Warmtepomp Gaastmeer

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De traditionele cv-ketel is verboden vanaf 2030. Over een aantal jaar is het aanvragen van een ketel op gas ongeschikt (verboden) geworden. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Alle woningen zullen zich oriënteren op andere innovatieve mogelijkheden. De optie in plaats van gas is het warmtepomp systeem. Via deze website lees je handige info voor een warmtepomp in Gaastmeer. Hoe werkt het? Wat kost het? Kies ik landelijke of regionale warmtepomp installateurs? Bekijk alle nuttige details en vergelijk direct alle installateurs in Gaastmeer!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Gaastmeer? Via onze specialisten check jij zinvolle tips & tricks. Selecteer een van de onderstaande vragen, en check meteen bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Gaastmeer?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Gaastmeer?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Gaastmeer

Overweeg jij de installatie van een warmtepomp? Juist het laten installeren van de warmtepomp is vrij ingewikkeld. Om die reden is een bekwame warmtepomp installateur in Gaastmeer onontbeerlijk. Het kiezen van een doorgewinterde warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De vakman keurt jouw hele woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check InterClima-MTA subsidie). Hoe herken je een degelijke installateur? Omtrent het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene vergunningen die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificering

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Het is relevant dat een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • Het OK CV logo

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke past bij mijn situatie? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je de voornaamste verschillen.

Categorie Warmtepomp Niveau Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type woning
1. Ventilatie Hybride Ventilerend Vanaf €1.400 30 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenlucht €2.500 – €7.500 75 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water 100% elektrisch Bodemwarmte €14.000 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water All-electric Grondwaterbronnen €20.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp neemt warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer hebben mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht keuken, toilet en badkamer wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem neemt warmte uit de ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit. De opgevangen warmte wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) via de compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp benut de warmte uit uit de bodem. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 8 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Een grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We onderscheiden een open of gesloten circuit. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar toepasbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Prima in te zetten voor vloerverwarming en radiatoren. De installatie heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Gaastmeer.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Isolatie: oudere en matig geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Kenmerken verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C zorgt voor goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: huizen gezet voor 1980 zijn doorgaans niet geschikt.
 • CV-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Meestal maken we onderscheid tussen twee variërende type producten: standalone (all electric) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Neig jij eerst naar een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Ouderkerk aan den IJssel.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt de verwarming en het warm water voor 100%. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, aardwarmte of grondwater. De prijzen zullen variëren tussen €9.000 – €21.000 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van AWB, Intergas, Nefit, Remeha, Atag). Zo’n hybride oplossing neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel staat klaar voor de momenten dat het te koud is buiten, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een 100% elektrische oplossing. Minder fraai is het feit dat je een gasaansluiting houdt. Een uitstekende type is een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Gaastmeer

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Gaastmeer

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de prijs van het systeem is niet compleet. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. En zoals je misschien weet heb je soms recht op subsidies waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten zul je moeten meenemen om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Gaastmeer vast te stellen.

Bron warmtepomp Tarief product Installatie Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2400 €1200 €1200 4,5 jaar
Lucht-water €4600 €2000 €2800 7 jaar
Bodem-water €15300 €4100 €4000 11,5 jaar
Water-water €17200 €5900 €4300 15 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Súdwest-Fryslân?
Binnen afzienbare tijd moeten we van het aardgas af. De komende jaren moeten veel gezinnen uitwijken naar elektrisch verwarmen (warmtenet). Het rijk verschaft (ook in de gemeente Súdwest-Fryslân) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kom in actie! En gebruik deze zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak krijg je de helft van de kostprijs. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Gaastmeer is alleen aan te vragen voor types die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2550 – €5100. Het totale bedrag heeft te maken met het type systeem, vermogen (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke extra kW heb je recht op nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Clivet WSAN-XIN 91 exc heeft €2.350,00 subsidie en aangaande de Techneco AQUATOP T22H heb je recht op €3.900,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Gaastmeer

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen zonder gasaansluiting zijn toekomstbestendig. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Vergeet niet, deze oplossingen consumeren wel de nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De kosten voor energie worden dan echt laag. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Zwagerbosch plaatsen.

Warmtepompboilers
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) en combineert dat met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Hierdoor kan het systeem op verantwoorde wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler valt zo tussen €2850 tot €4200. Vergeet niet de verbruikskosten: die bedragen al gauw €295 op de jaarafrekening. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Friesland.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw