Warmtepomp Nistelrode

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De ouderwetse cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een aantal jaar is de keuze voor de gasgestookte ketel niet meer toegestaan. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Met z’n allen zullen we moeten switchen naar een duurzaam alternatief. Het meest bekende alternatief van de oude ketels is de populaire warmtepomp. Geholpen door de info op deze pagina bekijk je uitgebreide info betreffende een warmtepomp in Nistelrode. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat kost het? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Doorzoek alle praktische tips en adviezen en check prijzen van een installateur in Nistelrode!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Nistelrode? Via onze specialisten lees je praktische tips en adviezen. Selecteer een onderwerp en check eenvoudig het antwoord op jouw vraag.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Nistelrode?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat past bij mij: Een all electric of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Nistelrode?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Nistelrode

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van de warmtepomp is vrij gecompliceerd. Vandaar is een handige warmtepomp installateur in Nistelrode onontbeerlijk. De keuze van een vakkundige specialist is net zo relevant als het kiezen van het juiste systeem. Hij analyseert jouw huis, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over DUCO verwarming). Hoe ben ik verzekerd van een erkende vakman? Voor het installeren van een warmtepomp vind je velerlei vergunningen die van belang zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Installateurs die grondboringen doen moeten dit halen

 • STEK-certificaat

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Controleer of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Wat rendeert het beste in mijn woning? Normaal gesproken zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de tabel hieronder ontdek je de meest relevante info.

Soort Warmtepomp Niveau Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilerend Vanaf €1.400 tot 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Buitenunit €3.500 – €7.000 65 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Standalone Grondbron €13.500 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Volledig elektrisch Water (grond/rivier) €19.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, wc en badkamer wordt afgezogen voor gezond leef- en werkklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. De installatie staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit (soort airco). De onttrokken warmte wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) via de compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Noord-Brabant.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt warmte in de aarde. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 10 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We maken onderscheid tussen een open of gesloten bron. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte veranderd in hoogwaardige bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en warm water uit de kraan. Werkt prima met vloer en radiatorverwarming. De installatie zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Nistelrode.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: verouderde en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur vervult aantrekkelijke opbrengsten. Oude-elementen zijn vaak niet geschikt.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 woningen en ouder hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Over het algemeen zien we twee variërende type producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Wil je beginnen met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Zuidermeer.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp managet de verwarming en het warm water voor 100%. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, bodem of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €7.500 tot €19.000 met installatie inbegrepen. De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de grondwater- en bodem systemen. De tarieven liggen best hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De hybride warmtepomp is in trek! Deze werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. AWB, Atag, Vaillant, Remeha, Nefit). Een hybride systeem kan niet alles zelf doen. De HR-ketel springt bij voor de piekmomenten (extreme kou), plus schakelt in als je ineens veel warm water nodig hebt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger vergeleken met een 100% elektrische type. Let op: houd er rekening mee dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een populaire oplossing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Nistelrode

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Nistelrode

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: is een warmtepomp duur of goedkoop? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Enkel de prijs van het apparaat is niet afdoende. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Kortom: alle kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Nistelrode te bepalen.

Type warmtepomp Kosten systeem Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3400 €1800 €1100 5 jaar
Lucht-water €5600 €1800 €2400 8,5 jaar
Bodem-water €14700 €5400 €2600 14,5 jaar
Water-water €18700 €4700 €5700 18 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Bernheze?
Binnenkort moeten we van het aardgas af. De komende jaren moeten veel huizen overstappen op andere vormen van energie (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Bernheze) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het gaat om een zeer aantrekkelijke subsidieregeling. Vaak krijg je 20% tot 50% van de aanschafwaarde. Advies: subsidie warmtepomp Nistelrode geldt alleen op modellen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2050 en €4000. De uiteindelijke subsidie is een afgeleide van het model, het aantal KW en het energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Per extra KW krijg je honderd euro extra. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit doe je via de website RvO.nl. Zorg voor een volledig betaalbewijs. Om een voorbeeld te noemen: de Inventum All – E Ecolution Combi50 (6 kW) + boiler geeft recht op €1.750,00 subsidie en met betrekking tot de Waterkotte Basic Line Ai1 Geo 5005.5 (G/W) ligt dit op €2.800,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Nistelrode

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen zonder gasaansluiting zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Daartegenover, deze installaties verbruiken veel stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Dit betekent een maximale energiebesparing! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en gaan langer mee. De terugverdientijd wordt zo korter. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen bij het bereiken van een energieneutrale situatie. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Heelweg plaatsen.

Warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie middels ventilatie (lucht) samen met elektrische energie uit het net. Zodoende kan de installatie via een duurzame methode water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij de inwendige compressor. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler valt zo tussen €2500 tot €4100. Vergeet niet de verbruikskosten: we hebben het al snel over €290 op de jaarafrekening. Zonnepanelen met een elektrische boiler maakt het ideaalplaatje om je energiecontract op te zeggen in de provincie Noord-Brabant.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen