Warmtepomp Wijngaarden

We zullen allemaal gasvrij moeten gaan wonen. De gebruikelijke CV-ketel bestaat over 10 jaar niet meer. Binnenkort is de keuze voor de gasgestookte ketel niet meer toegestaan. Rond 2030 kunnen we geen gas meer afnemen. Met z’n allen zullen we moeten kijken naar andere innovatieve mogelijkheden. Een keuze in plaats van een HR-ketel is zo’n warmtepomp. Aan de hand van de info op deze pagina lees jij waardevolle informatie m.b.t. een warmtepomp in Wijngaarden. Hoe gaat het in z’n werk? Is het een prijzig systeem? Zijn er warmtepomp installateurs bij mij in de buurt? Lees alle bruikbare specificaties en ontdek de meest vakkundige installateur in Wijngaarden!

Inhoudsopgave
Hoe werkt een warmtepomp laten plaatsen in Wijngaarden? Op deze pagina check jij belangrijke aanbevelingen. Maak een keuze uit een van de vragen hieronder, en jij bekijkt à la minute bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs werken in Wijngaarden?
 2. Welke warmtepomp heb ik nodig?
 3. Hybride of full electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Wijngaarden?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Wijngaarden

Overweeg jij het investeren in een warmtepomp? Het laten installeren van zo’n systeem is nogal ingewikkeld. Vandaar is een bedreven warmtepomp installateur in Wijngaarden onontbeerlijk. Het kiezen van een deskundige expert is net zo relevant als de klus zelf. De installateur inspecteert jouw woning, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek ES systeem). Hoe ben ik verzekerd van een doorgewinterde vakman? Voor het installeren van een warmtepomp zijn er tegenwoordig talloze vergunningen die van belang zijn:

 • KvINL certificaat

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 certificaat

  Een speciaal certificaat voor grondboringen

 • STEK-accreditatie

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI brancheorganisatie

  Het is relevant dat een installateur is aangesloten bij deze organisatie

 • Dutch Heat Pump Association

  Check of het merk warmtepomp hier aangesloten is.

 • OK CV label

  Kwaliteitslabel voor veilige cv-ketels. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen maart 2024]

Ervaringen met warmtepompen zijn wisselend. Welke past bij mijn situatie? Gewoonlijk heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw in vergelijking met bestaande bouw. In de bijgaande tabel check je een overzicht.

Type Warmtepomp Werking Energiebron De kosten Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.300 35 – 45% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water All electric en Hybride Luchtunit (buiten) €4.000 – €6.500 55 – 100% Een huis vanaf 1992 en nieuwer
3. Bodem-water Full-electric Warmte-grondbron €14.500 – 17.500 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water Standalone Water (grond/rivier) €19.500 of hoger 100% Nieuwbouwwoningen
null

1. Ventilatiewarmtepomp

Een ventilatiewarmtepomp benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in wc, badkamer en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit uit ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. De installatie werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp kiest voor de buitenlucht als warmtebron. Dit gaat op basis van een soort airco-installatie. De gewonnen warmte gaat via leidingen naar de “binnenunit”. Het systeem transformeert de koude lucht van buiten via de compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp is er als hybride en all-electric (standalone). Populair in Zuid-Holland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp gebruikt als bron warmte uit de grond. Een bodemwarmtewisselaar neemt de warmte uit de bodem (circa 7 – 13 graden). Dit gaat op zijn beurt naar het systeem. Het systeem gebruikt de warmte voor het water verwarmen voor de centrale verwarming. Zo’n grond-water warmtepomp verwarmt je huis in de winter, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We differentiëren een open of gesloten bron. De warmte uit de bodem wordt veranderd in hoogwaardige bruikbare energie. Onder andere voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Prima in te zetten voor vloer en radiatorverwarming. Het apparaat kan ook koelen in de zomer. Laat dit systeem aanleggen in Wijngaarden.

Is onze woning geschikt?
Niet in alle huizen kunnen warmtepompen worden geïnstalleerd. Denk aan de volgende factoren.

 • Isolatiewaardes: Gedateerde woningen en huizen met lage isolatiewaarden dienen prioriteit te leggen op isolatie.
 • Soort verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) resulteert in een prettige opbrengst. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Leeftijd woning: jaren 80 woningen en ouder hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • HR-ketel: CV-ketels van 10 jaar of ouder werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan geen optie.

Een all electric of hybride warmtepomp?

Gewoonlijk maken we onderscheid tussen 2 verschillende producten: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Wil je het gas afsluiten? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Gaat jouw voorkeur uit naar een pomp die samenwerkt met je huidige gasketel? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Lees verder voor het verschil. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Hegebeintum.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert de verwarming + warm water volledig zelfstandig. Jij hebt dan dus geen gasaansluiting meer nodig. Een standalone warmtepomp gebruikt als bron buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De kostprijs varieert tussen de €5.500 en €19.000 (inc. boring en aansluiten). Veel gebruikte full electric types zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De tarieven liggen best hoog, maar daar is het rendement ook naar.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Intergas, Vaillant, Atag, Remeha, Nefit). Zo’n hybride oplossing heeft een beperkte capaciteit. De HR-ketel springt bij op koude dagen of als er veel warm water wordt verbruikt. De hybride warmtepomp bestellen is voordeliger in vergelijking met een 100% elektrische type. Het nadeel is dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een veelgebruikte toepassing is zo’n ventilatiewarmtepomp. Dit systeem gebruikt als bron de warmte in de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Wijngaarden

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Wijngaarden

Iedereen vraagt het zich af tegenwoordig: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Om dat te berekend moet je veel aspecten mee laten wegen. Slechts de aanschafprijs geeft een te beperkt beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: een vakman moet speciaal langskomen. En zoals je misschien weet is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. Het energietarief voor gas zal minder worden, maar je gaat weer meer stroom gebruiken. Alle soorten kosten en baten moet je in overweging nemen om de totale investering en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Wijngaarden uit te zoeken.

Kenmerk warmtepomp Aanschafprijs Vakman Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €4000 €1000 €1800 5,5 jaar
Lucht-water €4800 €1700 €2500 6,5 jaar
Bodem-water €14700 €5400 €3200 13,5 jaar
Water-water €18800 €4400 €5600 15 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Molenwaard?
Het duurt niet lang, en dan is gas niet meer verkrijgbaar. Het duurt dus niet lang, en dan moeten veel gezinnen overschakelen op echt groene stroom (warmtenet). Het rijk bezorgt ons (ook in de gemeente Molenwaard) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in maart 2024. Het betreft een gulle subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de kosten. Advies: subsidie warmtepomp Wijngaarden geldt alleen op modellen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen maart 2024).

De subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €1600 tot €4550. De exacte hoogte van de subsidie hangt af van het merk, vermogen (uitgedrukt in kW) en energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Voor iedere kW extra thermisch vermogen heb je recht op honderd euro extra. Hoe werkt het aanvragen? Dit kan allemaal via RvO.nl. Vraag bij je installateur het bewijs van aanschaf. Een goed voorbeeld: de Trane CXAM 030 HE SQ geeft jou €6.850,00 subsidie en aangaande de Daikin ERLQ016(**)W1 + EHBX16(**)3V krijg je €2.350,00.


Energieneutrale woning met zonnepanelen in Wijngaarden

Steeds meer Nederlanders willen een energieneutraal huis. Woningen met de gasrekening op nul zullen straks de standaard worden. De warmtepomp is hiervoor natuurlijk de oplossing. Aan de andere kant, deze systemen verbruiken nog wel het nodige stroom. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan komt een energieneutraal huis heel dichtbij. De energierekening is dan verleden tijd. Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en ook vakmannen zijn er genoeg. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en de units leveren langere periodes hoge opbrengsten. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Zo’n zonneboiler kan jouw ook goed bijstaan bij het bereiken van een energieneutraal huis. Ook interessant: warmtepomp in Plasmolen plaatsen.

Een warmtepompboiler
Iets anders dat we veel zien zijn warmtepompboilers aanschaffen. Het boiler systeem genereert energie uit luchtstromen / ventilatie, gezamenlijk met jouw basis elektriciteitsaansluiting. Op basis daarvan kan het op duurzame manier tapwater verwarmen. Dit kan door een speciale compressor. De aanschafprijs van zo’n warmtepompboiler ligt tussen de €2700 tot €5000. Onderschat niet de stroomkosten: die bedragen al gauw €285 per kalenderjaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler combineren is het beste idee om de energierekening te verlagen in de provincie Zuid-Holland.

Ga vandaag nog besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw