Warmtepomp Leeuwarden

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De welbekende CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Dan is het laten installeren van een gasgestookt systeem haast niet meer mogelijk. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Iedereen zal zullen zich oriënteren op een duurzaam alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel op gas (CV) is de warmtepomp. Geholpen door warmtepompspot.nl vind jij alle details voor een warmtepomp in Leeuwarden. Wat heb ik allemaal nodig? Wat zijn de verschillende tarieven? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Vind alle relevante info en tips en vind de voordeligste installateur in Leeuwarden!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Leeuwarden? Hieronder vind je belangrijke tips & tricks. Kies voor een onderwerp en je vindt binnen no-time verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Leeuwarden?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Leeuwarden?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Leeuwarden

Iets voor jou, de aanschaf van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n duurzame energiebron is vrij gecompliceerd. Daardoor is een ervaren warmtepomp installateur in Leeuwarden benodigd. De keuze maken voor een officiële vakman is minstens zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De vakman checkt de hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over ACM Kalte Klima warmtepomp). Hoe ben ik verzekerd van een competente installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat certificaten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • OK CV

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke moet ik nu kiezen? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de tabel hieronder ontdek je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Mechanisme Bron De kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.300 30 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride of standalone Buitenlucht €3.000 – €6.500 70 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Volledig elektrisch Grondbron €13.000 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water (grond/rivier) €18.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron warmte uit de ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gaat op basis van een soort ventilator buiten. De warmte uit de lucht gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp benut warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 11 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Een grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een circuit dat gesloten of open is. De warmte wordt via een warmtewisselaar omgezet naar warmte die je kunt gebruiken. Denk aan energie voor de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. Compatibel met radiatoren en vloersystemen. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Leeuwarden.

Is ons huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er zijn veel aspecten die hier invloed op hebben.

 • Type isolatie: verouderde en matig geïsoleerde woningen zijn minder geschikt.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager bewerkstelligt een prettige opbrengst. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Normaal gesproken werken we met 2 verschillende producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Gaat jouw voorkeur uit naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Velp.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aarde, grondwater of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €5.500 tot zo’n €21.000 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Vaillant, Intergas, Nefit, AWB, Atag). Zo’n hybride apparaat kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig wanneer het erg koud is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in verhouding met een volledig-elektrisch systeem. Minder fraai is het feit dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een prima oplossing betreft de ventilatiewarmtepomp. Deze gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Leeuwarden

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Leeuwarden

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Alleen de kosten van het systeem is niet compleet. Neem nou bijv. de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarnaast heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Leeuwarden te berekenen.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1200 €1000 6 jaar
Lucht-water €4300 €2300 €2000 9 jaar
Bodem-water €14100 €4200 €4400 11 jaar
Water-water €17000 €4800 €5700 19 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Leeuwarden?
Eerdaags gaat de gaskraan helemaal dicht. Nog heel even, en dan gaan veel Nederlanders overstappen op duurzame energie (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Leeuwarden) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het betreft een royale subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Advies: subsidie warmtepomp Leeuwarden kan jij uitsluitend toepassen op installaties die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2250 – €4250. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het type systeem, capaciteit (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Per extra KW incasseer je nog eens €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de Galletti LCX 091HL staat gelijk tot €8.200,00 subsidie en aangaande de Heliotherm HP28E DX krijg je subsidie tot €4.600,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Leeuwarden

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn toekomstbestendig. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Vergeet niet, deze modellen verbruiken nog wel het nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Ook interessant: warmtepomp in Drouwenerveen plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) en combineert dat met standaard elektriciteit. Op die manier kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dit kan door de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen +/- €2900 – €4000. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €370 per 12 maanden. Zonnepanelen met een elektrische boiler is de ideale mix om je energiecontract op te zeggen in de provincie Friesland.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen