Warmtepomp Hegebeintum

Steeds meer mensen bereiden zich voor op gasvrij wonen. De traditionele cv-ketel mag straks niet meer worden gebruikt. In slechts enkele jaren is de keuze voor een cv-ketel (op gas) volledig uitgesloten. In 2030 zal het gas volledig worden afgesloten. Nederlanders zullen zich oriënteren op een duurzame verwarmingsbron. Een keuze in plaats van een ketel met gas een warmtepomp installatie. Op deze webpagina lees je handige tips & tricks over een warmtepomp in Hegebeintum. Wat heb ik allemaal nodig? Wat kost het? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle relevante tips en adviezen en ontdek de meest vakkundige installateur in Hegebeintum!

Inhoudsopgave
Waarom zouden we een warmtepomp laten plaatsen in Hegebeintum? Op onze website check jij belangrijke aanbevelingen. Maak een keuze uit een van de onderstaande vragen, en je vindt meteen alle informatie.

 1. Mogelijkheden voor een warmtepomp installateur in Hegebeintum?
 2. Welk type warmtepomp past bij mij?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Hegebeintum?
 5. Energie opwekken voor je woning met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Hegebeintum

Overweeg jij de aanschaf van een warmtepomp? Juist het laten installeren van zo’n pomp is best wel moeilijk. Vandaar is een aangesloten warmtepomp installateur in Hegebeintum onmisbaar. Het selecteren van een doorgewinterde warmtepomp-installateur is net zo belangrijk als de klus die op het programma staat. Hij analyseert jouw huis, geeft advies voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek Thercon installatie). Waar vind ik een degelijke warmtepomp-specialist? Betreft het installeren van een warmtepomp heb je diverse creditaties die de kwaliteit waarborgen:

 • Kwaliteit voor Installaties Nederland (KvINL)

  Biedt verschillende trainingen voor installateurs

 • BRL 6000 certificaat

  Eventueel samen met een Bodem+ erkenning

 • STEK-erkende installateurs

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • Uneto-VNI (Erkende Nederlandse Installateurs)

  Een groot pluspunt wanneer de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Een pluspunt als Het merk/type warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Check dit met name in het geval van hybride installaties.

Welke warmtepomp moet ik kiezen? [ervaringen april 2024]

De ervaringen met wartepompen is zeer verschillend. Wat rendeert het beste in mijn woning? Doorgaans heb je meer te kiezen bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In het schema check je een en ander samengevat.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Investering Gasbesparing Geschikt voor
1. Ventilatie Combinatie Luchtstroom Vanaf €1.550 30 – 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride of standalone Buitenunit €4.000 – €8.000 50 – 100% Woningen gebouwd na 1992
3. Bodem-water 100% elektrisch Aardbron €13.000 – 18.000 100% Nieuwbouwwoningen (of na grote renovatie)
4. Water-water Standalone Waterbronnen €20.000 en extra 100% Huizen vanaf 2014
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De populaire ventilatiewarmtepomp gebruikt warmte uit de ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 zijn normaal gesproken uitgerust met mechanische ventilatie. De lucht in wc, badkamer en keuken gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Dit lucht-lucht systeem gebruikt de warmte uit uit ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem ondersteunt dus de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp nuttigt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit werkt in feite met een soort airco buiten. De opgevangen warmte wordt overgedragen naar het binnendeel. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar opgewarmd water (evt ook verwarming). De lucht-water warmtepomp is beschikbaar als hybride en standalone (all-electric). Veelgekozen in Friesland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp profiteert van bodemwarmte. De onmisbare bodemwarmtewisselaar nuttigt de warmte die diep in de grond zit (circa 9 – 13 graden). De vrijgekomen warmte gaat nu naar het systeem. Dit proces heeft tot doel het verwarmingssysteem activeren met warm-water. Zo’n grond-water warmtepomp zorgt in de winter voor een warm huis, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp neemt warmte van waterbronnen uit de grond. We onderscheiden een gesloten of open bron. De ‘gevangen’ warmte wordt omgezet naar warmte die je kunt gebruiken. Voor het verwarmen van je woning en water om te douchen. In te zetten voor vloersystemen en radiator verwarming. Dit systeem kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Hegebeintum.

Is mijn woning geschikt?
Niet zomaar elk huis is klaar voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatiewaardes: huizen gebouwd voor 1980 en huizen met lage isolatiewaarden moeten eerst de isolatie aanpakken.
 • Model verwarming: Een lage aanvoertemperatuur (laagtemperatuur) vervult aanzienlijk woongenot. Radiatoren zijn niet altijd geschikt.
 • Bouwtijd huis: jaren 80 huizen (of ouder) hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • CV-ketel: CV-ketels op leeftijd werken doorgaans niet goed. Een hybride warmtepomp kopen is dan niet mogelijk.

Een hybride of full electric warmtepomp?

Grofweg bestaan er twee type systemen: standalone (full electric) en hybride systemen. Het gasverbruik reduceren tot 0? Een volledig elektrische warmtepomp is dan wat je nodig hebt. Liever een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Wellicht ook beschikbaar: warmtepomp installateur Schalkhaar.

Full electric warmtepomp
Zo’n all electric warmtepomp is verantwoordelijk voor 100% autonoom de centrale verwarming en warm water. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp vind je met diverse bronnen: buitenlucht, grondwater of de aardwarmte. De kostprijs varieert tussen de €6.000 tot €21.000 (alles inclusief prijs). De meest efficiënte full electric systemen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. De tarieven liggen best hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Intergas, Vaillant, Nefit, AWB, Remeha). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel helpt als de vraag naar warmte hoog is, en als er op 1 moment veel warm tapwater wordt gebruikt. Een hybride warmtepomp bestellen is aanzienlijk aantrekkelijker dan een standalone installatie. Let op: houd er rekening mee dat je in 2030 weer moet overstappen. Een prima product is zo’n ventilatiewarmtepomp. Deze installatie onttrekt energie uit ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Hegebeintum

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Hegebeintum

Vrijwel iedereen is vooral nieuwsgierig: wat kost een warmtepomp? De berekening die je daarvoor maakt is ingewikkeld. Puur de kostprijs van de pomp geeft een te beperkt beeld. Je hebt ook te maken met installatiekosten: er komt een specialist om alles aan te sluiten. Tevens is er een subsidieregeling die zorgen voor een lagere verkoopprijs. De kosten voor gasverbruik nemen af, echter zal je stroomverbruik hoger worden. Al deze kosten en baten moet je in overweging nemen om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Hegebeintum uit te werken.

Kenmerk warmtepomp Kosten systeem Specialist Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €3200 €2000 €1000 6,5 jaar
Lucht-water €6300 €1700 €2200 6,5 jaar
Bodem-water €14600 €4600 €4800 13,5 jaar
Water-water €18000 €4100 €5700 16,6 jaar

Hoe zit het met subsidie in de gemeente Ferwerderadiel?
In 2030 moet ook jouw huis gasvrij zijn. Het duurt dus niet lang, en dan gaan veel woningen overstappen op schonere manieren om huizen te verwarmen (warmtenet). De regering geeft (ook in de gemeente Ferwerderadiel) vorstelijke subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Kom in actie! En gebruik deze vorstelijke subsidieregeling. Soms ontvang je een vergoeding van 40% of meer van de kostprijs. Opmerking: subsidie warmtepomp Hegebeintum is alleen van toepassing op types die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De hoogte van subsidie voor warmtepompen schommelt tussen de €2400 – €5100. De exacte hoogte van de subsidie heeft te maken met het type systeem, vermogen en energielabel. Subsidies beginnen al op de €1.000. Voor elke Kw extra vermogen ontvang je €100 bovenop de basis subsidie. Hoe maak ik aanspraak op subsidie? Op RVO.nl tref je alle benodigde info. Zorg voor een bewijs van aanschaf. Een actueel voorbeeld: de Daikin EWYQ-050BAWN heeft €5.850,00 subsidie en aangaande de YORK YMWA-HP 0060 heb je recht op €8.700,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Hegebeintum

Energieneutraal wonen is erg interessant. Woningen met de gasrekening op nul zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Let op: deze installaties hebben een hoog stroomverbruik. Indien je zelfstandig met zonnepanelen stroom opwekt, dan kun je pas echt energieneutraal wonen. Je hebt geen energierekening meer! Handig om te weten: zonnepanelen zijn nu aantrekkelijk geprijsd en zijn gemakkelijk te installeren. De Zonnecellen zijn voordelig in aanschaf en panelen gaan jaren extra mee. Dit maakt de terugverdientijd extra voordelig. Daarnaast kan een zonneboiler je ook ondersteunen op weg naar een energieneutrale woning. Bekijk ook de mogelijkheden voor: warmtepomp in Bemelen plaatsen.

Warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. De boiler wekt energie op uit luchtstromen / ventilatie, i.s.m. standaard elektriciteit. Hierdoor kan het efficiënt en milieuvriendelijk water voor douche/bad verwarmen. Dat kan dankzij een speciale compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2800 tot €5000. Wat betreft de energiekosten: we hebben het al snel over €370 per kalenderjaar. Zonnecellen samen met de elektrische boiler is een perfecte combinatie om je energiecontract op te zeggen in de provincie Friesland.

Ga vandaag nog besparen

Niet alleen voor nieuwbouw, ook oudere woningen