Warmtepomp Pieterzijl

De trend om zonder gas te verwarmen neemt toe. De welbekende CV-ketel is straks verleden tijd. Binnen korte tijd is de keuze voor een ketel op gas niet meer toegestaan. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Alle huizenbezitters moeten kijken naar andere innovatieve mogelijkheden. De optie in plaats van gas is een warmtepomp. Door deze webpagina vind je handige info over een warmtepomp in Pieterzijl. Wat komt er allemaal bij kijken? En wat zijn de kosten? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Vind alle relevante informatie en bekijk de tarieven via een installateur uit Pieterzijl!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Pieterzijl? Op onze website vind je nuttige tips en adviezen. Druk op een veelgestelde vraag en jij checkt onmiddellijk het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Pieterzijl?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Pieterzijl?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Pieterzijl

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? De installatiewerkzaamheden rondom zo’n systeem is tamelijk complex. Juist om die reden is een bekwame warmtepomp installateur in Pieterzijl noodzakelijk. De zoektocht naar een vakkundige specialist is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Hij keurt jouw hele woning, geeft advies voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Solvis subsidie). Hoe kies ik een doorgewinterde vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-accreditatie

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Bekijk altijd of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke past bij mijn situatie? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In het schema ontdek je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Kostprijs Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride combi Via ventilatie Vanaf €1.400 30 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water All electric en Hybride Lucht buitenaf €4.500 – €6.000 60 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Bodemwarmte €15.000 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Full-electric Grondwater €20.000 of meer 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem neemt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit (soort airco). Deze warmte vindt zijn weg naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte in de aarde. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We maken onderscheid tussen een gesloten of open bron. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. Te combineren met vloer en radiatorverwarming. Het apparaat kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Pieterzijl.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatiewaardes: oudere en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) vervult aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Veelal ontwaren we 2 soorten systemen: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Gaat jouw voorkeur uit naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Bellingwolde.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €9.500 en €18.000 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. De tarieven liggen best hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Remeha, Atag, Intergas, AWB, Nefit). Zo’n hybride oplossing kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder in vergelijking met een volledig-elektrisch product. Een minpunt is dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een uitstekende product is de ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Pieterzijl

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Pieterzijl

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat is de prijs van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Uitsluitend de prijs van het apparaat is niet erg volledig. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarbij moet je rekening houden met de subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Al deze kosten en baten moet je noteren om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Pieterzijl uit te zoeken.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €2000 €2000 6,5 jaar
Lucht-water €4900 €2300 €2200 6 jaar
Bodem-water €14500 €3600 €3000 12,5 jaar
Water-water €18500 €5300 €4500 19 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Zuidhorn?
In 2030 moet elke woning “gasvrij” zijn. Vanaf dit moment zullen veel Nederlanders overgaan naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Het rijk biedt (ook in de gemeente Zuidhorn) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Dit is een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de aanschafprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Pieterzijl kan jij uitsluitend toepassen op types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1500 tot €5650. De uiteindelijke subsidie komt tot stand op basis van het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen verdien je €100 extra. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Mitsubishi Electric PUHZ-SW75 VHA + EHST20C-VM2C staat gelijk tot €1.900,00 subsidie en met betrekking tot de Alpha Innotec LW 310A-LUX2.0 krijg je subsidie tot €3.800,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Pieterzijl

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen we meer en meer gaan zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Daartegenover, deze verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Dit betekent een maximale energiebesparing! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Ook kan de zonneboiler bijdragen met de doelstelling voor energieneutraal leven. Vind alles uit over warmtepomp in Kallenkote plaatsen.

Over warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) in samenwerking met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op die manier kan het systeem op verantwoorde wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler varieert tussen de €2700 en €4500. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €355 op de jaarafrekening. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Groningen.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw