Warmtepomp Noordlaren

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De milieuvervuilende cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Binnenkort is het aansluiten van gasgestookte cv-ketels bij wet verboden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle woningen moeten kiezen voor andere innovatieve mogelijkheden. De opvolger van een gasgestookte ketel is zo’n warmtepomp. Door de info op deze pagina bekijk jij concrete informatie over een warmtepomp in Noordlaren. Waar moet ik rekening mee houden? En wat zijn de kosten? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Lees alle nuttige informatie en vergelijk direct alle installateurs in Noordlaren!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Noordlaren? Via onze specialisten doorzoek jij bruikbare adviezen. Druk op een item uit onze FAQ en ontdek ogenblikkelijk bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Noordlaren?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Noordlaren?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Noordlaren

Denk jij na over het investeren in een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is nogal moeilijk. Vandaar is een vakbekwame warmtepomp installateur in Noordlaren onmisbaar. Het kiezen van een doorgewinterde vakman is op z’n minst zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. Deze expert neemt jouw huis onder de loep, adviseert een geschikte pomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Galmet verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een aangesloten vakman? Betreft het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei bevoegdheden die garanties kunnen bieden:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificering

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Bekijk altijd of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juli 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke past bij mijn situatie? In de praktijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema hieronder tref je een overzicht.

Categorie Warmtepomp Niveau Bron Investering Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilatielucht Vanaf €1.350 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Buitenlucht €3.000 – €6.500 60 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Volledig elektrisch Warmte-grondbron €13.000 – 16.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Standalone Grondwater €19.000 of hoger 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp haalt energie uit ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Een lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht als energiebron. Dit gaat op basis van een soort airco buiten. De gewonnen warmte wordt overgedragen naar het gedeelte wat binnen staat. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) via de compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Groningen.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp haalt “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 10 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Er zijn 2 opties: een open- of juist gesloten systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt opgewaardeerd naar hoogwaardige bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. In te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Noordlaren.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Kenmerken verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager realiseert goede rendementen. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • HR-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Grofweg werken we met twee type systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Liever een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Start nu ook met warmtepomp installateur Zuna.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, bodem of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €5.500 – €20.500 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van AWB, Vaillant, Remeha, Atag, Intergas). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar als de vraag naar warmte hoog is, plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een full-electric product. Het nadeel is dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een uitstekende type is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Noordlaren

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Noordlaren

De eerste vraag is vaak: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Louter de aanschafprijs geeft een te beperkt beeld. Er zijn namelijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens is er een subsidieregeling waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Al deze kosten en baten neem je in overweging om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Noordlaren te bepalen.

Soort warmtepomp Tarief product Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3700 €1000 €1600 4 jaar
Lucht-water €4000 €1600 €2000 6,5 jaar
Bodem-water €15100 €3900 €2800 11 jaar
Water-water €17100 €4500 €4500 17,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Haren?
Binnenkort moeten we van het aardgas af. De komende jaren moeten veel huizen uitwijken naar duurzame alternatieven (warmtenet). De regering bezorgt ons (ook in de gemeente Haren) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Dit is een gulle subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Notitie: subsidie warmtepomp Noordlaren is alleen van toepassing op types die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1250 en €6000. De uiteindelijke subsidie is een afgeleide van het merk en type, capaciteit (kW) en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Bij elke extra kW ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Bijvoorbeeld: de Itho Daalderop HP CUBE (07.40.50.500) biedt €1.500,00 subsidie en voor de Waterkotte Eco Touch DS 5008 Ai RC (G/W) is dit €2.800,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Noordlaren

Energieneutraal wonen is erg interessant. Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Vergeet niet, deze oplossingen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Dit betekent een maximale energiebesparing! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar een energieneutrale situatie. Vind alles uit over warmtepomp in Heeswijk-Dinther plaatsen.

Warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit de ventilatielucht in samenwerking met reguliere energie (stroom). Om die reden kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dit gebeurt met een interne compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2550 – €4000. Je energieverbruik wordt wel hoger: als basis neem je +/- €295 op de jaarafrekening. Een elektrische boiler met zonnepanelen verbinden is het ideaal scenario om de energierekening te verlagen in de provincie Groningen.

Start met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen