Warmtepomp Hulsel

Het gas wordt langzaam afgesloten. De gebruikelijke CV-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. Binnen korte tijd is het plaatsen van een ketel op gas niet meer toegestaan. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Met z’n allen zullen we moeten kiezen voor een duurzaam alternatief. Een populair alternatief van een ketel met gas de warmtepomp. Geholpen door onze website achterhaal je relevante tips voor een warmtepomp in Hulsel. Hoe werkt zo’n systeem? En wat zijn de kosten? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Bekijk alle cruciale tips en adviezen en kies een betrouwbare vakman / installateur in Hulsel!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Hulsel? Op deze pagina vind jij belangrijke informatie. Maak een keuze uit een item uit onze FAQ en je vindt ogenblikkelijk alle informatie.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Hulsel?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Hulsel?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hulsel

Iets voor jou, het laten installeren van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n systeem is nogal pittig. Daarom is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Hulsel onontbeerlijk. De keuze van een erkende warmtepomp-installateur is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De installateur kijkt kritisch naar jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Stiebel-Eltron warmtepompen). Wat is een handige installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen waar je op kunt letten:

 • KvINL certificaat

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of de fabrikant van de warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welk systeem laat ik installeren? Over het algemeen zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de bijgaande tabel vind je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werking Bron Totale kosten Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel MV / binnenlucht Vanaf €1.750 tot 50% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch en Hybride Lucht buitenaf €5.500 – €8.000 50 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Standalone Warmte-grondbron €13.500 – 16.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Full-electric Water uit de grond €18.000 en extra 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt warmte uit de ventilatielucht. Jaren 80 woningen en nieuwer werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit (soort airco). Deze warmte wordt vervoerd naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We differentiëren een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Onder andere voor het verwarmen van je woning en water om te douchen. Geschikt voor vloer en radiatorverwarming. De pomp warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Hulsel.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Denk aan de volgende factoren.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en slecht geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C bewerkstelligt aantrekkelijke opbrengsten. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 woningen en ouder komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Vaak maken we onderscheid tussen twee variërende type producten: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Nu ook online: warmtepomp installateur St. Jacobiparochie.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: buitenlucht, grondwater of de aarde. De kostprijs varieert tussen de €9.500 tot €20.000 met installatie inbegrepen. Veel gebruikte full electric types zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De kosten zijn hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Remeha, Nefit, AWB, Atag, Vaillant). Zo’n hybride apparaat heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel helpt op koude dagen plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker wanneer je het afzet tegen een full-electric type. Het nadeel is dat je een gasaansluiting houdt. Een uitstekende toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hulsel

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Hulsel

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Louter de kosten van het systeem geeft geen volledig beeld. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarbij komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. Je gaat minder gas gebruiken, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hulsel te bepalen.

Soort warmtepomp Kosten systeem Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1600 €1600 4,5 jaar
Lucht-water €5700 €1700 €2000 6,5 jaar
Bodem-water €14600 €5600 €4200 10 jaar
Water-water €18600 €5500 €5800 17 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Reusel-De Mierden?
Over een aantal jaar moet ook jouw huis gasvrij zijn. Nog heel even, en dan moeten veel consumenten overstappen op duurzame energie (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Reusel-De Mierden) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Profiteer snel van deze historische subsidieregeling. In veel gevallen krijg je de helft van de kostprijs. Advies: subsidie warmtepomp Hulsel is alleen aan te vragen voor types die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2300 en €5450. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt hangt af van het type systeem, vermogen (kW) en het energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen heb je recht op €100 extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Alle info vind je op RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de EnergyPanel GTP-16 geeft jou €2.700,00 subsidie en m.b.t. de Climaveneta BWR 0101T DHW2 krijg je €4.200,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Hulsel

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Maar, deze installaties verbruiken veel stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. De energierekening is dan verleden tijd. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. Zonnecellen worden goedkoper, en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar een energieneutrale levensstijl. Lees nu verder over warmtepomp in Bruntinge plaatsen.

Warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, in samenwerking met standaard elektriciteit. Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk water verwarmen. Dat kan dankzij een interne compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers varieert tussen de €2550 – €4500. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €355 per 12 maanden. Zonnepanelen met een elektrische boiler combineren is het beste idee om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Brabant.

Begin direct met besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen