Warmtepomp Marknesse

Nederland moet van het gas af. De hoog rendement cv-ketel verdwijnt vanaf 2021. Dan is het plaatsen van een cv-ketel (op gas) geen optie meer. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Iedereen zal moeten overstappen naar een duurzaam alternatief. De optie in plaats van een ketel met gas: ‘warmtepomp’. Aan de hand van onze vergelijker vind jij handige info bij het kiezen van een warmtepomp in Marknesse. Hoe werkt zo’n systeem? En wat zijn de kosten? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Bekijk alle belangrijke informatie en ontdek de meest vakkundige installateur in Marknesse!

Inhoudsopgave
Om welke reden zou ik een warmtepomp laten plaatsen in Marknesse? Via onze specialisten lees je zinvolle adviezen. Druk op een onderwerp en je ontdekt meteen bruikbare info.

 1. Opties voor warmtepomp installateurs uit Marknesse?
 2. Voor welk warmtepomp moet ik gaan?
 3. Volledig elektrisch (stand-alone) of hybride warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Marknesse?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Marknesse

Denk jij over het laten installeren van een warmtepomp? Juist het laten installeren van de warmtepomp is best wel ingewikkeld. Daarom is een geoefende warmtepomp installateur in Marknesse onvermijdbaar. Het kiezen van een officiële warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de taakomschrijving. De vakman analyseert jouw huis, legt uit welke warmtepompen er allemaal zijn, en zorgt er natuurlijk voor dat alles goed wordt aangesloten (lees over Ecoforest warmtepomp). Hoe herken je een bedreven installateur? Betreft het installeren van een warmtepomp vind je velerlei contracten die jou helpen bij het kiezen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-accreditatie

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Controleer of de installateur lid is van deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk warmtepomp erkend is.

 • Het OK CV logo

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Relevant bij installeren van hybride systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen december 2023]

Warmtepomp ervaringen zijn zeer divers. Welk systeem laat ik installeren? Over het algemeen heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de tabel hieronder vind je de voornaamste verschillen.

Type Warmtepomp Werking Bron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride combi Ventilatielucht Vanaf €1.650 35 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht buitenaf €3.000 – €7.500 60 – 100% Een woning na 1992 opgeleverd
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardwarmte €14.000 – 18.000 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Full-electric Grondwater €20.000 of meer 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het gros van huizen na 1980 gebouwd zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht wc, badkamer en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt als bron (warmte) ventilatielucht. Hiermee ondersteunt het de CV-ketel. De installatie combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt met behulp van een ‘airco achtig’ toestel. Deze warmte wordt vervoerd naar de “binnenunit”. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar warm water voor in de keuken/badkamer. De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Flevoland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp haalt warmte in de aarde. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt in de zomerperiode.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. Je kunt kiezen uit een gesloten en een open systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar opgewaardeerd naar toepasbare energie. Denk dan aan energie voor de centrale verwarming en warm water voor de badkamer. Te combineren met radiatoren en vloersystemen. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Marknesse.

Is mijn woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en slecht geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een aanvoertemperatuur tussen de 30⁰C en 50⁰C vervult een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwjaar: jaren 80 woningen en ouder zijn doorgaans niet geschikt.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen behoort niet tot de mogelijkheden.

Een standalone of hybride warmtepomp?

Normaliter werken we met 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Liever een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Graag lichten we beide concepten verder toe. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Wemeldinge.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp managet zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, grondwater of de bodem. De kostprijs varieert tussen de €9.500 en €18.000 (met installatie en advies). Veel van deze full electric modellen zijn systemen op basis van bodem en grondwater. De tarieven liggen best hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Nefit, Intergas, Vaillant, AWB, Atag). Een hybride pomp is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel staat klaar wanneer het erg koud is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Het bestellen van een hybride warmtepomp is voordeliger wanneer je het afzet tegen een full-electric type. Het nadeel is dat je in 2030 weer moet overstappen. Een uitstekende product betreft de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Marknesse

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Marknesse

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat zijn de kosten van een warmtepomp? Hiervoor dien je een goede berekening te maken. Puur de prijs van het systeem is niet compleet. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: de vakman heeft uren werk met de aansluiting. Tevens is er een subsidieregeling die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder echter nemen de stroomkosten wel toe. Alle soorten kosten en baten neem je mee in je berekening om de kosten – en belangrijker – de terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Marknesse vast te stellen.

Type warmtepomp Kosten systeem Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3300 €1200 €1400 4 jaar
Lucht-water €5600 €1900 €2000 9 jaar
Bodem-water €15300 €5600 €3400 9 jaar
Water-water €18100 €4600 €4400 19 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Noordoostpolder?
Eerdaags is gas niet meer verkrijgbaar. Het duurt dus niet lang, en dan zullen veel gezinnen wijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). Het rijk biedt (ook in de gemeente Noordoostpolder) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in december 2023. Het betreft een historische subsidieregeling. Niet zelden krijg je 20% tot 50% van de initiële investering. Belangrijk: subsidie warmtepomp Marknesse geldt alleen op installaties die op de lijst prijken van het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen december 2023).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €1950 tot €5050. De uiteindelijke subsidie heeft te maken met het model, vermogen (kW) en energielabel. Subsidies starten rond de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Je hebt hier een betaalbewijs nodig. Een voorbeeld: de Hautec HWL-A-38-S (88LH0381SCLN5) staat gelijk tot €2.400,00 subsidie en bij de Stiebel-Eltron WPF 07 Basic (230945) krijg je subsidie tot €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Marknesse

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Huizen die enkel stroom gebruiken zullen straks de standaard worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Let op: deze installaties consumeren wel de nodige stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Niet langer betalen voor energie! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en installatiebedrijven vind je overal. Zonnecellen worden goedkoper, en kunnen lang meegaan. De terugverdientijd wordt zo korter. Ook kan de zonneboiler bijdragen om je doel te realiseren: een energieneutrale woning. Zoek ook naar warmtepomp in Fochteloo plaatsen.

Warmtepompboiler
Heb jij al wel eens gedacht over een warmtepompboiler aanschaffen? Het boiler systeem genereert energie via ventilatiestromen (lucht), gezamenlijk met standaard elektriciteit. Op basis daarvan kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dit kan door ingebouwde compressors. De kostprijs van een warmtepompboiler valt zo tussen €3000 en €4200. Wat betreft de energiekosten: die bedragen al gauw €390 per 365 dagen. Een elektrische boiler met zonnepanelen samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Flevoland.

Besparen? Kom in contact met specialisten

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen