Warmtepomp Leiderdorp

Nederland moet van het gas af. De welbekende CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. Vanaf komend jaar is het aanvragen van een gasgestookt systeem ongeschikt (verboden) geworden. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Alle inwoners moeten overstappen naar andere innovatieve mogelijkheden. Een keuze in plaats van de oude ketels is het warmtepomp systeem. Op deze website lees je waardevolle informatie voor een warmtepomp in Leiderdorp. Hoe werkt zo’n systeem? Is het een prijzig systeem? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Vind alle nuttige informatie en kies een betrouwbare vakman / installateur in Leiderdorp!

Inhoudsopgave
Kan ik een warmtepomp laten plaatsen in Leiderdorp? Middels onze expertise doorzoek jij praktische tips en adviezen. Kies voor een onderwerp en je vindt meteen alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Leiderdorp?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de kosten van een warmtepomp in Leiderdorp?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Leiderdorp

Iets voor jou, het aanschaffen van een warmtepomp? De installatie van zo’n pomp is vrij ingewikkeld. Om die reden is een competente warmtepomp installateur in Leiderdorp onontbeerlijk. Het kiezen van een vakkundige installateur is net zo belangrijk als de uit te voeren werkzaamheden. Hij keurt jouw hele woning, heeft een adviserende rol, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Aermec warmtepomp). Waar vind ik een betrouwbare vakman? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp zijn verscheidene bevoegdheden die betrouwbaar zijn:

 • KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 (KOMO)

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-certificering

  Aangesloten bedrijven lopen voorop in de koude sector

 • Uneto-VNI (Vereniging Nederlandse Installatiebedrijven

  Het is relevant dat de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als de warmtepomp fabrikant erkend is.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juli 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke moet ik nu kiezen? Normaal gesproken zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de tabel hieronder tref je een overzicht.

Type Warmtepomp Werkwijze Energiebron Totale kosten Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride systeem Ventilatielucht Vanaf €1.250 45 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Volledig elektrisch of Hybride Lucht buitenaf €5.000 – €7.000 60 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Warmte-grondbron €13.000 – 16.500 100% Woningen na 2010 (of noemenswaardige aanpassingen)
4. Water-water Standalone Water uit de grond €19.500 of meer 100% Woningen vanaf 2016
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt als bron de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht toilet, badkamer en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp benut buitenlucht, en zet dat om naar energie. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit. De opgevangen warmte vindt zijn weg naar het binnendeel. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten met een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp is er als hybride systeem en standalone (all-electric). Vaak geïnstalleerd in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp neemt bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 7 – 12 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. De functie hiervan is het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp werkt met grondwater (en de warmte daarvan). We maken onderscheid tussen een open of gesloten bron. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in bruikbare energie. Denk dan aan energie voor de (CV) verwarming in woningen en om water op te warmen. Geschikt voor radiatoren en vloerverwarming. De pomp heeft ook een koelende functie. Laat snel een systeem aanleggen in Leiderdorp.

Is mijn huis geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Verschillende variabelen hebben invloed.

 • Isolatie: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Verwarmingssysteem: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C bewerkstelligt een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwtijd huis: huizen gezet voor 1980 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • Gasketels: De wat oudere CV-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een full electric of hybride warmtepomp?

Normaliter werken we met 2 soorten systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Beperkt budget? En neig je naar een systeem dat samenwerkt met de CV-ketel? Dan zijn er speciale hybride mogelijkheden of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Nu ook online: warmtepomp installateur Velserbroek.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp regelt 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. De gasaansluiting is dus overbodig geworden. Een standalone warmtepomp kan werken met grondwater, aarde of buitenlucht. De kostprijs varieert tussen de €5.000 en €20.500 (met installatie en advies). Veel gebruikte full electric types zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Vaillant, Intergas, AWB, Atag, Nefit). Zo’n hybride apparaat is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel springt bij voor de piekmomenten (extreme kou), en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper in verhouding met een all-electric installatie. Een minpunt is dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een uitstekende product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Leiderdorp

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Leiderdorp

De eerste vraag is vaak: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Puur de prijs van het apparaat is niet allesomvattend. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Bovendien moet je rekening houden met de subsidie die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder maar het systeem gebruikt wel veel stroom. Alle kosten en baten neem je in overweging om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Leiderdorp te analyseren.

Model warmtepomp Kosten systeem Plaatsing Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2600 €1300 €1500 7 jaar
Lucht-water €4700 €2200 €2700 9 jaar
Bodem-water €14000 €3800 €4500 13,5 jaar
Water-water €18800 €5300 €4200 15,5 jaar

Hoeveel subsidie ontvang ik in de gemeente Leiderdorp?
Binnen afzienbare tijd moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan zullen veel gezinnen overstappen op duurzame warmtebronnen (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Leiderdorp) royale subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juli 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. In enkele gevallen ontvang je 30% of meer van de kosten. Belangrijk: subsidie warmtepomp Leiderdorp is alleen aan te vragen voor producten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juli 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen fluctueert tussen de €3000 tot €4050. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het merk, het aantal KW en het energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je een extra “bonus” van €100. Hoe werkt het aanvragen? Alle info vind je op RVO.nl. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Galletti LCX 092HL geeft jou €7.600,00 subsidie en m.b.t. de IDM TERRA SW 13; 810336 krijg je €3.100,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Leiderdorp

Energieneutraal wonen is de toekomst. Huizen die enkel stroom gebruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Aan de andere kant, deze installaties consumeren wel de nodige stroom. Wanneer je deze stroom zelf opwekt met zonnepanelen, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Je hebt geen energierekening meer! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen bij het bereiken van energieneutraal leven. Mensen zochten ook naar: warmtepomp in Duiven plaatsen.

Warmtepompboiler
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Een boiler gebruikt energie via lucht (ventilatie) i.s.m. jouw basis elektriciteitsaansluiting. Zodoende kan de installatie via een duurzame methode tapwater verwarmen. Dit gebeurt met ingebouwde compressors. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen plusminus de €2500 tot €5000. Vergeet niet de verbruikskosten: als basis neem je +/- €345 per jaar. Een elektrische boiler met zonnepanelen samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Zuid-Holland.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw