Warmtepomp Bellingwolde

Het gas wordt langzaam afgesloten. De milieuvervuilende cv-ketel is verboden vanaf 2030. Binnen korte tijd is het plaatsen van een gasgestookt systeem ongeschikt (verboden) geworden. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Met z’n allen zullen we zullen zich oriënteren op een duurzame verwarmingsbron. Een populair alternatief van een ketel met gas het warmtepomp systeem. Gebaseerd op warmtepompspot.nl check jij bruikbare informatie betreffende een warmtepomp in Bellingwolde. Is mijn huis wel geschikt? Wat kost het? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Vind alle cruciale specificaties en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Bellingwolde!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Bellingwolde? Door onze experts lees jij bruikbare adviezen. Kies voor een onderwerp en je vindt eenvoudig het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Bellingwolde?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Bellingwolde?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Bellingwolde

Iets voor jou, het investeren in een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n duurzame energiebron is tamelijk pittig. Hierom is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Bellingwolde onvermijdbaar. De keuze van een bekwame installateur doet niet onder voor de taakomschrijving. De installateur bekijkt jouw woning, heeft een adviserende rol, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Carrier warmtepomp). Hoe kies ik een bekwame installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze certificaten die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificering

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welke past bij mijn situatie? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Niveau Warmtebron Totale kosten Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Via ventilatie Vanaf €1.350 35 – 45% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Full electric Buitenlucht €5.500 – €8.000 60 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €13.000 – 16.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Full-electric Water uit de grond €20.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp haalt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, keuken en wc wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. MV (lucht-lucht) systeem neemt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht als energiebron. Dit is mogelijk dankzij een buitenunit met ventilator. De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 14 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zit verschil tussen een open- of juist gesloten systeem. De warmte uit de bodem wordt veranderd in bruikbare energie. Voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. Geschikt voor radiatoren en vloersystemen. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Bellingwolde.

Is mijn huis geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Mate van isolatie: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C zorgt voor goede rendementen. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Grofweg maken we onderscheid tussen 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Gaat jouw voorkeur uit naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Lekkerkerk.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet de verwarming + warm water volledig zelfstandig. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De prijzen zullen variëren tussen €9.500 tot zo’n €19.500 (inc. boring en aansluiten). Veel van deze full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De tarieven liggen best hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Remeha, Atag, Intergas, Nefit, AWB). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een all-electric installatie. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte product betreft een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Bellingwolde

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Bellingwolde

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Puur de prijs van het systeem is niet afdoende. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Daarnaast zijn er subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, echter nemen de stroomkosten wel toe. Al deze kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Bellingwolde vast te stellen.

Type warmtepomp Kosten systeem Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1100 €1100 7 jaar
Lucht-water €4400 €1900 €2600 8 jaar
Bodem-water €14000 €5200 €2600 11 jaar
Water-water €18500 €4700 €4100 16,6 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Bellingwedde?
Binnen afzienbare tijd moeten we gasvrij wonen. In de komende periode moeten veel consumenten overschakelen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). Onze regering hanteert (ook in de gemeente Bellingwedde) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Profiteer snel van deze historische subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Advies: subsidie warmtepomp Bellingwolde is alleen van toepassing op producten die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2300 – €5700. De exacte hoogte van de subsidie heeft te maken met het type systeem, vermogen (kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Bij elke kW extra vermogen ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Alpha Innotec LWD 70A/RX-HMD 1R biedt €2.000,00 subsidie en met betrekking tot de Carrier 61WG-020A is dit €5.200,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Bellingwolde

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zijn toekomstbestendig. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Echter, deze oplossingen hebben een hoog stroomverbruik. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Dit betekent een maximale energiebesparing! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! Ook kan de zonneboiler bijdragen op weg naar een energieneutrale levensstijl. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in t Harde plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) i.s.m. jouw basis elektriciteitsaansluiting. Hierdoor kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dit kan door de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen de €2650 – €4200. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €350 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen combineren is het beste idee om de stroomkosten te drukken in de provincie Groningen.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen