Warmtepomp Beesd

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De oude en vertrouwde cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Dan is het laten installeren van gasgestookte cv-ketels haast niet meer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle woningen zullen zich oriënteren op een duurzaam alternatief. Het meest bekende alternatief van gas is het warmtepomp systeem. Middels de info op deze pagina doorzoek je praktische informatie aangaande een warmtepomp in Beesd. Wat heb ik allemaal nodig? Is het een prijzig systeem? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Doorzoek alle praktische details en vergelijk direct alle installateurs in Beesd!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Beesd? Middels onze expertise ontdek je praktische tips en adviezen. Druk op een veelgestelde vraag en je leest eenvoudig alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Beesd?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Beesd?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Beesd

Denk jij over de installatie van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is nogal ingewikkeld. Om die reden is een ervaren warmtepomp installateur in Beesd onontbeerlijk. De keuze van een aangesloten specialist is net zo belangrijk als de klus zelf. De vakman kijkt kritisch naar jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Atlantic warmtepomp). Hoe kies ik een betrouwbare vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene creditaties waar je op kunt letten:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welk type moet ik laten installeren? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema bekijk je de meest relevante info.

Categorie Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.700 40 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric of Hybride Lucht van buiten €2.500 – €7.500 70 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €15.000 – 16.000 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €19.500 en meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem haalt warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit is mogelijk dankzij een soort airco buiten. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van “gratis” warmte uit de bodem. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 11 – 13 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We maken onderscheid tussen een gesloten of open bron. De warmte uit de bodem wordt geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Denk dan aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en voor warm tapwater. Prima in te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Beesd.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en slecht geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 huizen (of ouder) zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Vaak zijn er 2 soorten systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Liever een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Leeuwarden.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, bodem of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €8.500 tot zo’n €21.000 inclusief installatie. Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Remeha, Atag, AWB, Nefit, Intergas). Een hybride pomp heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een all-electric systeem. Minder fraai is het feit dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een uitstekende type is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Beesd

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Beesd

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de aanschafprijs is niet representatief voor de totale kosten. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Beesd te analyseren.

Soort warmtepomp Aanschafprijs Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1000 €1000 6 jaar
Lucht-water €4300 €2400 €2100 6,5 jaar
Bodem-water €15000 €5800 €4800 11 jaar
Water-water €17500 €4500 €5700 16,6 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Geldermalsen?
Binnenkort gaat de gaskraan helemaal dicht. De komende jaren zullen veel Nederlanders overschakelen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). Onze regering geeft (ook in de gemeente Geldermalsen) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Dit is een royale subsidieregeling. Niet zelden krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Beesd kun je enkel aanvragen voor modellen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1700 – €5850. Het bedrag wat jij terugkrijgt is een afgeleide van het model, capaciteit (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een actueel voorbeeld: de Alpha Innotec LWD 7050A/SX-HMD 2 heeft €2.500,00 subsidie en wat betreft de Carrier 30WG-030A heb je recht op €5.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Beesd

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken hebben de toekomst. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Evengoed, deze systemen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Niet langer betalen voor energie! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor energieneutraal leven. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Suawoude plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) in combinatie met gewone stroom. Hierdoor kan het op duurzame manier verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit gebeurt met de inwendige compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €2700 tot €5000. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €320 per jaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen is de ideale mix om je energiecontract op te zeggen in de provincie Gelderland.

Ga vandaag nog besparen

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen