Warmtepomp Bemelen

Nederland moet van het gas af. De welbekende CV-ketel verdwijnt vanaf 2021. Over een tijdje is het kiezen voor een cv-ketel (op gas) niet meer toegestaan. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle huizenbezitters moeten switchen naar een duurzaam alternatief. Het meest bekende alternatief van de oude ketels is: ‘warmtepomp’. Gebaseerd op warmtepompspot.nl achterhaal je relevante tips betreffende een warmtepomp in Bemelen. Wat komt er allemaal bij kijken? Wat kost het? Kan ik uit verschillende warmtepomp installateurs kiezen? Lees alle cruciale informatie en check prijzen van een installateur in Bemelen!

Inhoudsopgave
Wat zijn mijn mogelijkheden ten aanzien van een warmtepomp laten plaatsen in Bemelen? Middels onze expertise vind jij bruikbare tips en adviezen. Kies voor een onderwerp en je vindt ogenblikkelijk bruikbare info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn er in Bemelen?
 2. Welke warmtepomp moet ik kiezen?
 3. Een volledig elektrische of hybride warmtepomp?
 4. Wat kost een warmtepomp in Bemelen?
 5. Milieubewust en duurzaam wonen met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Bemelen

Bekijk jij de opties ten aanzien van het laten installeren van een warmtepomp? Met name het laten installeren van zo’n pomp is behoorlijk moeilijk. Daarom is een erkende warmtepomp installateur in Bemelen onontbeerlijk. De keuze maken voor een vakkundige expert is op z’n minst zo belangrijk als het kiezen van het juiste systeem. Hij checkt de hele woning, geeft advies voor een warmtepomp, en zorgt dat alles goed wordt aangesloten (check Climer warmtepomp). Waar vind ik een bekwame installateur? Voor het installeren van een warmtepomp bestaan er nogal wat creditaties die garanties kunnen bieden:

 • KvINL certificaat

  Aanbieder van speciale trainingen voor warmtepomp-installateurs

 • BRL 6000 (KOMO)

  Is vereist voor het doen van grondboringen

 • STEK gecertificeerd

  Kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid in de koelsector

 • UNETO-VNI (installatiebranche in NL)

  Het is relevant dat de installateur hier is ingeschreven

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of Het merk/type warmtepomp lid is van deze organisatie.

 • Het OK CV logo

  Een speciaal keurmerk voor CV-installateurs. Belangrijk bij hybride (ventilatiewarmtepomp) systemen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen juni 2024]

Er is een enorme diversiteit in soorten installaties en ervaringen met warmtepompen. Welke moet ik nu kiezen? Normaal gesproken heb je meer opties bij een warmtepomp voor nieuwbouw dan bestaande bouw. In de onderstaande tabel vind je een handig overzichtje.

Soort Warmtepomp Niveau Bron Kostprijs Besparing gas Soort woning
1. Ventilatie Hybride Via ventilatie Vanaf €1.500 30 – 50% Huizen met mechanische ventilatie (na 1979)
2. Lucht-water Hybride en Volledig elektrisch Luchtunit (buiten) €3.000 – €8.000 70 – 100% Huizen gebouwd vanaf 1992
3. Bodem-water All-electric Aardwarmte €15.000 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water All-electric Waterbronnen €18.500 en meer 100% Woningen vanaf 2018
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De betaalbare ventilatiewarmtepomp haalt warmte uit de ventilatielucht. Woningen gebouwd na 1980 werken vaak met mechanische ventilatie. De ‘gebruikte’ lucht badkamer, wc en keuken wordt afgevoerd voor een gezond klimaat. Een lucht-lucht systeem neemt (warmte) ventilatielucht. Het wordt vervolgens doorgestuurd naar de CV. Deze vernuftige pomp werkt in dienst van de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp neemt buitenlucht, en haalt hier warmte uit. Dit kan het apparaat dankzij een buitenunit met ventilator. De onttrokken warmte vindt zijn weg naar het gedeelte wat binnen staat. Deze installatie converteert buitenlucht (5⁰C) door middel van een compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kan je volledig standalone (full-electric) laten installeren maar ook hybride. Populaire optie in Limburg.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Een bodem-water warmtepomp nuttigt bodemwarmte. Een speciale bodemwarmtewisselaar profiteert van de warmte in de grond (circa 8 – 14 graden). De warmte gaat naar het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het toevoeren van warm water voor de verwarming. Deze grond-water warmtepomp maakt het in de winter aangenaam warm, maar kan ook koelen als het warm is.
water icon

4. Water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. We differentiëren een gesloten en een open systeem. Op basis van een warmtewisselaar wordt de warmte geconverteerd naar bruikbare energie. Denk dan aan energie voor het verwarmingssysteem en om water op te warmen. Compatibel met vloer en radiatorverwarming. Het systeem warmt niet alleen op, het kan ook koelen. Laat direct het systeem aanleggen in Bemelen.

Is mijn woning geschikt?
Niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Een aantal factoren zijn van invloed.

 • Isolatiewaardes: Gedateerde woningen en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Verwarmingssysteem: Een lage aanvoertemperatuur vervult een hoog rendement. Je hebt lage-temperatuur radiatoren nodig.
 • Bouwtijd huis: woningen gebouwd tot 1979 voldoen niet aan de minimale randvoorwaarden.
 • HR-ketel: Achterhaalde cv-ketels zijn minder geschikt. Een hybride warmtepomp kopen is in dit geval geen keuze.

Een hybride of all electric warmtepomp?

Normaal gesproken bestaan er 2 soorten systemen: standalone (all electric) of hybride systemen. Wil jij helemaal van het gas af? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Start je liever met een type waarbij ook je (CV) gasketel nog meewerkt? In dat geval ben je ’t beste af met een hybride oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Je treft hier ook uitgebreide info over warmtepomp installateur Lelystad.

Full electric warmtepomp
Een all electric warmtepomp organiseert zowel warm tapwater als de verwarming. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp werkt op basis van grondwater, bodem of buitenlucht. De prijzen zullen variëren tussen €5.500 en €18.500 (alles inclusief prijs). Veel van deze full electric modellen zijn de bodem- en grondwater warmtepompen. Het kost een flinke duit, maar op lange termijn pluk je hier de vruchten van.

Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp combineer je met de gasgestookte cv-ketel (bijvoorbeeld Remeha, Atag, Vaillant, Intergas, AWB). Een hybride systeem kan niet zelfstandig draaien. De HR-ketel ondersteunt voor de piekmomenten (extreme kou), en als er opeens veel warm water nodig is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper wanneer je het afzet tegen een standalone type. Belangrijk: dit betekent dat je dus 2 ketels hebt te onderhouden (incl. gas). Een prima type betreft een ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat ‘vangt’ energie uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Bemelen

Wat zijn de kosten van een warmtepomp laten plaatsen in Bemelen

De eerste vraag is vaak: wat kost een warmtepomp? Daarvoor moet je diverse zaken in acht nemen. Puur de kostprijs van de pomp geeft geen volledig beeld. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Daarbij heb je soms recht op subsidies die de investering een stuk aantrekkelijker maakt. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Kortom: alle kosten en baten neem je in overweging om de kosten en terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Bemelen te bepalen.

Type warmtepomp Kosten aanschaf Montage Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2300 €2000 €1500 4 jaar
Lucht-water €5000 €1900 €2200 8,5 jaar
Bodem-water €14400 €3500 €2800 13 jaar
Water-water €17700 €5800 €5700 17 jaar

Krijg ik ook subsidie in de gemeente Eijsden-Margraten?
Over een aantal jaar moeten we gasvrij wonen. Nog heel even, en dan zullen veel huizen overstappen op echt groene stroom (warmtenet). Onze regering bezorgt ons (ook in de gemeente Eijsden-Margraten) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in juni 2024. Dit is een gulle subsidieregeling. Vaak krijg je tot wel 50% van de kostprijs. Tip: subsidie warmtepomp Bemelen geldt alleen op modellen die zijn gekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen juni 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen is op dit moment tussen de €2200 en €4600. Het bedrag wat jij terugkrijgt heeft te maken met het type systeem, vermogen en energielabel. Doorgaans heb je al gauw recht op €1.000. Bij elke extra kW ontvang je nog eens €100 extra. Hoe werkt het aanvragen? Hiervoor ga je naar RVO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een actueel voorbeeld: de Alpha Innotec LWD 70A/SX-HTD S heeft €1.850,00 subsidie en bij de Carrier 61WG-025A heb je recht op €5.900,00.


Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen in Bemelen

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Huizen die enkel stroom gebruiken zal voor iedereen gerealiseerd moeten worden. De warmtepomp draagt hier natuurlijk aan bij. Niettemin, deze installaties hebben een hoog stroomverbruik. In het geval jij zelf via zonnepanelen stroom genereert, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Niet langer betalen voor energie! Extra leuk: zonnepanelen nemen in prijs af en ook vakmannen zijn er genoeg. Zonnecellen worden goedkoper, en de panelen behouden langer hun rendement. Je terugverdientijd wordt op die manier gereduceerd. Een zonneboiler kan jou ook helpen bij het bereiken van energieneutraal leven. Zoek ook naar warmtepomp in t Waar plaatsen.

Warmtepompboilers
Wat denk jij van een eigen warmtepompboiler aanschaffen? Zo’n boiler haalt zijn energiebron middels ventilatie (lucht) i.s.m. gewone stroom. Om die reden kan de installatie via een duurzame methode verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dat gaat via de inwendige compressor. Wat je qua prijs kwijt bent aan de warmtepompboiler ligt tussen de €2750 en €4700. Onderschat niet de stroomkosten: ga maar uit van ongeveer €280 op de jaarafrekening. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler is een perfecte combinatie om je energiecontract op te zeggen in de provincie Limburg.

Begin direct met besparen

Naast nieuwe huizen ook voor bestaande bouw