Warmtepomp Kallenkote

Nederland moet van het gas af. De hoog rendement cv-ketel gaat vanaf 2030 in de ban. Binnenkort is het plaatsen van een systeem op gas niet langer mogelijk. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Met z’n allen zullen we moeten switchen naar een duurzaam alternatief. Het meest gekozen alternatief van gas is de warmtepomp. Met behulp van deze website doorzoek je alle informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Kallenkote. Wat heb ik allemaal nodig? Wat zijn de verschillende tarieven? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Bekijk alle relevante details en bekijk de tarieven via een installateur uit Kallenkote!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Kallenkote? Op deze pagina check je handige tips. Selecteer een van de vragen hieronder, en jij bekijkt onmiddellijk alle informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Kallenkote?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Kallenkote?
 5. Energieneutrale woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Kallenkote

Denk jij na over het aanschaffen van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is behoorlijk pittig. Om die reden is een handige warmtepomp installateur in Kallenkote onmisbaar. De zoektocht naar een vakkundige warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. De installateur analyseert jouw huis, geeft advies voor een warmtepomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk Atlantic). Hoe herken je een bedreven installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen die garanties kunnen bieden:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificaat

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Bekijk altijd of de installateur het keurmerk heeft

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de onderstaande tabel tref je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Werking Bron Kostprijs Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Combinatie Via ventilatie Vanaf €1.750 45 – 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Buitenlucht €2.500 – €6.500 55 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Standalone Aardbron €14.500 – 16.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Water (grond/rivier) €19.500 en extra 100% Huizen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van (warmte) ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vuile’ lucht in badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem gebruikt (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De pomp ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt de buitenlucht als warmtebron. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit (soort airco). De onttrokken warmte wordt overgedragen naar een systeem in huis. De installatie zet de koude lucht (5 graden) met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp benut “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 8 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een circuit dat gesloten of open is. De warmte uit het grondwater wordt omgezet naar warmte die je kunt gebruiken. Denk dan aan energie voor je verwarming in huis en om water op te warmen. Te combineren met vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Kallenkote.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Isolatiewaardes: minder recente en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur vervult aantrekkelijke opbrengsten. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwperiode: jaren 80 woningen en ouder kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasgestookte-ketels: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken werken we met 2 verschillende producten: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Wil je beginnen met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur t Harde.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet de verwarming en het warm water voor 100%. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, aarde of grondwater. De kosten liggen tussen de €5.500 tot zo’n €19.000 (met installatie en advies). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn systemen op basis van bodem en grondwater. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Atag, Intergas, Nefit, Remeha, Vaillant). De hybride installatie kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch product. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een prima product is de ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Kallenkote

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Kallenkote

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de kostprijs van de pomp is niet erg volledig. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Kortom: alle kosten en baten moet je noteren om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Kallenkote te bepalen.

Model warmtepomp Kosten systeem Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2100 €1300 €1300 4 jaar
Lucht-water €6800 €2500 €2600 9 jaar
Bodem-water €14100 €5100 €2800 12,5 jaar
Water-water €18800 €4400 €4700 16,6 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Steenwijkerland?
Binnen afzienbare tijd moeten we gasvrij wonen. Vanaf dit moment zullen veel consumenten wijken naar duurzame energie (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Steenwijkerland) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kom in actie! En gebruik deze gulle subsidieregeling. Soms krijg je 20% tot 50% van de kosten. Advies: subsidie warmtepomp Kallenkote geldt alleen op systemen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2700 en €4900. De uiteindelijke subsidie wordt beïnvloed door het merk en type, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Enerso AW 30 EVI staat gelijk tot €4.900,00 subsidie en wat betreft de Ecensy SBW 90 krijg je subsidie tot €2.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Kallenkote

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken gaan we strak veel meer zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Maar, deze installaties draaien wel op behoorlijk wat stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Dit betekent een maximale energiebesparing! Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen bij het bereiken van een energieneutrale levensstijl. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Darp plaatsen.

De warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op via ventilatiestromen (lucht), gezamenlijk met reguliere energie (stroom). Hierdoor kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dat kan dankzij een interne compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2800 en €4300. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €305 op de jaarafrekening. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Overijssel.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen