Warmtepomp Duiven

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De gebruikelijke CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. In slechts enkele jaren is het aanvragen van gasgestookte cv-ketels volledig uitgesloten. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Met z’n allen zullen we moeten kijken naar een duurzaam alternatief. Het meest bekende alternatief van een gasgestookte ketel is de populaire warmtepomp. Door onze website vind jij alle details m.b.t. een warmtepomp in Duiven. Wat komt er allemaal bij kijken? En wat zijn de kosten? Uit welke warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle cruciale info en tips en ontdek de meest vakkundige installateur in Duiven!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Duiven? Hieronder lees je nuttige informatie. Selecteer een onderwerp en jij checkt binnen no-time alle details.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Duiven?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Wat zijn de tarieven van een warmtepomp in Duiven?
 5. Een duurzame woning dankzij zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Duiven

Denk jij na over het laten installeren van een warmtepomp? Vooral de installatie van zo’n duurzame energiebron is behoorlijk moeilijk. Juist om die reden is een aangesloten warmtepomp installateur in Duiven onvermijdbaar. De zoektocht naar een geoefende warmtepomp-installateur is op z’n minst zo belangrijk als de taakomschrijving. Deze expert inspecteert jouw woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check InterClima-MTA verwarming). Hoe herken je een betrouwbare installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei licenties die jou helpen bij het kiezen:

 • KvINL erkenning voor installatie warmtepomp

  Een theoretisch- en praktijkexamen gericht op warmtepomp monteurs

 • BRL 6000 certificaat

  Speciaal voor grond-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  Speciaal voor installateurs die werken met koudemiddelen

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Check of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Het is relevant wanneer het merk van de warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV kwaliteitslabel

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen juni 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Wat werkt wel/niet voor mijn huis? Over het algemeen zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema vind je de voornaamste verschillen.

Soort Warmtepomp Werking Warmtebron Kostprijs Gasbesparing Bedoeld voor
1. Ventilatie Hybride combi Luchtstroom Vanaf €1.650 45 – 50% Woning gebouwd na 1979 (met MV / ventilatie)
2. Lucht-water Hybride of standalone Buitenunit €3.500 – €7.500 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water Helemaal elektrisch Aardbron €14.500 – 16.500 100% Recente projecten (of aanzienlijke opknapbeurt)
4. Water-water 100% elektrisch Water (grond/rivier) €18.000 of hoger 100% Woningen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp profiteert van de warmte uit de afvoer-ventilatielucht. De meeste huizen na 1980 zijn voorzien van mechanische ventilatie. De ventilatielucht in badkamer, keuken en wc gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem neemt (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Het systeem staat in verbinding met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp gebruikt buitenlucht, en transformeert dit naar energie. Dit gebeurt met behulp van een buitenunit (soort airco). De opgevangen warmte wordt via leidingen getransporteerd naar de warmtepomp in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) dankzij een compressor naar heet water (voor douche en bad). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Gelderland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar haalt warmte uit de grond (circa 9 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze cyclus heeft als doel het toevoeren van warm water voor de verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, en kan je woning koelen tijden hete periodes.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Zo’n water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Er zijn 2 opties: een open- of juist gesloten systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar hoogwaardige bruikbare energie. Denk dan aan energie voor de centrale verwarming en voor warm tapwater. Compatibel met radiatoren en vloerverwarming. Het systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Duiven.

Is mijn woning geschikt?
Niet in elk huis kan een warmtepomp geplaatst worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Mate van isolatie: Gedateerde woningen en slecht geïsoleerde woningen moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Type verwarming: Een aanvoertemperatuur van 55 graden of lager zorgt voor aantrekkelijke opbrengsten. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bestaand / Nieuwbouw: jaren 80 huizen (of ouder) komen eigenlijk niet in aanmerking.
 • Ketel op gas: CV-ketels van 10 jaar of ouder zijn niet compatibel. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Gewoonlijk zijn er twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) of hybride systemen. Ben jij helemaal klaar met het gas? Een volledig elektrische warmtepomp is dan de enige keuze. Wil je beginnen met een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? Ga dan voor een hybride installatie of warmtenetten. Hierna lees je nog wat meer details over de installaties. Andere regio? Begin nu direct met warmtepomp installateur Noordwijk.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor zowel warm tapwater als de verwarming. Jouw gasverbruik daalt praktisch naar 0. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron grondwater, aardwarmte of buitenlucht. De kosten liggen tussen de €9.500 t/m €18.000 inclusief installatie. Veel gebruikte full electric types zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De investering is vrij hoog, maar het rendement is uitstekend.

Hybride warmtepomp
Een zogenaamde hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Vaillant, AWB, Atag, Nefit, Intergas). Een hybride systeem is niet in staat alles te verwarmen. De HR-ketel ondersteunt als het koud is in huis, of als er veel warm water wordt verbruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een volledig-elektrisch type. Belangrijk: dit betekent dat je nog steeds niet van het gas af bent. Een veelgevraagd model is zo’n ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Duiven

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Duiven

Een veelgestelde vraag: is een warmtepomp duur of goedkoop? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Slechts de prijs van het systeem geeft geen volledig beeld. Zo krijg jij te maken met installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens komt de beschikbare subsidie die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Je gaat minder gas gebruiken, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Al deze kosten en baten neem je mee in je berekening om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Duiven uit te rekenen.

Model warmtepomp Prijs pomp Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3600 €1200 €1400 4 jaar
Lucht-water €4200 €2400 €2000 7,5 jaar
Bodem-water €15500 €5400 €3300 14 jaar
Water-water €18300 €4600 €5600 16 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Duiven?
Straks moet elke woning “gasvrij” zijn. Nog heel even, en dan gaan veel woningen wijken naar schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). Onze regering biedt (ook in de gemeente Duiven) vrij hoge subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Kijk dus snel hoe jij kunt profiteren van deze royale subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de aanschafwaarde. Notitie: subsidie warmtepomp Duiven is alleen aan te vragen voor systemen die worden gecommuniceerd door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1950 tot €4300. Het bedrag wat jij terugkrijgt wordt beïnvloed door het type, vermogen (kW) en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Per extra KW heb je recht op honderd euro extra. Hoe vraag ik subsidie aan? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Climaveneta MICS-CN 0092FF geeft jou €2.950,00 subsidie en met betrekking tot de Galletti MCW 010HSM krijg je €2.800,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Duiven

Energieneutraal wonen is de toekomst. Gasvrije woningen zijn sterk in opkomst. Warmtepompen zijn een uitstekende eerste fase. Maar, deze oplossingen verbruiken wel aanzienlijk KW stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. Je hebt geen energierekening meer! Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder, en de installatie steeds eenvoudiger. Een Zonnecel aanschaffen wordt goedkoper en panelen gaan jaren extra mee. Dit heeft een positief effect op de terugverdientijd. Ook kan de zonneboiler bijdragen bij het bereiken van een energieneutraal huis. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Wijngaarden plaatsen.

Warmtepompboilers
Hoe sta jij tegenover warmtepompboilers aanschaffen? De boiler wekt energie op via ventilatiestromen (lucht), i.s.m. reguliere energie (stroom). Op die manier kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit is mogelijk middels de geïntegreerde compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler varieert tussen de €2500 – €4300. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €390 per 12 maanden. Zonnepanelen met een elektrische boiler combineren is het beste idee om de stroomkosten te drukken in de provincie Gelderland.

Start met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw