Warmtepomp Broekhuizenvorst

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De gebruikelijke CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een aantal jaar is het aanvragen van gasgestookte cv-ketels bij wet verboden. Vanaf 2030 mogen we namelijk geen gas gebruiken. Alle woningen moeten overstappen naar een milieuvriendelijk alternatief. Een keuze in plaats van de oude ketels is: ‘warmtepomp’. Aan de hand van de info op deze pagina check je praktische informatie voor een warmtepomp in Broekhuizenvorst. Hoe gaat het in z’n werk? En wat zijn de kosten? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Check alle belangrijke informatie en vergelijk direct alle installateurs in Broekhuizenvorst!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Broekhuizenvorst? Op onze website achterhaal je zinvolle aanbevelingen. Kies voor een van de vragen hieronder, en je ontdekt vlug bruikbare info.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Broekhuizenvorst?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Broekhuizenvorst?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Broekhuizenvorst

Overweeg jij de installatie van een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is nogal complex. Daarom is een geoefende warmtepomp installateur in Broekhuizenvorst noodzakelijk. Het kiezen van een geoefende specialist is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. Deze expert verkent jouw woning, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en sluiten alles op een goede manier aan (bekijk ACM Kalte Klima systeem). Wat is een aangesloten installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei licenties die garanties kunnen bieden:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  Een certificaat gericht op werken met koudemiddelen

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Het is relevant dat de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als het merk van de warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • OK CV keurmerk

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten, de ervaringen wisselen nogal. Welk type moet ik laten installeren? Veelal zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema ontdek je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Mechanisme Energiebron Kostprijs Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Samen met gasketel Ventilatielucht Vanaf €1.300 35 – 45% Goede mechanische ventilatie noodzakelijk (vanaf 1979)
2. Lucht-water All electric of Hybride Buitenunit €5.500 – €7.500 65 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Full-electric Aardwarmte €15.500 – 16.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water All-electric Water uit de grond €18.500 en hoger 100% Woningen vanaf 2015
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in badkamer, keuken en wc gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Een lucht-lucht systeem haalt warmte uit de ventilatielucht. Dit komt bij je CV-ketel terecht. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp benut buitenlucht als energiebron. Dit kan het apparaat dankzij een speciale buitenventilator. Deze warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 12 graden). Deze warmte wordt afgegeven aan het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp gebruikt grondwater en oppervlaktewater als bron. We onderscheiden een open- of juist gesloten systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte getransformeerd naar bruikbare energie. Dit wordt toegepast voor o.a. het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. Het systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Broekhuizenvorst.

Is onze woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Type isolatie: oudere en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager realiseert een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of full electric warmtepomp?

In de praktijk ontwaren we 2 afwijkende types: standalone (full electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Start je liever met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Marknesse.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp draagt zorg voor voor de volle 100% (vloer)verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van buitenlucht, grondwater of de aarde. De kostprijs varieert tussen de €7.000 – €18.500 (alles inclusief prijs). De meest efficiënte full electric systemen werken met water en/of bodem als warmtebron. Het is niet goedkoop, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Atag, Remeha, AWB, Vaillant, Intergas). Een hybride pomp kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel is nodig wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een full-electric type. Belangrijk: dit betekent dat je een gasaansluiting houdt. Een uitstekende product betreft een ventilatiewarmtepomp. Dit systeem ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Broekhuizenvorst

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Broekhuizenvorst

Een veelgestelde vraag: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Enkel de aanschafprijs is niet erg volledig. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Bovendien heb je soms recht op subsidies die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle vormen van kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Broekhuizenvorst te berekenen.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2900 €1600 €1600 5 jaar
Lucht-water €6500 €1900 €2500 7,5 jaar
Bodem-water €15200 €5200 €4500 12,5 jaar
Water-water €17200 €4500 €5800 19 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Horst aan de Maas?
Binnen afzienbare tijd moeten we van het aardgas af. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel woningen wijken naar duurzame energie (warmtenet). Het rijk biedt (ook in de gemeente Horst aan de Maas) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Het gaat om een historische subsidieregeling. Vaak ontvang je 30% of meer van de kosten. Niet vergeten: subsidie warmtepomp Broekhuizenvorst is alleen aan te vragen voor types die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1250 – €4800. Het totale bedrag wordt beïnvloed door het type systeem, capaciteit (kW) en energielabel. De minimale subsidie is €1.000. Bij elke kW extra vermogen incasseer je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Carrier 30PH180STD heeft €4.100,00 subsidie en aangaande de Clivet WSHN-XEE2 12.2 heb je recht op €6.000,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Broekhuizenvorst

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Huizen die enkel stroom gebruiken zullen straks de standaard worden. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Vergeet niet, deze systemen draaien wel op behoorlijk wat stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. De kosten voor energie worden dan echt laag. Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en installatiebedrijven vind je overal. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en gaan langer mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan met het streven naar energieneutraal leven. Ook interessant: warmtepomp in Veere plaatsen.

Een warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht en combineert dat met standaard elektriciteit. Daardoor kan het product op milieuvriendelijke wijze water verwarmen. Dit gebeurt met ingebouwde compressors. Wat jij tegenwoordig betaald voor een warmtepompboiler ligt tussen de €2900 en €4400. Je energieverbruik wordt wel hoger: die bedragen al gauw €305 per 365 dagen. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is de ideale mix om de energierekening te verlagen in de provincie Limburg.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen