noteren om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Beek en Donk uit te rekenen.

Model warmtepomp Aanschafprijs Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1700 €1500 4,5 jaar
Lucht-water €5100 €2200 €2600 7 jaar
Bodem-water €15000 €4200 €4700 14,5 jaar
Water-water €17700 €4100 €4000 18 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Laarbeek?
Het duurt niet lang, en dan is gas niet meer verkrijgbaar. Nog heel even, en dan zullen veel gezinnen uitwijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Laarbeek) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Dit is een vorstelijke subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Let op: subsidie warmtepomp Beek en Donk kan jij uitsluitend toepassen op apparaten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2650 – €4700. Het totale bedrag hangt af van het type, vermogen en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Per extra KW krijg je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Alpha Innotec LWD 50A/RX-HMD 1R geeft recht op €1.800,00 subsidie en aangaande de Alpha Innotec WWC 160H/X ligt dit op €3.300,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Beek en Donk

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Daartegenover, deze modellen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De kosten voor energie worden dan echt laag. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. De zonneboiler ondersteunt jou om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Vind alles uit over warmtepomp in Stroe plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, en combineert dat met elektrische energie uit het net. Om die reden kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels de inwendige compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €2950 – €4500. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €365 per kalenderjaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is de ideale mix om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Noord-Brabant.

Besparen? Vraag offertes op!

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw