Warmtepomp Beetsterzwaag

Nederland moet van het gas af. De welbekende CV-ketel is straks verleden tijd. Binnenkort is het kiezen voor een ketel op gas haast niet meer mogelijk. In 2030 moet het gasverbruik terug naar 0. Alle gezinnen moeten switchen naar een alternatieve bron. Het meest gekozen alternatief van de CV-ketel is de populaire warmtepomp. Door warmtepompspot.nl lees je alle details betreffende een warmtepomp in Beetsterzwaag. Wat komt er allemaal bij kijken? Hoe hoog is de investering? En welke warmtepomp installateurs zijn er? Vind alle nuttige details en vind de voordeligste installateur in Beetsterzwaag!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Beetsterzwaag? Door onze experts check je praktische tips en adviezen. Selecteer een onderwerp en je leest rap alle informatie.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Beetsterzwaag?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Beetsterzwaag?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Beetsterzwaag

Overweeg jij de installatie van een warmtepomp? De installatie van zo’n apparaat is best wel ingewikkeld. Daarom is een handige warmtepomp installateur in Beetsterzwaag aan te raden. De keuze maken voor een doorgewinterde specialist is minstens zo belangrijk als de taakomschrijving. Deze expert analyseert jouw huis, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en draagt zorg voor een gedegen installatie (check AWB warmtepomp). Wat is een competente vakman? Omtrent het installeren van een warmtepomp vind je velerlei certificaten waar je op kunt letten:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificering

  De basis voor koeltechnische werkzaamheden

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Bekijk altijd of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • Het OK CV logo

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Warmtepomp ervaringen liggen doorgaans zeer uiteen. Welke moet ik nu kiezen? Veelal heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw. In het schema hieronder tref je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Niveau Bron Kostprijs Besparing gas Bedoeld voor
1. Ventilatie Combinatie Ventilerend Vanaf €1.450 tot 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride en Full electric Lucht van buiten €3.000 – €7.500 75 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardwarmte €15.500 – 18.000 100% Volledig geïsoleerde huizen (en duurzame aanpassingen)
4. Water-water Standalone Grondwaterbronnen €19.000 of extra 100% Huizen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp neemt warmte uit de ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn doorgaans voorzien van mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in wc, keuken en badkamer wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem nuttigt de warmte uit uit ventilatielucht. Dit gaat rechtstreeks naar de CV-ketel. Het systeem werkt samen met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit werkt in feite met een soort airco buiten. Deze warmte wordt via leidingen getransporteerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een krachtige compressor naar verwarmd tapwater van 40 graden. De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp haalt “gratis” warmte uit de bodem. De onmisbare bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, en koelt de woning in de zomer.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp onttrekt de warmte uit water in de grond. We differentiëren een open of gesloten circuit. De warmte wordt via een warmtewisselaar veranderd in hoogwaardige bruikbare energie. Voor het verwarmen van je woning en voor warm tapwater. Werkt prima met vloerverwarming en radiatoren. Het apparaat zorgt in de zomer voor een lekker koel huis. Laat deze maand nog een systeem aanleggen in Beetsterzwaag.

Is onze woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Soort Isolatie: minder recente en slecht geïsoleerde woningen dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Type verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) bewerkstelligt aanzienlijk woongenot. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: huizen opgeleverd voor 1979 kunnen voor problemen gaan zorgen.
 • CV-ketel: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of volledig elektrische warmtepomp?

Grofweg werken we met 2 soorten systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Start je liever met een product dat compatibel is met de gas-ketel (CV)? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Start nu ook met warmtepomp installateur Leiderdorp.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp organiseert 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, aarde of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €6.500 en €20.000 (alles inclusief prijs). Veel gebruikte full electric types zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp ondersteunt de CV-ketel op gas (bijv. van Remeha, Atag, Intergas, AWB, Vaillant). Een hybride pomp neemt niet alles voor z’n rekening. De HR-ketel ondersteunt voor de momenten dat het te koud is buiten, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is betaalbaarder wanneer je het afzet tegen een standalone installatie. Belangrijk: dit betekent dat er twee verschillende systemen moeten worden aangebracht. Een prima type is een ventilatiewarmtepomp. Dit type systeem maakt gebruik van ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Beetsterzwaag

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Beetsterzwaag

Veel mensen zijn benieuwd: wat zijn de kosten van een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Alleen de kostprijs van de pomp is niet compleet. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. Daarnaast is er een subsidieregeling die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle soorten kosten en baten moet je noteren om de totale tarieven en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Beetsterzwaag te berekenen.

Kenmerk warmtepomp Tarief product Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1400 €1300 5,5 jaar
Lucht-water €5700 €1800 €2600 7 jaar
Bodem-water €14200 €5000 €4300 14,5 jaar
Water-water €18500 €5800 €4200 19 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Opsterland?
Eerdaags moet elke woning “gasvrij” zijn. Vanaf dit moment zullen veel gezinnen wijken naar andere vormen van energie (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Opsterland) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Dit is een gulle subsidieregeling. Soms krijg je tot wel 50% van de initiële investering. Advies: subsidie warmtepomp Beetsterzwaag is alleen aan te vragen voor apparaten die zijn geselecteerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen ligt tussen de €1200 tot €6000. De exacte hoogte van de subsidie hangt af van het type, vermogen (kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen incasseer je een extra “bonus” van €100. Hoe vraag ik subsidie aan? Dit kan allemaal via RvO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Om een voorbeeld te noemen: de Alpha Innotec LWD 7070A/RX-HMD 2R geeft recht op €2.600,00 subsidie en voor de Carrier 30WG-045A ligt dit op €7.700,00.


Creëer een energieneutraal huis met zonnepanelen in Beetsterzwaag

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Gasvrije woningen zijn toekomstbestendig. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Echter, deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en de installatie steeds eenvoudiger. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen met het streven naar een energieneutrale woning. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Swichum plaatsen.

Een warmtepompboiler
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op uit de ventilatielucht tezamen met gewone stroom. Op basis daarvan kan het systeem op verantwoorde wijze water verwarmen. Dit is mogelijk middels ingebouwde compressors. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2850 en €4200. Je energieverbruik wordt wel hoger: houdt rekening met zo’n €360 op de jaarafrekening. Zo’n elektrische boiler + zonnecellen samenvoegen is het beste om om de stroomkosten te drukken in de provincie Friesland.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen