Warmtepomp Meerlo

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De gebruikelijke CV-ketel is over een aantal jaren verboden. Binnenkort is het laten installeren van gasgestookte cv-ketels niet meer toegestaan. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Nederlanders moeten switchen naar een duurzaam alternatief. Het meest bekende alternatief van een ketel met gas: ‘warmtepomp’. Gebaseerd op warmtepompspot.nl doorzoek je relevante tips voor een warmtepomp in Meerlo. Waar moet ik rekening mee houden? Wat zijn de verschillende tarieven? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Lees alle cruciale tips & tricks en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Meerlo!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Meerlo? Op deze pagina bekijk je zinvolle aanbevelingen. Kies voor een van de onderwerpen en bekijk snel alle info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Meerlo?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Meerlo?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Meerlo

Iets voor jou, het investeren in een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n systeem is best wel pittig. Vandaar is een doorgewinterde warmtepomp installateur in Meerlo cruciaal. De keuze maken voor een doorgewinterde expert is op z’n minst zo belangrijk als de klus zelf. Hij bekijkt jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Aermec systeem). Wat is een ervaren warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp zijn er verschillende vergunningen die van belang zijn:

 • KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende bedrijven

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke past bij mijn situatie? Gewoonlijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel check je een overzicht.

Soort Warmtepomp Werking Bron Investering Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride Via ventilatie Vanaf €1.500 tot 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Luchtunit (buiten) €2.500 – €6.500 50 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Grondbron €13.000 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Grondwater €19.000 of meer 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp nuttigt warmte uit de ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, badkamer en wc wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. MV (lucht-lucht) systeem nuttigt (warmte) ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit is mogelijk dankzij een soort airco-installatie. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp neemt warmte uit de grond. De onmisbare bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 9 – 13 graden). De warmte gaat naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We differentiëren een gesloten en een open systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar omgezet naar warmte die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor de (CV) verwarming in woningen en om water op te warmen. In te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Meerlo.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Denk aan de volgende factoren.

 • Mate van isolatie: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager realiseert een hoog rendement. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwperiode: huizen opgeleverd voor 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Gewoonlijk onderscheiden we 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Westdorpe.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron de aarde, grondwater of buitenlucht. De initiële investering ligt zo tussen de €7.500 tot zo’n €18.000 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Nefit, Remeha, Intergas, AWB, Atag). Zo’n hybride apparaat neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel ondersteunt wanneer het erg koud is, en als er opeens veel warm water nodig is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger in vergelijking met een 100% elektrische oplossing. Minder fraai is het feit dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een veelgebruikte product is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Meerlo

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Meerlo

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Slechts de kosten van het systeem is niet afdoende. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Daarnaast moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Meerlo uit te rekenen.

Model warmtepomp Prijs pomp Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3100 €1500 €1900 5 jaar
Lucht-water €4400 €2500 €2300 6 jaar
Bodem-water €14100 €4500 €2700 9 jaar
Water-water €17700 €5700 €4500 19 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Horst aan de Maas?
Binnenkort is gas niet meer verkrijgbaar. In de komende periode gaan veel huizen uitwijken naar duurzame warmtebronnen (warmtenet). De 2e kamer verschaft (ook in de gemeente Horst aan de Maas) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Kom in actie! En gebruik deze vorstelijke subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de aanschafprijs. Advies: subsidie warmtepomp Meerlo is alleen van toepassing op producten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1050 tot €4250. Het totale bedrag komt tot stand op basis van het model, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen verdien je een extra “bonus” van €100. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Heliotherm HP08L-M-Web heeft €2.300,00 subsidie en wat betreft de Stiebel-Eltron WPF 20 (233003) heb je recht op €4.000,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Meerlo

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Vergeet niet, deze installaties hebben een hoog stroomverbruik. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en de panelen behouden langer hun rendement. De terugverdientijd wordt zo korter. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan om je doel te realiseren: energieneutraal leven. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Gaastmeer plaatsen.

Warmtepompboiler
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op via ventilatiestromen (lucht), in samenwerking met reguliere energie (stroom). Hierdoor kan het systeem op verantwoorde wijze warm water leveren. Dit kan door de geïntegreerde compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen +/- €2600 – €4000. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €385 per 365 dagen. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen samenvoegen is het beste om om je energiecontract op te zeggen in de provincie Limburg.

Start met besparen

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen