Warmtepomp Noordbroek

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De welbekende CV-ketel is straks verleden tijd. Dan is het aansluiten van een ketel op gas ongeschikt (verboden) geworden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle huizenbezitters moeten switchen naar een duurzaam alternatief. Het meest gekozen alternatief van een gasgestookte ketel is de populaire warmtepomp. Op de tips van onze experts vind je tips en adviezen aangaande een warmtepomp in Noordbroek. Hoe werkt zo’n systeem? Met welke kosten moet ik rekening houden? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle praktische informatie en vind de voordeligste installateur in Noordbroek!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Noordbroek? Door onze experts vind jij nuttige informatie. Klik op een van de onderwerpen en jij checkt direct alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Noordbroek?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Noordbroek?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Noordbroek

Bekijk jij de opties ten aanzien van de aanschaf van een warmtepomp? De installatie van zo’n apparaat is nogal complex. Juist om die reden is een aangesloten warmtepomp installateur in Noordbroek noodzakelijk. Het kiezen van een bekwame installateur is net zo relevant als het kiezen van het juiste systeem. De installateur checkt de hele woning, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Energie EST verwarming). Waar vind ik een handige installateur? Voor het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene licenties die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificering

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Een groot pluspunt wanneer een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Doorgaans kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder check je een overzicht.

Soort Warmtepomp Niveau Warmtebron Totale kosten Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.650 35 – 45% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Lucht buitenaf €5.500 – €7.000 50 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Full-electric Bodemwarmte €15.000 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Standalone Water uit de grond €19.500 en extra 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp haalt energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in keuken, badkamer en wc gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem nuttigt de afgevoerde warme ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt aan de hand van een speciale buitenventilator. De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp haalt warmte in de aarde. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 7 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een open of gesloten circuit. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar warmte die je kunt gebruiken. Denk aan energie voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. Geschikt voor radiatoren en vloersystemen. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Noordbroek.

Is mijn huis geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Type isolatie: verouderde en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Leeftijd woning: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk maken we onderscheid tussen 2 afwijkende types: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Neig jij eerst naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Nu ook online: warmtepomp installateur Zuidschermer.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de bodem, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €6.500 tot €19.000 (alles inclusief prijs). De meest efficiënte full electric systemen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. AWB, Vaillant, Intergas, Atag, Remeha). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij voor de piekmomenten (extreme kou), of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een 100% elektrische product. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een veelgevraagd oplossing betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Noordbroek

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Noordbroek

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Slechts de prijs van het systeem is eigenlijk maar het begin. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Noordbroek uit te werken.

Bron warmtepomp Prijs pomp Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1800 €1800 5,5 jaar
Lucht-water €6500 €2000 €2300 7,5 jaar
Bodem-water €14500 €3500 €3800 13 jaar
Water-water €18400 €5400 €4700 19 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Menterwolde?
In 2030 moeten we van het aardgas af. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel woningen uitwijken naar echt groene stroom (warmtenet). Het rijk hanteert (ook in de gemeente Menterwolde) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de initiële investering. Tip: subsidie warmtepomp Noordbroek is alleen aan te vragen voor systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1300 – €5050. De exacte hoogte van de subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het type, vermogen (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen ontvang je nog eens €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Inventum Ecolution Solo heeft €1.500,00 subsidie en m.b.t. de Waterkotte Eco Touch Ai1 Geo 5013.5 (G/W) heb je recht op €3.100,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Noordbroek

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen zonder gasaansluiting zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Niettemin, deze verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Een zonneboiler kan jou ook helpen met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Zoek ook naar warmtepomp in Heerewaarden plaatsen.

Over warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), samen met reguliere energie (stroom). Om die reden kan het systeem op verantwoorde wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit is mogelijk middels een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2500 tot €4900. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €355 per kalenderjaar. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen samenvoegen is het beste om om je energiecontract op te zeggen in de provincie Groningen.

Begin direct met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen