Warmtepomp Fochteloo

Nederland moet van het gas af. De oude en vertrouwde cv-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Over een tijdje is het kiezen voor gasgestookte cv-ketels volledig uitgesloten. 2030 is het startpunt voor een gasvrij Holland. Met z’n allen zullen we moeten kiezen voor een milieuvriendelijk alternatief. Een keuze in plaats van een ketel op gas (CV) is de populaire warmtepomp. Gebaseerd op de info van onze specialisten lees jij alle informatie voor een warmtepomp in Fochteloo. Waar moet ik rekening mee houden? En wat zijn de kosten? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle cruciale info en kies een betrouwbare vakman / installateur in Fochteloo!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Fochteloo? Op onze website achterhaal je belangrijke aanbevelingen. Selecteer een van de onderwerpen en check à la minute verdere informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Fochteloo?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Welke kosten komen er kijken bij een warmtepomp in Fochteloo?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Fochteloo

Ben jij er al mee bezig, het investeren in een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n duurzame energiebron is best wel pittig. Juist om die reden is een bedreven warmtepomp installateur in Fochteloo onmisbaar. Het kiezen van een ervaren specialist is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. De specialist neemt jouw huis onder de loep, bekijkt welk type systeem het beste rendeert, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check Galmet subsidie). Waar vind ik een aangesloten warmtepomp-installateur? Met betrekking tot installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK-erkende bedrijven

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Check of een installateur hierbij aangesloten is

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Het label voor veilig en zuinig stoken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen maart 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke is nu geschikt voor mijn woning? Over het algemeen zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema bekijk je een handig overzichtje.

Categorie Warmtepomp Werking Energiebron Totale kosten Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Hybride MV / binnenlucht Vanaf €1.750 45 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht van buiten €4.500 – €7.500 50 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Full-electric Grondbron €15.000 – 17.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water Volledig elektrisch Water (grond/rivier) €19.500 en hoger 100% Nieuwbouwhuizen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp nuttigt energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 maken gebruik van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in keuken, badkamer en toilet wordt afgezogen om de lucht in huis gezond te houden. Zo’n lucht-lucht systeem neemt (warmte) ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. De pomp werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit met ventilator. De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar het binnendeel. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) dankzij een compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt als bron bodemwarmte. De gepatenteerde bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 9 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het aanvoeren van heet water t.b.v. het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan jouw huis koelen als het warm weer is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). Je kunt kiezen uit een circuit dat gesloten of open is. De ‘gevangen’ warmte wordt geconverteerd naar bruikbare energie. Denk dan aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en warm water voor de badkamer. Werkt prima met radiatoren en vloersystemen. De pomp zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Fochteloo.

Is onze woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en huizen waar het ontbreekt aan isolatie zijn minder geschikt.
 • Verwarmingssysteem: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager resulteert in een hoog rendement. Hoge-temperatuur radiatoren zijn ongeschikt.
 • Bouwperiode: huizen gezet voor 1980 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: Oudere cv-ketels kunnen niet gekoppeld worden. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

In de praktijk werken we met 2 afwijkende types: standalone (all electric) en hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de uitkomst. Neig jij eerst naar een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? Dan kies je voor een hybride systeem of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Start nu ook met warmtepomp installateur Oude Wetering.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je gasverbruik zal dus volledig 0 zijn. Een standalone warmtepomp werkt op basis van de bodem, grondwater of buitenlucht. De investering ligt tussen de €8.000 tot €18.500 (inc. boring en aansluiten). Veel gebruikte full electric types zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
De populaire hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Nefit, AWB, Atag, Intergas, Vaillant). De hybride installatie is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel helpt voor de momenten dat het te koud is buiten, en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper dan een standalone installatie. Let op: houd er rekening mee dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een uitstekende toepassing is de ventilatiewarmtepomp. Deze ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Fochteloo

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Fochteloo

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de prijs van het systeem is niet representatief voor de totale kosten. Onderschat namelijk niet de installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarnaast is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Fochteloo vast te stellen.

Bron warmtepomp Kosten systeem Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2700 €1000 €1100 5 jaar
Lucht-water €5000 €1900 €2600 7,5 jaar
Bodem-water €14600 €4100 €3400 12,5 jaar
Water-water €18500 €5400 €4800 15,5 jaar

Heb ik recht op subsidie in de gemeente Ooststellingwerf?
Straks moeten we gasvrij wonen. De komende jaren zullen veel consumenten overschakelen op duurzame alternatieven (warmtenet). De overheid geeft (ook in de gemeente Ooststellingwerf) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in maart 2024. Het gaat om een historische subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je 30% of meer van de aanschafprijs. Advies: subsidie warmtepomp Fochteloo geldt alleen op installaties die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen maart 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €2500 tot €4350. De exacte hoogte van de subsidie heeft te maken met het merk en type, capaciteit (kW) en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe gaat zo’n subsidieaanvraag? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een voorbeeld: de Clivet WSAN-XIN 21 exc staat gelijk tot €1.450,00 subsidie en voor de SmartHeat Classic-i 010 WWi krijg je subsidie tot €2.800,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Fochteloo

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen zonder gasaansluiting gaan we strak veel meer zien. Met warmtepompen heb je geen gas meer nodig. Echter, deze modellen verbruiken veel stroom. Natuurlijk kan je met zonnepanelen zelf stroom opwekken, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Dit betekent een maximale energiebesparing! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en er zijn voldoende specialisten. Veel merken en leveranciers bieden zonnecellen aan en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Een zonneboiler kan jou ook helpen met het streven naar energieneutraal leven. Vind alles uit over warmtepomp in Zuidschermer plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) in combinatie met standaard elektriciteit. Zodoende kan het efficiënt en milieuvriendelijk tapwater verwarmen. Dat kan dankzij de inwendige compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler varieert tussen de €2750 – €4000. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €325 per 12 maanden. Een elektrische boiler met zonnepanelen is een perfecte combinatie om jouw energie uitgaven te reduceren in de provincie Friesland.

Besparen? Vraag offertes op!

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen