Warmtepomp Drogeham

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De milieuvervuilende cv-ketel is verboden vanaf 2030. Over een aantal jaar is het aansluiten van een ketel op gas niet meer toegestaan. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Nederlanders moeten investeren in een andere manier van verwarmen. De alternatieve keuzemogelijkheid van gas is de populaire warmtepomp. Middels warmtepompspot.nl doorzoek jij alle informatie aangaande een warmtepomp in Drogeham. Hoe werkt zo’n systeem? Is het duur of goedkoop? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle bruikbare tips en adviezen en vergelijk direct alle installateurs in Drogeham!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Drogeham? Op deze pagina vind jij nuttige info. Maak een keuze uit een onderwerp en check direct het antwoord op jouw vraag.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Drogeham?
 2. Hoe maak ik een keuze voor een warmtepomp?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Drogeham?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Drogeham

Overweeg jij de aanschaf van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is nogal pittig. Daarom is een officiële warmtepomp installateur in Drogeham onontbeerlijk. De keuze van een vakbekwame installateur is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. Deze expert bekijkt jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Hautec verwarming). Hoe herken je een officiële vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificering

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-erkende bedrijven

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV label

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welk type moet ik laten installeren? Over het algemeen heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.400 35 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenunit €3.500 – €6.500 50 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Standalone Aardbron €14.500 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Volledig elektrisch Waterbronnen €20.000 en meer 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, badkamer en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Het lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Deze vernuftige pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt met behulp van een ‘airco achtig’ toestel. De opgevangen warmte gaat via leidingen naar een systeem in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We differentiëren een open of gesloten bron. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in bruikbare energie. Onder andere voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. Het apparaat kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Drogeham.

Is mijn woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Denk aan de volgende factoren.

 • Mate van isolatie: verouderde en matig geïsoleerde woningen zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult aanzienlijk woongenot. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Leeftijd woning: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Doorgaans maken we onderscheid tussen 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Gaat jouw voorkeur uit naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Start nu ook met warmtepomp installateur Noordbroek.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, aarde of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €5.500 tot zo’n €21.000 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Vaillant, AWB, Remeha, Intergas, Nefit). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel helpt op koude dagen en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in verhouding met een standalone product. Het nadeel is dat je een gasaansluiting houdt. Een prima product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Drogeham

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Drogeham

De eerste vraag is vaak: wat is de prijs van een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Puur de prijs van het systeem is niet allesomvattend. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij is er een subsidieregeling die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Drogeham uit te rekenen.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €1200 €1600 5,5 jaar
Lucht-water €5600 €2400 €2000 7,5 jaar
Bodem-water €14600 €5700 €3800 12 jaar
Water-water €18800 €5100 €4400 18 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Achtkarspelen?
Over een aantal jaar is gas niet meer verkrijgbaar. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel huizen wijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). De overheid biedt (ook in de gemeente Achtkarspelen) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Dit is een royale subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Notitie: subsidie warmtepomp Drogeham kun je enkel aanvragen voor systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2000 – €5950. De uiteindelijke subsidie hangt af van het model, het aantal KW en het energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je nog eens €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Climaveneta i-KIR-MTD 0075t geeft jou €2.750,00 subsidie en voor de Galletti MCW 005HLM krijg je €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Drogeham

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen die 0 gas verbruiken zullen we meer en meer gaan zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Echter, deze modellen hebben een hoog stroomverbruik. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Ook interessant: warmtepomp in Wijdenes plaatsen.

Een warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, i.s.m. standaard elektriciteit. Om die reden kan het op duurzame manier water verwarmen. Dat kan dankzij de inwendige compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2550 – €4900. Wat betreft de energiekosten: als basis neem je +/- €395 per 365 dagen. Zonnecellen samen met de elektrische boiler verbinden is het ideaal scenario om de energierekening te verlagen in de provincie Friesland.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen