Warmtepomp Leek

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De gebruikelijke CV-ketel is straks verleden tijd. Binnenkort is het laten installeren van de gasgestookte ketel haast niet meer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle gezinnen moeten kiezen voor een alternatieve bron. De optie in plaats van een ketel met gas zo’n warmtepomp. Met behulp van de info van onze specialisten vind je tips en adviezen bij het kiezen van een warmtepomp in Leek. Hoe werkt zo’n systeem? Wat zijn de verschillende tarieven? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Ontdek alle belangrijke info en tips en check prijzen van een installateur in Leek!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Leek? Via onze specialisten bekijk jij praktische tips. Klik op een van de vragen hieronder, en bekijk rap alle details.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Leek?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Leek?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Leek

Iets voor jou, het investeren in een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n systeem is vrij ingewikkeld. Hierom is een betrouwbare warmtepomp installateur in Leek onvermijdbaar. Het selecteren van een degelijke vakman is minstens zo belangrijk als de klus zelf. Hij verkent jouw woning, heeft een adviserende rol, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Warmblauw). Waar vind ik een doorgewinterde warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene bevoegdheden waar je op kunt letten:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificering

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Bekijk altijd of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de warmtepomp fabrikant lid is van deze organisatie.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen januari 2023]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Wat rendeert het beste in mijn woning? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de tabel hieronder ontdek je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Niveau Bron Kostprijs Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.550 tot 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water All electric en Hybride Lucht van buiten €4.000 – €6.000 75 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €13.500 – 17.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Full-electric Water (grond/rivier) €18.000 en meer 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, wc en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. MV (lucht-lucht) systeem nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Deze vernuftige pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit. De onttrokken warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We onderscheiden een circuit dat gesloten of open is. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Denk aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. In te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. Het systeem heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Leek.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Gewoonlijk zijn er 2 soorten systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Veere.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp managet de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, grondwater of de aarde. De initiële investering ligt zo tussen de €7.500 tot €20.500 (inc. boring en aansluiten). De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Vaillant, Intergas, Atag, AWB, Nefit). Een hybride systeem neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij op koude dagen en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een full-electric systeem. Let op: houd er rekening mee dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een populaire toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Leek

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Leek

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Louter de kosten van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Bovendien zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het stroomverbruik zal toenemen. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Leek te berekenen.

Bron warmtepomp Prijs pomp Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1800 €1000 7 jaar
Lucht-water €4100 €2000 €2400 8 jaar
Bodem-water €14200 €5600 €3100 10 jaar
Water-water €18100 €5100 €5200 19 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Leek?
In 2030 is gas niet meer verkrijgbaar. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel woningen overgaan naar nieuwe manieren om te verwarmen (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Leek) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in januari 2023. Het gaat om een gulle subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je de helft van de kosten. Tip: subsidie warmtepomp Leek geldt alleen op systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen januari 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €1000 – €6000. Het totale bedrag wordt afgeleid a.d.h.v. het type systeem, vermogen en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je nog eens €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de Galletti LCX 062HS geeft jou €5.800,00 subsidie en bij de Heliotherm HP12S16W krijg je €3.000,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Leek

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen met de gasrekening op nul gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Vergeet niet, deze modellen verbruiken nog wel het nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar een energieneutrale levensstijl. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Drogeham plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), in samenwerking met standaard elektriciteit. Op basis daarvan kan het product op milieuvriendelijke wijze verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler varieert tussen de €2800 tot €4700. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €370 per 365 dagen. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Groningen.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen