Warmtepomp Heerewaarden

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De traditionele cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een aantal jaar is het aansluiten van gasgestookte cv-ketels niet meer toegestaan. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Met z’n allen zullen we moeten dus over naar een milieuvriendelijk alternatief. Een keuze in plaats van de CV-ketel is de warmtepomp. Middels warmtepompspot.nl vind je handige tips & tricks voor een warmtepomp in Heerewaarden. Wat komt er allemaal bij kijken? Hoe hoog is de investering? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle nuttige info en tips en vind de voordeligste installateur in Heerewaarden!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Heerewaarden? Op onze website vind je zinvolle adviezen. Klik op een van de onderwerpen en je ontdekt direct verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Heerewaarden?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Heerewaarden?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Heerewaarden

Denk jij over het laten installeren van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n apparaat is tamelijk ingewikkeld. Hierom is een bekwame warmtepomp installateur in Heerewaarden onmisbaar. De keuze maken voor een betrouwbare warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De specialist analyseert jouw huis, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Solvis installatie). Wat is een aangesloten installateur? Voor het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei contracten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificering

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK gecertificeerd

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Check of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de warmtepomp fabrikant hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welk systeem laat ik installeren? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel ontdek je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werkwijze Bron Kosten (incl. montage) Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride systeem Luchtstroom Vanaf €1.350 30 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Buitenunit €5.500 – €6.000 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Standalone Aardwarmte €13.500 – 16.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water 100% elektrisch Water uit de grond €18.000 of meer 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp nuttigt warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. MV (lucht-lucht) systeem gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit gaat op basis van een buitenunit. De opgevangen warmte wordt vervoerd naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp nuttigt “gratis” warmte uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 9 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een open of gesloten bron. De warmte wordt via een warmtewisselaar geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en water om te douchen. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. Het apparaat kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Heerewaarden.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatiewaardes: oudere en slecht geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur resulteert in een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een full electric of hybride warmtepomp?

In de praktijk werken we met 2 afwijkende types: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Beperkt budget? En neig je naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Sambeek.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, buitenlucht of bodem. De prijzen zullen variëren tussen €6.500 tot €18.000 inclusief installatie. De populairste full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Intergas, Vaillant, Remeha, Atag, AWB). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij als het koud is in huis, en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een volledig-elektrisch systeem. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een uitstekende oplossing betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Heerewaarden

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Heerewaarden

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Uitsluitend de kosten van het systeem is niet erg volledig. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Tevens zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Heerewaarden te ontcijferen.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1900 €1100 7 jaar
Lucht-water €4400 €2300 €2400 9 jaar
Bodem-water €15200 €4200 €4200 14,5 jaar
Water-water €18800 €4100 €5400 18,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Maasdriel?
Straks moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan moeten veel consumenten overgaan naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). Het rijk geeft (ook in de gemeente Maasdriel) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze historische subsidieregeling. Vaak ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Tip: subsidie warmtepomp Heerewaarden is alleen van toepassing op systemen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1050 en €5250. De uiteindelijke subsidie komt tot stand op basis van het merk en type, vermogen en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW krijg je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Daikin EWYQ-016BAWN heeft €2.850,00 subsidie en met betrekking tot de Western Airconditioning TETRIS W REV HP 3.2 heb je recht op €6.400,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Heerewaarden

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen hebben de toekomst. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Maar, deze oplossingen hebben een hoog stroomverbruik. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutrale situatie. Vind alles uit over warmtepomp in Beesd plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, samen met elektrische energie uit het net. Hierdoor kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dat kan dankzij de inwendige compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €3000 en €4000. Wat betreft de energiekosten: ga maar uit van ongeveer €360 per jaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is de ideale mix om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Gelderland.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen