Warmtepomp Zuna

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De milieuvervuilende cv-ketel is verboden vanaf 2030. Over een tijdje is het kiezen voor een gasgestookt systeem ongeschikt (verboden) geworden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Nederlanders moeten overstappen naar een milieuvriendelijk alternatief. De alternatieve keuzemogelijkheid van een HR-ketel is zo’n warmtepomp. Geholpen door deze webpagina lees je alle informatie betreffende een warmtepomp in Zuna. Wat heb ik allemaal nodig? Is het een prijzig systeem? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Vind alle onmisbare tips & tricks en ontdek de meest vakkundige installateur in Zuna!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Zuna? Op onze website lees je belangrijke tips en adviezen. Maak een keuze uit een onderwerp en ontdek rap alle details.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Zuna?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Zuna?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Zuna

Denk jij na over de aanschaf van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van zo’n systeem is tamelijk moeilijk. Juist om die reden is een erkende warmtepomp installateur in Zuna cruciaal. Het kiezen van een erkende installateur doet niet onder voor de klus die op het programma staat. De installateur neemt jouw huis onder de loep, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check ELCO verwarming). Wat is een echte installateur? Voor het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificering

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-erkende installateurs

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Check of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de fabrikant van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welk systeem laat ik installeren? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werking Bron Investering Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilerend Vanaf €1.650 tot 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric of Hybride Buitenunit €5.500 – €8.000 75 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Standalone Grondbron €15.500 – 17.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Volledig elektrisch Water (grond/rivier) €20.000 en extra 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, keuken en toilet wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Het lucht-lucht systeem benut de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit (soort airco). De opgevangen warmte gaat via leidingen naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) door middel van een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron de warmte uit uit de bodem. De unieke bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Deze grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We differentiëren een open- of juist gesloten systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar geconverteerd naar warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. In te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Zuna.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: oudere en huizen met lage isolatiewaarden zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur realiseert een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: woningen gebouwd tot 1979 zijn doorgaans niet geschikt.
 • Gasgestookte-ketels: De wat oudere CV-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Vaak zijn er 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Neig jij eerst naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Nu ook online: warmtepomp installateur Hulsel.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: de aarde, grondwater of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €9.500 t/m €20.000 (met installatie en advies). De populairste full electric modellen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het kost een flinke duit, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, Vaillant, Nefit, AWB, Intergas). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel staat klaar als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een full-electric oplossing. Belangrijk: dit betekent dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgebruikte product is de ventilatiewarmtepomp. Deze maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zuna

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Zuna

Veel mensen zijn benieuwd: wat kost een warmtepomp? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Slechts de prijs van het apparaat is eigenlijk maar het begin. Er zijn namelijk ook installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zuna uit te zoeken.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1800 €2000 5 jaar
Lucht-water €6500 €1700 €2800 7 jaar
Bodem-water €14700 €5600 €3100 11 jaar
Water-water €18100 €4200 €4100 19 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Wierden?
Over een aantal jaar moet ook jouw huis gasvrij zijn. Vanaf dit moment gaan veel huizen overstappen op echt groene stroom (warmtenet). Het rijk geeft (ook in de gemeente Wierden) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Het gaat om een historische subsidieregeling. In enkele gevallen krijg je 20% tot 50% van de kosten. Let op: subsidie warmtepomp Zuna kun je enkel aanvragen voor modellen die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1100 en €4200. De uiteindelijke subsidie heeft te maken met het type, het aantal KW en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je nog eens €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Om een voorbeeld te noemen: de Weider LW90 geeft recht op €1.900,00 subsidie en m.b.t. de Energie EST SB12plusP ligt dit op €2.500,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Zuna

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Woningen zonder gasaansluiting zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Let op: deze installaties consumeren wel de nodige stroom. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan bouw je aan een energieneutrale woning. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en panelen gaan jaren extra mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met de doelstelling voor een energieneutrale woning. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Schagen plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Deze boiler komt aan energie uit luchtstromen / ventilatie, en combineert dat met elektrische energie uit het net. Om die reden kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit is mogelijk middels een speciale compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers ligt tussen plusminus de €2850 en €4000. Wat betreft de energiekosten: houdt rekening met zo’n €340 per 12 maanden. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is de ideale mix om de stroomkosten te drukken in de provincie Overijssel.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen