Warmtepomp Horn

Iedereen zal op termijn een gasvrije woning moeten hebben. De ouderwetse cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een aantal jaar is het kiezen voor gasgestookte cv-ketels bij wet verboden. Niemand kan vanaf 2030 nog verwarmen op gas. Met z’n allen zullen we moeten switchen naar een duurzaam alternatief. Het meest gekozen alternatief van een HR-ketel is een warmtepomp. Geholpen door onze vergelijker check je alle informatie voor een warmtepomp in Horn. Wat komt er allemaal bij kijken? Is het duur of goedkoop? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle belangrijke informatie en vergelijk direct alle installateurs in Horn!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Horn? Op deze pagina check jij bruikbare adviezen. Maak een keuze uit een van de vragen hieronder, en je leest eenvoudig alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen in Horn?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Horn?
 5. Maak je woning 100% energieneutraal

Warmtepomp installateurs in Horn

Denk jij over het laten installeren van een warmtepomp? De installatie van zo’n systeem is nogal complex. Om die reden is een echte warmtepomp installateur in Horn onmisbaar. Het kiezen van een competente specialist is net zo relevant als het kiezen van het juiste systeem. De installateur bekijkt jouw woning, helpt jou bij het kiezen van een systeem, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Radson warmtepompen). Hoe ben ik verzekerd van een vakkundige warmtepomp-installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat contracten die van belang zijn:

 • Het KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Een speciale training voor grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging van Nederlandse Installateurs)

  Het is relevant dat een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Controleer of Het merk/type warmtepomp erkend is.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Welke past bij mijn situatie? In de praktijk heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In het schema hieronder check je een en ander samengevat.

Soort Warmtepomp Werkwijze Bron Kostprijs Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride systeem Via ventilatie Vanaf €1.750 30 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht van buiten €3.000 – €6.000 75 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Standalone Warmte-grondbron €14.000 – 18.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Volledig elektrisch Waterbronnen €18.000 of hoger 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp neemt warmte uit de ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd werken vaak met mechanische ventilatie. De lucht in badkamer, wc en keuken wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De pomp staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit kan het apparaat dankzij een soort airco buiten. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar de warmtepomp in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een krachtige compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 7 – 12 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Een grond-water warmtepomp heeft een dubbele functie: verwarmen in de winter en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We differentiëren een open- of juist gesloten systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar geconverteerd naar bruikbare energie. Bijvoorbeeld voor je verwarming in huis en voor warm tapwater. Te combineren met vloerverwarming en radiatoren. Het systeem kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Horn.

Is mijn huis geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Soort Isolatie: Gedateerde woningen en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn doorgaans niet zo geschikt.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager realiseert goede rendementen. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • Ketel op gas: Achterhaalde cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Doorgaans bestaan er twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Gaat jouw voorkeur uit naar een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Op warmtepompspot.nl bekijk je ook warmtepomp installateur Spanga.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp coördineert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de aardwarmte, buitenlucht of grondwater. De initiële investering ligt zo tussen de €6.500 – €19.500 met installatie inbegrepen. Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Remeha, Vaillant, Intergas, Atag, AWB). De hybride installatie heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel ondersteunt voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker vergeleken met een all-electric type. Let op: houd er rekening mee dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een prima type is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Horn

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Horn

Veel mensen zijn benieuwd: is een warmtepomp duur of goedkoop? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Louter de kosten van het systeem is niet erg volledig. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet moet je rekening houden met de subsidie die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het gasverbruik wordt minder maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Horn te analyseren.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2500 €1200 €1200 6,5 jaar
Lucht-water €4800 €2500 €2400 7 jaar
Bodem-water €14900 €5400 €4000 9 jaar
Water-water €17400 €5900 €5300 16,6 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Leudal?
Het duurt niet lang, en dan moet ook jouw huis gasvrij zijn. Vanaf dit moment gaan veel gezinnen overstappen op echt groene stroom (warmtenet). De overheid biedt (ook in de gemeente Leudal) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kom in actie! En gebruik deze gulle subsidieregeling. Soms ontvang je 30% of meer van de kosten. Tip: subsidie warmtepomp Horn geldt alleen op systemen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €2400 – €5950. De exacte hoogte van de subsidie wordt beïnvloed door het type, vermogen en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Voor iedere kW extra thermisch vermogen verdien je nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de EnergyPanel GTC-06 plus heeft €1.550,00 subsidie en wat betreft de Climaveneta BWR 0041MS DHW2 heb je recht op €2.600,00.


Energieneutrale woning dankzij zonnepanelen in Horn

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zullen we meer en meer gaan zien. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Evengoed, deze systemen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. De energierekening is dan verleden tijd. Tegenwoordig liggen de prijzen voor zonnepanelen lager en zijn gemakkelijk te installeren. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar een energieneutrale woning. Misschien vind je dit ook relevant: warmtepomp in Broekhuizenvorst plaatsen.

De warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) i.s.m. standaard elektriciteit. Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk warm water leveren. Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €2650 – €4100. Het stroomverbruik is aanzienlijk: we hebben het al snel over €335 per jaar. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen maakt het ideaalplaatje om de stroomkosten te drukken in de provincie Limburg.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw