Warmtepomp t Harde

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De milieuvervuilende cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnenkort is het plaatsen van een ketel op gas niet meer toegestaan. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle woningen moeten overstappen naar een milieuvriendelijk alternatief. Een keuze in plaats van een ketel met gas de populaire warmtepomp. Op onze website lees je nuttige info voor een warmtepomp in t Harde. Waar moet ik rekening mee houden? Wat zijn de verschillende tarieven? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle nuttige info en vind de voordeligste installateur in t Harde!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in t Harde? Aan de hand van de info op deze pagina vind je nuttige aanbevelingen. Selecteer een van de vragen hieronder, en jij checkt rap verdere informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit t Harde?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in t Harde?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in t Harde

Overweeg jij het aanschaffen van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n pomp is vrij gecompliceerd. Hierom is een deskundige warmtepomp installateur in t Harde onmisbaar. De zoektocht naar een doorgewinterde installateur is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. De specialist keurt jouw hele woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over ACM Kalte Klima). Waar vind ik een vakbekwame vakman? Voor het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene creditaties die van belang zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Diverse trainingen voor uiteenlopende warmtepompen

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp erkend is.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2022]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welk type moet ik laten installeren? Doorgaans heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder vind je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Niveau Warmtebron De kosten Besparing gas Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.350 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Full electric en Hybride Buitenunit €5.000 – €8.000 75 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Full-electric Warmte-grondbron €14.500 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water 100% elektrisch Grondwaterbronnen €18.000 of meer 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Dit lucht-lucht systeem haalt (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het apparaat werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een buitenunit (soort airco). De opgevangen warmte wordt overgedragen naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) door middel van een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp profiteert van bodemwarmte. Een bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). De warmte gaat naar het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We onderscheiden een open of gesloten bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar toepasbare energie. Onder andere voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. Compatibel met vloer en radiatorverwarming. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in t Harde.

Is ons huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Soort Isolatie: huizen gebouwd voor 1980 en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult aantrekkelijke opbrengsten. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: huizen opgeleverd voor 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Grofweg ontwaren we 2 afwijkende types: standalone (full electric) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Zoek jij een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Dwingeloo.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, aarde of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €7.500 tot €18.500 (met installatie en advies). De meest efficiënte full electric systemen werken met water en/of bodem als warmtebron. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Vaillant, AWB, Atag, Nefit, Remeha). De hybride installatie kan niet alles zelf doen. De HR-ketel ondersteunt wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch oplossing. Belangrijk: dit betekent dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een uitstekende type is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs t Harde

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in t Harde

De eerste vraag is vaak: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Alleen de aanschafprijs geeft een te beperkt beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten neem je in overweging om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in t Harde vast te stellen.

Type warmtepomp Tarief product Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1300 €1800 5,5 jaar
Lucht-water €4800 €2300 €2200 9 jaar
Bodem-water €15100 €3500 €4000 12 jaar
Water-water €17300 €4300 €4800 15 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Elburg?
Over een aantal jaar moeten we gasvrij wonen. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel Nederlanders wijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). De overheid hanteert (ook in de gemeente Elburg) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2022. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze gulle subsidieregeling. In veel gevallen krijg je tot wel 50% van de kosten. Tip: subsidie warmtepomp t Harde is alleen van toepassing op modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2022).

De subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1350 tot €4950. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt komt tot stand op basis van het model, vermogen (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor elke Kw extra vermogen krijg je nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Bijvoorbeeld: de Remko WKF 120 Compact Mannheim biedt €2.050,00 subsidie en aangaande de Climaveneta BRAN2 0121t is dit €3.400,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in t Harde

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Huizen die enkel stroom gebruiken zijn sterk in opkomst. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Evengoed, deze producten verbruiken veel stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Niet langer betalen voor energie! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en er zijn voldoende specialisten. Zonnecellen worden goedkoper, en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: een energieneutrale levensstijl. Ook interessant: warmtepomp in Molenschot plaatsen.

Warmtepompboilers
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit luchtstromen / ventilatie, en combineert dat met reguliere energie (stroom). Hierdoor kan het op duurzame manier water verwarmen. Dit is mogelijk middels de inwendige compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler varieert tussen de €2650 en €4200. Onderschat niet de stroomkosten: als basis neem je +/- €300 per jaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen is de ideale mix om de stroomkosten te drukken in de provincie Gelderland.

Start met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen