Warmtepomp Lekkerkerk

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De milieuvervuilende cv-ketel is verboden vanaf 2030. Vanaf komend jaar is het aansluiten van een ketel op gas volledig uitgesloten. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle huizenbezitters moeten kijken naar een alternatieve bron. Het meest bekende alternatief van gas is de warmtepomp. Via onze website bekijk je tips en adviezen over een warmtepomp in Lekkerkerk. Wat heb ik allemaal nodig? Is het een prijzig systeem? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle belangrijke info en vind de voordeligste installateur in Lekkerkerk!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Lekkerkerk? Op deze pagina check je zinvolle tips & tricks. Maak een keuze uit een van de onderwerpen en ontdek meteen alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Lekkerkerk?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Lekkerkerk?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Lekkerkerk

Iets voor jou, de aanschaf van een warmtepomp? Het laten installeren van de warmtepomp is best wel pittig. Om die reden is een geoefende warmtepomp installateur in Lekkerkerk noodzakelijk. De zoektocht naar een echte warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de taakomschrijving. De vakman keurt jouw hele woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Alto refrigeration warmtepomp). Waar vind ik een vakkundige warmtepomp-specialist? Omtrent het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die van belang zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Bekijk altijd of een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Veelal heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In de tabel hieronder ontdek je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Niveau Bron Totale kosten Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.550 35 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht van buiten €4.000 – €7.500 75 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Grondbron €14.000 – 16.500 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Grondwaterbronnen €18.500 of meer 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De lucht in toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Het lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het systeem werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een speciale buitenventilator. De opgevangen warmte gaat via leidingen naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een speciale compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zit verschil tussen een gesloten of open bron. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk aan energie voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. Compatibel met vloerverwarming en radiatoren. Het systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Lekkerkerk.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Denk aan de volgende factoren.

 • Type isolatie: minder recente en matig geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) zorgt voor aanzienlijk woongenot. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Normaal gesproken zijn er 2 soorten systemen: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Gaat jouw voorkeur uit naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Venhuizen.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp regelt 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de aardwarmte, grondwater of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €9.000 tot zo’n €18.500 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Vaillant, Intergas, AWB, Remeha, Atag). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig op koude dagen of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in vergelijking met een 100% elektrische systeem. Minder fraai is het feit dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een uitstekende type betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Lekkerkerk

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Lekkerkerk

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat is de prijs van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Enkel de aanschafprijs geeft geen volledig beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, maar het stroomverbruik zal toenemen. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Lekkerkerk te bepalen.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Uitvoerder Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1100 €1300 6 jaar
Lucht-water €5000 €2500 €2500 7 jaar
Bodem-water €15500 €5000 €3400 13,5 jaar
Water-water €17700 €5200 €4000 16,6 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Nederlek?
Over een aantal jaar gaat de gaskraan helemaal dicht. De komende jaren gaan veel consumenten wijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). De 2e kamer geeft (ook in de gemeente Nederlek) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Dit is een gulle subsidieregeling. Soms krijg je 20% tot 50% van de kosten. Advies: subsidie warmtepomp Lekkerkerk is alleen van toepassing op modellen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1100 tot €4500. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt is een afgeleide van het merk en type, capaciteit (kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen krijg je honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit kan allemaal via RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Om een voorbeeld te noemen: de Galletti LCX 094HQ geeft recht op €7.800,00 subsidie en wat betreft de IDM TERRA SW 20 Twin; 810342 ligt dit op €3.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Lekkerkerk

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Aan de andere kant, deze installaties draaien wel op behoorlijk wat stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en zijn gemakkelijk te installeren. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de panelen behouden langer hun rendement. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met de doelstelling voor een energieneutrale levensstijl. Lees nu verder over warmtepomp in Dwingeloo plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron via lucht (ventilatie) samen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dat gaat via de inwendige compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €2500 tot €4100. Vergeet niet de verbruikskosten: houdt rekening met zo’n €265 op de jaarafrekening. Tip: elektrische boiler & zonnepanelen is een perfecte combinatie om de stroomkosten te drukken in de provincie Zuid-Holland.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen