Warmtepomp Bruntinge

Gasvrij wonen heeft de toekomst! De hoog rendement cv-ketel is over een aantal jaren verboden. Vanaf komend jaar is het vervangen van een op gas verwarmde ketel niet langer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle inwoners zullen zich oriënteren op een duurzaam alternatief. De optie in plaats van een ketel op gas (CV) is een warmtepomp installatie. Middels onze website lees jij waardevolle informatie bij het kiezen van een warmtepomp in Bruntinge. Hoe werkt het? Wat zijn de verschillende tarieven? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Doorzoek alle cruciale informatie en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Bruntinge!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Bruntinge? Aan de hand van de info op deze pagina bekijk je handige aanbevelingen. Selecteer een van de vragen hieronder, en ontdek vlug alle info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Bruntinge?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Bruntinge?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Bruntinge

Overweeg jij het laten installeren van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n systeem is vrij moeilijk. Vandaar is een bekwame warmtepomp installateur in Bruntinge onmisbaar. De keuze maken voor een geoefende expert is net zo relevant als de taakomschrijving. De installateur verkent jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check AWB systeem). Hoe ben ik verzekerd van een officiële installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat creditaties die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificering

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificaat

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Een groot pluspunt wanneer de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of de fabrikant van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen mei 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welk systeem laat ik installeren? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de bijgaande tabel tref je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werkwijze Energiebron De kosten Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Hybride combi Ventilatielucht Vanaf €1.500 30 – 50% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Full electric of Hybride Lucht van buiten €4.000 – €6.000 50 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Volledig elektrisch Grondbron €13.000 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water uit de grond €19.500 en meer 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, toilet en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Dit lucht-lucht systeem haalt de afgevoerde warme ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt de buitenlucht als warmtebron. Dit gebeurt met behulp van een soort airco buiten. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar een systeem in huis. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Drenthe.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp profiteert van warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 8 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een open of gesloten bron. De warmte uit het grondwater wordt geconverteerd naar bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en water om te douchen. Te combineren met vloersystemen en radiator verwarming. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Bruntinge.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Er spelen vaak veel verschillende zaken mee.

 • Soort Isolatie: minder recente en huizen waar het ontbreekt aan isolatie moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C realiseert een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasketels: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Normaal gesproken zijn er 2 afwijkende types: standalone (full electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Zoek jij een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Meerlo.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €5.000 t/m €21.000 (inc. boring en aansluiten). De populairste full electric modellen zijn de grondwater- en bodem systemen. Het kost een flinke duit, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Atag, Remeha, Vaillant, Nefit, AWB). Zo’n hybride oplossing kan niet alles zelf doen. De HR-ketel is nodig op koude dagen en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een standalone type. Belangrijk: dit betekent dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een populaire model betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Bruntinge

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Bruntinge

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de kosten van het systeem is niet allesomvattend. Neem nou bijv. de installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens komt de beschikbare subsidie waardoor de aanschafprijs lager wordt. De kosten van het gas verminderen (of verdwijnen), maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Bruntinge uit te rekenen.

Bron warmtepomp Kosten aanschaf Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1000 €1000 4,5 jaar
Lucht-water €4400 €1900 €2100 8 jaar
Bodem-water €14300 €5000 €3300 9 jaar
Water-water €18900 €5100 €4700 15 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Midden-Drenthe?
Binnenkort moeten we van het aardgas af. Nog heel even, en dan gaan veel huizen uitwijken naar andere vormen van energie (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Midden-Drenthe) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in mei 2024. Profiteer snel van deze historische subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de kosten. Advies: subsidie warmtepomp Bruntinge kan jij uitsluitend toepassen op producten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen mei 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €1600 tot €5350. Het totale bedrag wordt beïnvloed door het type systeem, het aantal KW en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Carrier 30RQ021-H geeft jou €2.200,00 subsidie en met betrekking tot de Danfoss DHP-C Opti 10 krijg je €2.900,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Bruntinge

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen met de gasrekening op nul zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Aan de andere kant, deze oplossingen verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan bouw je aan een energieneutrale woning. Je hebt geen energierekening meer! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en de panelen behouden langer hun rendement. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. De zonneboiler ondersteunt jou op weg naar een energieneutrale levensstijl. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Venhuizen plaatsen.

De warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Deze boiler komt aan energie via lucht (ventilatie) samen met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels een interne compressor. De kostprijs van een warmtepompboiler ligt tussen de €2700 – €4700. Je energieverbruik wordt wel hoger: ga maar uit van ongeveer €385 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler is een perfecte combinatie om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Drenthe.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw