Warmtepomp Wijnaldum

Nederland moet van het gas af. De welbekende CV-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. In slechts enkele jaren is het kiezen voor een systeem op gas volledig uitgesloten. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Met z’n allen zullen we moeten overstappen naar een alternatieve bron. De optie in plaats van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp. Door warmtepompspot.nl check jij tips en adviezen betreffende een warmtepomp in Wijnaldum. Waar moet ik rekening mee houden? Met welke kosten moet ik rekening houden? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Check alle relevante tips en adviezen en vergelijk direct alle installateurs in Wijnaldum!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Wijnaldum? Hieronder lees je handige aanbevelingen. Maak een keuze uit een van de vragen hieronder, en bekijk binnen no-time alles wat je moet weten!

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Wijnaldum?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Wijnaldum?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Wijnaldum

Bekijk jij de opties ten aanzien van het aanschaffen van een warmtepomp? Vooral de installatie van de warmtepomp is behoorlijk ingewikkeld. Daardoor is een betrouwbare warmtepomp installateur in Wijnaldum noodzakelijk. De keuze van een competente expert doet niet onder voor de klus zelf. Hij neemt jouw huis onder de loep, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Energie EST systeem). Waar vind ik een ervaren installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze certificaten die de kwaliteit waarborgen:

 • Het KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK gecertificeerd

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de warmtepomp fabrikant aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Voor welk systeem moet ik gaan? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je de meest relevante info.

Type Warmtepomp Werking Bron Totale kosten Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie Ventilatielucht Vanaf €1.350 40 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water All electric of Hybride Buitenlucht €5.000 – €7.000 70 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €13.000 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Volledig elektrisch Waterbronnen €18.500 of meer 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht wc, badkamer en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een soort ventilator buiten. De warmte uit de lucht vindt zijn weg naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 9 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We onderscheiden een gesloten en een open systeem. De warmte uit de bodem wordt getransformeerd naar direct inzetbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. je verwarming in huis en water om te douchen. In te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Wijnaldum.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en slecht geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C zorgt voor een hoog rendement. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Doorgaans ontwaren we 2 afwijkende types: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Beperkt budget? En neig je naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Heeswijk-Dinther.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €9.000 – €20.000 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Vaillant, Atag, AWB, Remeha). Zo’n hybride oplossing is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel is nodig op koude dagen of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een full-electric oplossing. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte model betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wijnaldum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Wijnaldum

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Slechts de aanschafprijs is niet representatief voor de totale kosten. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wijnaldum te analyseren.

Soort warmtepomp Kosten aanschaf Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €1300 €2000 4 jaar
Lucht-water €4600 €2100 €2600 8,5 jaar
Bodem-water €14300 €5500 €3600 9 jaar
Water-water €18900 €4600 €4000 15,5 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Harlingen?
Binnenkort moeten we van het aardgas af. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel gezinnen overgaan naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). Onze regering verschaft (ook in de gemeente Harlingen) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Dit is een royale subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de kosten. Tip: subsidie warmtepomp Wijnaldum is alleen aan te vragen voor systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2750 en €4000. De exacte hoogte van de subsidie heeft te maken met het type systeem, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke kW extra vermogen heb je recht op honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de Trane CXAM 026 SE CAP staat gelijk tot €5.850,00 subsidie en m.b.t. de Daikin ERLQ014(**)W1 + EHVX16S26(**)9W krijg je subsidie tot €2.500,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Wijnaldum

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Vergeet niet, deze producten verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de panelen behouden langer hun rendement. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: een energieneutraal huis. Zoek ook naar warmtepomp in Pieterzijl plaatsen.

Over warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) i.s.m. jouw basis elektriciteitsaansluiting. Om die reden kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler valt zo tussen €2900 en €4200. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €380 per jaar. Zonnepanelen met een elektrische boiler combineren is het beste idee om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Start met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen