Warmtepomp Beerzerveld

Nederland moet van het gas af. De ouderwetse cv-ketel is straks verleden tijd. Binnen korte tijd is het vervangen van een gasgestookt systeem volledig uitgesloten. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle woningen moeten dus over naar een duurzaam alternatief. De optie in plaats van een gasgestookte ketel is een warmtepomp installatie. Aan de hand van onze vergelijker doorzoek jij bruikbare informatie aangaande een warmtepomp in Beerzerveld. Hoe werkt het? Is het duur of goedkoop? Wat zijn opties qua warmtepomp installateurs? Lees alle belangrijke tips en adviezen en vraag kosten op bij een lokale installateur uit Beerzerveld!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Beerzerveld? Hieronder achterhaal je nuttige info. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en jij checkt vlug het antwoord op jouw vraag.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Beerzerveld?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Beerzerveld?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Beerzerveld

Bekijk jij de opties ten aanzien van de installatie van een warmtepomp? Met name het laten installeren van de warmtepomp is vrij moeilijk. Juist om die reden is een geoefende warmtepomp installateur in Beerzerveld noodzakelijk. Het kiezen van een aangesloten installateur is minstens zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. De specialist neemt jouw huis onder de loep, geeft advies voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek ARTEL warmtepomp). Wat is een erkende warmtepomp-installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei vergunningen die betrouwbaar zijn:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een speciaal theorie- en praktijkexamen voor installateurs

 • BRL 6000 erkenning

  Verplicht in het geval van grondboringen

 • STEK-certificaat

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Lid van UNETO-VNI?

  Controleer of de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer de warmtepomp fabrikant is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

Warmtepomp ervaringen verschillen onderling best wel. Welke past bij mijn situatie? Veelal heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel check je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werkwijze Warmtebron Kosten (incl. montage) Besparing gas Type huis
1. Ventilatie Samen met gasketel Luchtstroom Vanaf €1.350 25 – 45% Woningen na 1979 (met mechanische ventilatie)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Lucht buitenaf €4.500 – €8.000 65 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €13.500 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Helemaal elektrisch Water uit de grond €18.000 of hoger 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van energie uit ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht toilet, badkamer en keuken wordt afgezogen voor een gezond binnenklimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het apparaat staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit. De warmte uit de lucht wordt overgedragen naar een systeem in huis. Het apparaat verandert de buitenlucht (5 graden) met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Overijssel.
null

3. Bodem-water warmtepomp

De bodem-water warmtepomp gebruikt warmte uit de grond. De unieke bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 11 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Deze grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. Er zijn 2 opties: een gesloten en een open systeem. De warmte wordt via een warmtewisselaar getransformeerd naar direct inzetbare energie. Onder andere voor het verwarmingssysteem en water om te douchen. Prima in te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. De installatie heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Beerzerveld.

Is mijn huis geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Type isolatie: minder recente en woningen die niet goed geïsoleerd zijn, zijn minder geschikt.
 • Kenmerken verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: woningen gebouwd tot 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?

Vaak zijn er 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige optie. Neig jij eerst naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Leersum.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp organiseert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp kan werken met buitenlucht, grondwater of de aarde. De kostprijs varieert tussen de €9.000 tot €19.500 (met installatie en advies). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het is niet goedkoop, maar het scheelt enorm op je energiekosten.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp werkt samen met een CV-ketel op gas (bijv. Remeha, Atag, AWB, Vaillant, Nefit). Een hybride systeem neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel springt bij als de vraag naar warmte hoog is, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een full-electric installatie. Een minpunt is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een uitstekende product is de ventilatiewarmtepomp. Dit systeem haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Beerzerveld

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Beerzerveld

Een veelgestelde vraag: wat kost een warmtepomp? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Louter de prijs van het apparaat is niet representatief voor de totale kosten. Er zijn namelijk ook installatiekosten: een specialist moet alle aanleggen. Tevens is er een subsidieregeling die je weer kunt aftrekken van de prijs. Het gasverbruik wordt minder echter zal je stroomverbruik hoger worden. Alle kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Beerzerveld te berekenen.

Kenmerk warmtepomp Kosten aanschaf Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3900 €1900 €1800 4 jaar
Lucht-water €4700 €1900 €2000 7,5 jaar
Bodem-water €14400 €5700 €3000 9 jaar
Water-water €17600 €4200 €4100 16,6 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Ommen?
Straks moet ook jouw huis gasvrij zijn. Nog heel even, en dan zullen veel huizen overschakelen op een elektrische manier van verwarmen (warmtenet). De regering hanteert (ook in de gemeente Ommen) aantrekkelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Dit is een historische subsidieregeling. In veel gevallen ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de aanschafprijs. Belangrijk: subsidie warmtepomp Beerzerveld kan jij uitsluitend toepassen op types die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2800 tot €4050. Het totale bedrag hangt af van het type, vermogen en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke extra kW ontvang je €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een goed voorbeeld: de Alpha Innotec LWD 7050A/RX-HMD 2R geeft jou €2.400,00 subsidie en aangaande de Carrier 30WG-025A krijg je €5.500,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Beerzerveld

Energieneutraal wonen is helemaal hot. Gasvrije woningen zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Let op: deze hebben een hoog stroomverbruik. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan kun je het energieverbruik nog verder reduceren. Niet langer betalen voor energie! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en kunnen lang meegaan. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar energieneutraal leven. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Susteren plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit luchtstromen / ventilatie, in samenwerking met elektrische energie uit het net. Op die manier kan het product op milieuvriendelijke wijze water voor douche/bad verwarmen. Dat gaat via de inwendige compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen +/- €2950 – €4400. Het stroomverbruik is aanzienlijk: houdt rekening met zo’n €315 per 365 dagen. Een elektrische boiler met zonnepanelen maakt het ideaalplaatje om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Overijssel.

Start met besparen

Zowel voor nieuwe huizen als bestaande woningen