Warmtepomp Zuidermeer

Nederland moet van het gas af. De hoog rendement cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Dan is de keuze voor gasgestookte cv-ketels volledig uitgesloten. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle huizenbezitters moeten dus over naar een duurzaam alternatief. Het meest gekozen alternatief van de oude ketels is een warmtepomp. Via deze website vind jij alle details aangaande een warmtepomp in Zuidermeer. Hoe werkt zo’n systeem? Hoe hoog is de investering? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle bruikbare info en vraag direct een offerte aan bij een installateur in Zuidermeer!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Zuidermeer? Door onze experts vind je bruikbare aanbevelingen. Maak een keuze uit een van de vragen hieronder, en je ontdekt binnen no-time alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Zuidermeer?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Zuidermeer?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Zuidermeer

Denk jij na over de aanschaf van een warmtepomp? In het bijzonder de installatie van de warmtepomp is vrij complex. Daarom is een betrouwbare warmtepomp installateur in Zuidermeer onvermijdbaar. De keuze maken voor een bedreven installateur is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. De installateur verkent jouw woning, adviseert een geschikte pomp, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk CIAT verwarming). Wat is een bekwame installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat licenties die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificering

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-accreditatie

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Bekijk altijd of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of de fabrikant van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Met name bedoeld voor hybride warmtepompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welk type moet ik laten installeren? Veelal kun je meer kanten op bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder check je de meest relevante info.

Categorie Warmtepomp Werking Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type woning
1. Ventilatie Hybride combi MV / binnenlucht Vanaf €1.300 25 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht buitenaf €3.000 – €7.000 75 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €13.500 – 16.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water 100% elektrisch Water uit de grond €19.500 en hoger 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp neemt de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in toilet, keuken en badkamer wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Zo’n lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt met behulp van een soort airco buiten. De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een krachtige compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Noord-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 9 – 14 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We onderscheiden een gesloten of open bron. De warmte uit de bodem wordt veranderd in direct inzetbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. de (CV) verwarming in woningen en water om te douchen. Compatibel met radiatoren en vloerverwarming. Dit systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Zuidermeer.

Is ons huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) realiseert goede rendementen. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Gasgestookte-ketels: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Over het algemeen maken we onderscheid tussen twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hieronder lees je meer info. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Horn.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp managet de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de bodem, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €8.000 en €19.000 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. Het is niet goedkoop, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp staat in verbinding met de CV-ketel op gas (bijvoorbeeld van Remeha, Vaillant, Intergas, Nefit, Atag). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel staat klaar wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder vergeleken met een 100% elektrische installatie. Belangrijk: dit betekent dat je in 2030 weer moet overstappen. Een veelgebruikte toepassing is een ventilatiewarmtepomp. Deze installatie maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Zuidermeer

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Zuidermeer

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Enkel de kostprijs van de pomp is niet allesomvattend. Je hebt ook te maken met installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Daarnaast zijn er subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Kortom: alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Zuidermeer uit te rekenen.

Kenmerk warmtepomp Prijs pomp Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €1900 €1300 4,5 jaar
Lucht-water €4200 €2400 €2300 8,5 jaar
Bodem-water €14300 €4400 €3100 14 jaar
Water-water €18500 €4800 €4400 15,5 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Koggenland?
Straks moeten we van het aardgas af. Vanaf dit moment moeten veel Nederlanders overschakelen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). Onze regering hanteert (ook in de gemeente Koggenland) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Profiteer snel van deze royale subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Zuidermeer kan jij uitsluitend toepassen op modellen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2500 tot €4950. Het bedrag wat jij terugkrijgt hangt af van het type, capaciteit (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW heb je recht op honderd euro extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit doe je via de website RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een goed voorbeeld: de Viessmann Vitocal 222-S AWT-AC 221.B16 geeft jou €2.800,00 subsidie en wat betreft de Energie EST ECO250isx krijg je €1.250,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Zuidermeer

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen gaan we strak veel meer zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Maar, deze systemen verbruiken veel stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De kosten voor energie worden dan echt laag. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en er zijn voldoende specialisten. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. De zonneboiler ondersteunt jou met de doelstelling voor een energieneutrale woning. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in s-Heerenberg plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, gezamenlijk met reguliere energie (stroom). Hierdoor kan de installatie via een duurzame methode warm water leveren. Dit gebeurt met de geïntegreerde compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers varieert tussen de €2800 tot €4800. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €380 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler combineren is het beste idee om de stroomkosten te drukken in de provincie Noord-Holland.

Besparen? Vraag offertes op!

Voor bestaande woning en nieuwbouw huizen