Warmtepomp Drouwenerveen

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De hoog rendement cv-ketel is straks verleden tijd. Binnen korte tijd is het aansluiten van een ketel op gas geen optie meer. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle gezinnen moeten switchen naar een andere manier van verwarmen. De alternatieve keuzemogelijkheid van de CV-ketel is het warmtepomp systeem. Door de info op deze pagina check je bruikbare informatie over een warmtepomp in Drouwenerveen. Hoe gaat het in z’n werk? Wat kost het? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Doorzoek alle belangrijke info en tips en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Drouwenerveen!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Drouwenerveen? Middels onze expertise vind jij zinvolle tips. Klik op een item uit onze FAQ en ontdek binnen no-time verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Drouwenerveen?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Drouwenerveen?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Drouwenerveen

Denk jij over het laten installeren van een warmtepomp? Met name het laten installeren van de warmtepomp is best wel complex. Daarom is een ervaren warmtepomp installateur in Drouwenerveen benodigd. De keuze maken voor een deskundige warmtepomp-installateur is net zo relevant als de uit te voeren werkzaamheden. De specialist checkt de hele woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Hitecsa verwarming). Waar vind ik een bekwame warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen die van belang zijn:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificering

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Controleer of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke moet ik nu kiezen? Doorgaans zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werking Bron Investering Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.350 30 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Standalone en Hybride Buitenlucht €4.000 – €6.500 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardwarmte €15.000 – 17.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water All-electric Water (grond/rivier) €20.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp profiteert van energie uit ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een ‘airco achtig’ toestel. De opgevangen warmte gaat via leidingen naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zit verschil tussen een open of gesloten circuit. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar direct inzetbare energie. Onder andere voor de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. In te zetten voor radiatoren en vloersystemen. Het apparaat kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Drouwenerveen.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Type isolatie: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt een hoog rendement. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bestaand / Nieuwbouw: woningen gebouwd tot 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Over het algemeen ontwaren we 2 afwijkende types: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Gaat jouw voorkeur uit naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Noordlaren.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de aarde, buitenlucht of grondwater. De kosten liggen tussen de €5.000 – €20.500 (alles inclusief prijs). De populairste full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Vaillant, AWB, Atag, Remeha, Nefit). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger dan een 100% elektrische installatie. Het nadeel is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgebruikte model is de ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Drouwenerveen

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Drouwenerveen

De eerste vraag is vaak: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Louter de prijs van het apparaat is niet erg volledig. Er zijn namelijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarbij komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Drouwenerveen te analyseren.

Bron warmtepomp Tarief product Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1300 €1700 5 jaar
Lucht-water €6500 €2000 €2800 8,5 jaar
Bodem-water €14100 €5600 €3700 10,5 jaar
Water-water €17900 €4300 €5900 18 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Borger-Odoorn?
Het duurt niet lang, en dan moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan zullen veel woningen overstappen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). De regering verschaft (ook in de gemeente Borger-Odoorn) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het betreft een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de kosten. Notitie: subsidie warmtepomp Drouwenerveen is alleen aan te vragen voor systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2600 tot €4300. De exacte hoogte van de subsidie komt tot stand op basis van het type systeem, capaciteit (kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Climaveneta i-NRG 0061M staat gelijk tot €2.150,00 subsidie en bij de Galletti MCW 010HL krijg je subsidie tot €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Drouwenerveen

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Daartegenover, deze modellen verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Niet langer betalen voor energie! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutrale levensstijl. Lees nu verder over warmtepomp in Wijnaldum plaatsen.

Over warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), samen met elektrische energie uit het net. Op basis daarvan kan het systeem op verantwoorde wijze tapwater verwarmen. Dat gaat via de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers varieert tussen de €2850 – €4900. Je energieverbruik wordt wel hoger: ga maar uit van ongeveer €385 per jaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Drenthe.

Ga vandaag nog besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen