Warmtepomp Norg

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De ouderwetse cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Over een aantal jaar is het laten installeren van een op gas verwarmde ketel niet langer mogelijk. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Alle gezinnen zullen zich oriënteren op een andere manier van verwarmen. De optie in plaats van de oude ketels is de populaire warmtepomp. Via de tips van onze experts ontdek je alle details bij het kiezen van een warmtepomp in Norg. Waar moet ik rekening mee houden? Hoe hoog is de investering? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Bekijk alle nuttige informatie en bekijk de tarieven via een installateur uit Norg!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Norg? Via onze specialisten check je belangrijke aanbevelingen. Selecteer een van de onderwerpen en bekijk direct alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Norg?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Norg?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Norg

Iets voor jou, het aanschaffen van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n apparaat is nogal complex. Hierom is een geoefende warmtepomp installateur in Norg onvermijdbaar. De zoektocht naar een vakkundige expert is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. De specialist analyseert jouw huis, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Hewalex verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een vakkundige warmtepomp-installateur? Voor het installeren van een warmtepomp vind je velerlei contracten die de keuze gemakkelijker kunnen maken:

 • KvINL certificaat

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-certificering

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Lid van UNETO-VNI?

  Controleer of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilig en energiezuinig verwarmen. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema bekijk je een overzicht.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Investering Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi Ventilerend Vanaf €1.700 35 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Hybride en All electric Lucht buitenaf €3.000 – €8.000 55 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water All-electric Grondbron €15.000 – 17.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €19.500 en hoger 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut (warmte) ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, badkamer en wc gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Het lucht-lucht systeem benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het apparaat ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gaat op basis van een speciale buitenventilator. Deze warmte gaat via leidingen naar het binnendeel. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een speciale compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 14 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. De functie hiervan is het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Je kunt kiezen uit een open- of juist gesloten systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in bruikbare energie. Onder andere voor je verwarming in huis en water om te douchen. Compatibel met vloer en radiatorverwarming. De installatie heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Norg.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen opgeleverd voor 1979 komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels van 10 jaar of ouder kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Vaak zijn er 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Beperkt budget? En neig je naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Zwagerbosch.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp coördineert de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan werken met de bodem, grondwater of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €5.500 tot €21.000 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld AWB, Vaillant, Atag, Nefit, Intergas). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel helpt voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker in verhouding met een full-electric oplossing. Let op: houd er rekening mee dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgevraagd product betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Norg

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Norg

Veel mensen zijn benieuwd: wat is de prijs van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Puur de kosten van het systeem is eigenlijk maar het begin. Neem nou bijv. de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Al deze kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Norg te ontcijferen.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2200 €2000 €1000 4 jaar
Lucht-water €4300 €2500 €2200 6 jaar
Bodem-water €15300 €3900 €3700 9 jaar
Water-water €17700 €5600 €5000 17 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Noordenveld?
Binnen afzienbare tijd gaat de gaskraan helemaal dicht. Vanaf dit moment gaan veel consumenten uitwijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De 2e kamer biedt (ook in de gemeente Noordenveld) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Profiteer snel van deze gulle subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Let op: subsidie warmtepomp Norg geldt alleen op modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1500 tot €4000. De uiteindelijke subsidie wordt afgeleid a.d.h.v. het merk en type, vermogen (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Per extra KW krijg je €100 extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Kodi VT3130 geeft jou €1.250,00 subsidie en bij de Waterkotte Eco Touch DS 5014.5 Ai (G/W) krijg je €2.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Norg

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn toekomstbestendig. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Daartegenover, deze installaties verbruiken veel stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan op weg naar een energieneutrale levensstijl. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Heide plaatsen.

Warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) in samenwerking met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Daardoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk warm water leveren. Dit kan door de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers valt zo tussen €2700 en €4100. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €395 per jaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is een perfecte combinatie om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Drenthe.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen