Warmtepomp Venhuizen

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De welbekende CV-ketel is straks verleden tijd. Over een tijdje is het kiezen voor de gasgestookte ketel geen optie meer. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Nederlanders zullen zich oriënteren op een andere manier van verwarmen. De alternatieve keuzemogelijkheid van een ketel met gas een warmtepomp. Geholpen door warmtepompspot.nl vind je waardevolle informatie over een warmtepomp in Venhuizen. Hoe werkt zo’n systeem? En wat zijn de kosten? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle onmisbare tips en adviezen en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Venhuizen!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Venhuizen? Door onze experts vind jij belangrijke info. Kies voor een van de vragen hieronder, en je vindt eenvoudig verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Venhuizen?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Venhuizen?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Venhuizen

Iets voor jou, de installatie van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n systeem is vrij ingewikkeld. Daardoor is een degelijke warmtepomp installateur in Venhuizen onmisbaar. De zoektocht naar een handige installateur doet niet onder voor de klus zelf. Deze expert analyseert jouw huis, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Horos). Waar vind ik een vakbekwame warmtepomp-installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp vind je velerlei contracten die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als Het merk/type warmtepomp hier aangesloten is.

 • Het OK CV logo

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel bekijk je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.750 35 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride of standalone Lucht buitenaf €4.500 – €6.500 75 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Aardwarmte €13.500 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Grondwater €19.500 en meer 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut (warmte) ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gaat op basis van een buitenunit. De gewonnen warmte gaat via leidingen naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. Er zijn 2 opties: een open of gesloten bron. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in hoogwaardige bruikbare energie. Voor de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Prima in te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Venhuizen.

Is onze woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: verouderde en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur bewerkstelligt een prettige opbrengst. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Ketel op gas: De wat oudere CV-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk ontwaren we twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Start je liever met een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Gaastmeer.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet de verwarming en het warm water voor 100%. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aarde, grondwater of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €5.000 en €20.500 (met installatie en advies). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Nefit, AWB, Vaillant, Atag, Remeha). Een hybride systeem neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel is nodig als de vraag naar warmte hoog is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een standalone product. Het nadeel is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een populaire product betreft de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Venhuizen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Venhuizen

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Uitsluitend de prijs van het apparaat geeft geen volledig beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Venhuizen uit te rekenen.

Model warmtepomp Aanschafprijs Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3000 €1000 €1300 4 jaar
Lucht-water €5100 €2200 €2300 8 jaar
Bodem-water €14300 €5700 €4800 11,5 jaar
Water-water €17700 €5200 €5500 15,5 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Drechterland?
Binnenkort moet elke woning “gasvrij” zijn. Vanaf dit moment moeten veel gezinnen wijken naar duurzame energie (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Drechterland) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kom in actie! En gebruik deze gulle subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Notitie: subsidie warmtepomp Venhuizen is alleen aan te vragen voor modellen die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2500 – €4950. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het merk en type, capaciteit (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Bij elke extra kW krijg je €100 extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Een goed voorbeeld: de SPRSUN CGK/C-18 (L) EVI geeft jou €2.150,00 subsidie en aangaande de Clivet WSAN-XEE 102 ST krijg je €3.100,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Venhuizen

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen zonder gasaansluiting zullen we meer en meer gaan zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Maar, deze oplossingen consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De kosten voor energie worden dan echt laag. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en kunnen lang meegaan. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Vind alles uit over warmtepomp in Norg plaatsen.

Warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit de ventilatielucht gezamenlijk met reguliere energie (stroom). Hierdoor kan het product op milieuvriendelijke wijze water verwarmen. Dit is mogelijk middels de inwendige compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2700 en €4300. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €390 per 12 maanden. Een elektrische boiler met zonnepanelen combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Holland.

Begin direct met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen