Warmtepomp Dwingeloo

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De oude en vertrouwde cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnenkort is het kiezen voor een cv-ketel (op gas) niet meer toegestaan. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Met z’n allen zullen we moeten kijken naar een duurzaam alternatief. Het meest bekende alternatief van gas is een warmtepomp installatie. Via de info op deze pagina check jij uitgebreide info voor een warmtepomp in Dwingeloo. Hoe werkt het? Hoe hoog is de investering? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Vind alle relevante specificaties en vind de voordeligste installateur in Dwingeloo!

Inhoudsopgave
Wat zijn alle opties voor een warmtepomp laten plaatsen in Dwingeloo? Aan de hand van de info op deze pagina doorzoek je praktische tips en adviezen. Kies voor een van de vragen hieronder, en je vindt binnen no-time verdere informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Dwingeloo?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Dwingeloo?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Dwingeloo

Bekijk jij de opties ten aanzien van de installatie van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is behoorlijk pittig. Juist om die reden is een handige warmtepomp installateur in Dwingeloo onvermijdbaar. De keuze van een echte installateur is net zo relevant als de taakomschrijving. Deze expert inspecteert jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Kodi verwarming). Hoe kies ik een aangesloten warmtepomp-specialist? Voor het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei certificaten die jou helpen bij het kiezen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-certificaat

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp aangesloten is bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Normaal gesproken kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Niveau Bron De kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.650 45 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenunit €5.500 – €6.500 50 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water 100% elektrisch Warmte-grondbron €14.500 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €19.000 en hoger 100% Woningen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer maken gebruik van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Een lucht-lucht systeem nuttigt (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt met behulp van een speciale buitenventilator. De opgevangen warmte gaat via leidingen naar de warmtepomp in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron de warmte uit uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We maken onderscheid tussen een circuit dat gesloten of open is. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar toepasbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmen van je woning en water om te douchen. Te combineren met vloer en radiatorverwarming. De installatie zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Dwingeloo.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatiewaardes: verouderde en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Soort verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager vervult een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Leeftijd woning: huizen opgeleverd voor 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Meestal onderscheiden we 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Beperkt budget? En neig je naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Norg.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert de verwarming en het warm water voor 100%. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, bodem of buitenlucht. De investering ligt tussen de €5.000 – €21.000 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Vaillant, AWB, Nefit, Remeha, Atag). Zo’n hybride apparaat kan niet alles zelf doen. De HR-ketel springt bij voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een all-electric systeem. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een populaire type is de ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Dwingeloo

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Dwingeloo

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Enkel de prijs van het apparaat is niet representatief voor de totale kosten. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij heb je soms recht op subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Dwingeloo vast te stellen.

Soort warmtepomp Prijs pomp Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3500 €1300 €1800 5 jaar
Lucht-water €5300 €1500 €2400 9 jaar
Bodem-water €14800 €5600 €3900 12,5 jaar
Water-water €17500 €4300 €5000 15,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Westerveld?
Eerdaags moeten we gasvrij wonen. In de komende periode moeten veel woningen uitwijken naar een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Westerveld) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het gaat om een gulle subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Dwingeloo is alleen aan te vragen voor installaties die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2850 – €5600. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt wordt afgeleid a.d.h.v. het type systeem, het aantal KW en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Climaveneta MICS-N 0092FF geeft recht op €2.800,00 subsidie en aangaande de Galletti MCW 015HS ligt dit op €3.100,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Dwingeloo

Energieneutraal wonen is erg interessant. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Vergeet niet, deze producten verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen met de doelstelling voor een energieneutrale woning. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Wildervank plaatsen.

De warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie via ventilatiestromen (lucht), gezamenlijk met elektrische energie uit het net. Zodoende kan het product op milieuvriendelijke wijze water verwarmen. Dit gebeurt met ingebouwde compressors. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2550 tot €4300. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €305 op de jaarafrekening. Een elektrische boiler met zonnepanelen samenvoegen is het beste om om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Drenthe.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen