Warmtepomp Lelystad

Het gas wordt langzaam afgesloten. De gebruikelijke CV-ketel is over een aantal jaren verboden. In slechts enkele jaren is het aansluiten van een gasgestookt systeem niet langer mogelijk. In 2030 gaat de gaskraan helemaal dicht. Alle gezinnen moeten overstappen naar een duurzaam alternatief. Het meest gekozen alternatief van de oude ketels is de warmtepomp. Op onze vergelijker vind jij relevante tips betreffende een warmtepomp in Lelystad. Hoe werkt het? Wat kost het? Uit hoeveel warmtepomp installateurs kan ik kiezen? Check alle onmisbare info en tips en vergelijk direct alle installateurs in Lelystad!

Inhoudsopgave
Moet ik ook een warmtepomp laten plaatsen in Lelystad? Aan de hand van de info op deze pagina lees je handige aanbevelingen. Druk op een item uit onze FAQ en check vlug alle info.

 1. Welke warmtepomp installateurs zijn werkzaam in Lelystad?
 2. Uit welke warmtepompen kan ik kiezen?
 3. Wat is het verschil tussen een hybride en all electric warmtepomp?
 4. Is het duur, zo’n warmtepomp in Lelystad?
 5. Maak je woning energieneutraal met zonnepanelen

Warmtepomp installateurs in Lelystad

Ben jij er al mee bezig, de installatie van een warmtepomp? De installatie van zo’n systeem is tamelijk complex. Om die reden is een degelijke warmtepomp installateur in Lelystad onvermijdbaar. De zoektocht naar een betrouwbare warmtepomp-installateur doet niet onder voor de taakomschrijving. De specialist neemt jouw huis onder de loep, kan jou tips geven voor een warmtepomp, en installeert alles op de juiste wijze (bezoek ARTEL warmtepomp). Hoe herken je een bedreven installateur? Ten aanzien van het installeren van een warmtepomp heb jij allerlei bevoegdheden die de kwaliteit waarborgen:

 • KvINL certificering

  Een betrouwbaar kwaliteitskeurmerk

 • BRL 6000 erkenning

  Bedoeld voor het plaatsen van bodem-warmtepompen

 • STEK-certificaat

  Stichting Emissiepreventie Koudetechniek (voor werken met koudemiddelen)

 • Lid van UNETO-VNI?

  Controleer of de installateur hier erkend is.

 • Dutch Heat Pump Association

  Bekijk of het merk warmtepomp is ingeschreven bij deze vereniging.

 • OK CV label

  Keurmerk voor installateurs die veilig met CV-ketels werken. Let hier op in het geval van hybride pompen.

Welke warmtepomp heb ik nodig? [ervaringen april 2024]

De ervaringen met warmtepompen zijn zeer wisselend. Welke moet ik nu kiezen? Gewoonlijk zijn de mogelijkheden groter bij een warmtepomp voor nieuwbouw vergeleken met bestaande bouw. In de tabel hieronder check je een handig overzichtje.

Type Warmtepomp Werking Warmtebron Kosten (incl. montage) Gasbesparing Type huis
1. Ventilatie Hybride combi Luchtstroom Vanaf €1.400 tot 50% Huizen (na 1979) met mechanische ventilatie
2. Lucht-water Hybride of standalone Lucht van buiten €5.000 – €6.500 55 – 100% Vanaf 1992 en nieuwere woningen
3. Bodem-water Volledig elektrisch Aardwarmte €13.000 – 16.000 100% Nieuwbouwhuizen (en aangepaste isolatie woningen)
4. Water-water 100% elektrisch Water (grond/rivier) €19.000 en hoger 100% Huizen vanaf 2017
null

1. Ventilatiewarmtepomp

De ventilatiewarmtepomp benut de afgevoerde warme ventilatielucht. Huizen die gebouwd zijn na de jaren 80 hebben mechanische ventilatie. De ‘vervuilde’ lucht in keuken, badkamer en toilet gaat naar “buiten” voor een aangenaam klimaat. Zo’n lucht-lucht systeem gebruikt als bron de afgevoerde warme ventilatielucht. Deze wordt naar je cv-ketel gevoerd. Het systeem combineer je met de HR-ketel: een hybride warmtepomp.
null

2. Lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp kiest voor buitenlucht als energiebron. Dit gebeurt aan de hand van een buitenunit. De warmte uit de lucht wordt vervoerd naar een systeem in huis. Het systeem transformeert de buitenlucht (5⁰C) met een krachtige compressor naar verwarmingswater (40⁰C). De lucht-water warmtepomp kun je hybride of volledig elektrisch (standalone) installeren. Erg in trek in Flevoland.
null

3. Bodem-water warmtepomp

Zo’n bodem-water warmtepomp gebruikt als bron bodemwarmte. De unieke bodemwarmtewisselaar onttrekt warmte uit de bodem (circa 10 – 14 graden). Hierop wordt de warmte afgegeven aan het systeem. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van water en het verwarmingssysteem. Een grond-water warmtepomp warmt jouw woning op in de winter/herfst, en heeft een koelende functie op warme dagen.
water icon

4. Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp haalt warmte uit het water in de grond. Je kunt kiezen uit een gesloten en een open systeem. De ‘gevangen’ warmte wordt veranderd in direct inzetbare energie. Voor het verwarmingssysteem en warm water voor de badkamer. Prima in te zetten voor radiatoren en vloerverwarming. De pomp kan je huis in de zomer koelen. Laat zo’n systeem aanleggen in Lelystad.

Is mijn woning geschikt?
Warmtepompen kunnen niet in ieder huis geïnstalleerd worden. Dit hangt af van meerdere zaken.

 • Type isolatie: verouderde en matig geïsoleerde woningen kunnen niet altijd overstappen.
 • Soort verwarming: Een wateraanvoertemperatuur van max 50⁰C vervult een prettige opbrengst. Traditionele-radiatoren werken minder goed.
 • Bouwjaar: woningen gebouwd tot 1979 hebben vaak niet de juiste kenmerken.
 • Ketel op gas: Oudere cv-ketels kun je niet combineren. Een hybride warmtepomp kopen zal dan niet gaan.

Een hybride of standalone warmtepomp?

Normaal gesproken zien we twee type systemen: standalone (volledig elektrisch) en hybride systemen. Jouw gasaansluiting de deur uit? Een volledig elektrische warmtepomp ligt dan het meest voor de hand. Liever een installatie waarbij jouw CV nog niet de deur uit hoeft? Dan is een hybride systeem de oplossing of warmtenetten. Hierna vind je meer info over beide systemen. Start nu ook met warmtepomp installateur Vessem.

Full electric warmtepomp
De all electric warmtepomp managet de verwarming en het warm water voor 100%. Je verbruikt dus helemaal geen gas meer. Een standalone warmtepomp kan verschillende bronnen hebben: de bodem, buitenlucht of grondwater. De kostprijs varieert tussen de €5.500 tot zo’n €18.000 (inc. boring en aansluiten). De full electric systemen met het hoogste rendement zijn gebaseerd op water en bodemsystemen. De kosten zijn hoog, waardoor de terugverdientijd wat langer is.

Hybride warmtepomp
Een meer betaalbare hybride warmtepomp kan samenwerken met je gas CV-ketel (van bijv. Vaillant, Intergas, Remeha, Atag, Nefit). Een hybride pomp kan niet alles zelf doen. De HR-ketel is nodig als het koud is in huis, of als de vraag naar warm water erg hoog is. Een hybride warmtepomp bestellen is goedkoper vergeleken met een all-electric installatie. Minder fraai is het feit dat er in je woning een gasaansluiting blijft. Een uitstekende product is de ventilatiewarmtepomp. Zo’n apparaat haalt warmte uit de ventilatielucht.

warmtepomp installateurs Lelystad

Wat kost een warmtepomp laten plaatsen in Lelystad

De eerste vraag is vaak: zijn de kosten van een warmtepomp hoog? Je zult daarvoor een aantal berekeningen moeten maken. Louter de prijs van het apparaat is niet allesomvattend. Er bestaan natuurlijk ook installatiekosten: de aansluiting en de specialist kosten uiteraard geld. Tevens zijn er subsidies die je kunt verrekenen met de aanschafprijs. Het gasverbruik wordt minder echter verbruikt je pomp wel meer stroom. Alle vormen van kosten en baten zul je moeten meenemen om de totale kostprijs + terugverdientijd van een warmtepomp plaatsen in Lelystad uit te werken.

Model warmtepomp Kosten systeem Aansluiting Subsidie Terugverdientijd
Ventilatie (lucht-lucht) €2000 €1600 €2000 4,5 jaar
Lucht-water €4900 €1600 €2000 9 jaar
Bodem-water €14100 €3600 €4000 14 jaar
Water-water €18200 €5600 €4600 17 jaar

Kan ik subsidie aanvragen in de gemeente Lelystad?
Over een aantal jaar moeten we gasvrij wonen. In de komende periode moeten veel gezinnen overstappen op andere vormen van energie (warmtenet). De regering biedt (ook in de gemeente Lelystad) gulle subsidies voor warmtepompen en zonneboilers in april 2024. Het gaat om een gulle subsidieregeling. Niet zelden ontvang je 30% of meer van de kostprijs. Notitie: subsidie warmtepomp Lelystad geldt alleen op apparaten die zijn uitgekozen door het RVO (ISDE Apparatenlijst Warmtepompen april 2024).

De actuele subsidie voor warmtepompen varieert tussen de €2900 – €4100. Het concrete bedrag waar jij recht op hebt komt tot stand op basis van het type, vermogen (uitgedrukt in kW) en het energielabel. Meestal ontvang je minimaal duizend euro. Per extra KW krijg je honderd euro extra. Hoe dien ik mijn subsidieaanvraag in? Dit doe je via de website RvO.nl. Hier upload je een foto of scan van de factuur. Een voorbeeld: de Galletti LCX 104HL staat gelijk tot €7.700,00 subsidie en voor de IDM TERRA SW 35 Twin; 810346 krijg je subsidie tot €5.300,00.


Energieneutraal leven met zonnepanelen in Lelystad

Een energieneutrale woning, heb jij er al over nagedacht? Woningen die 0 gas verbruiken zullen we meer en meer gaan zien. Warmtepompen zijn een goede eerste stap. Aan de andere kant, deze oplossingen verbruiken nog wel het nodige stroom. Is de situatie zo dat je al met zonnepanelen energie opwekt, dan heb je de volgende stap pas echt gezet. Dit betekent een maximale energiebesparing! Het aanschaffen van nieuwe zonnepanelen wordt steeds voordeliger, en installatiebedrijven vind je overal. De Zonnecel inkopen is aantrekkelijk (subsidie) en gaan langer mee. Dit betekent: een lagere terugverdientijd! De zonneboiler ondersteunt jou met het streven naar energieneutraal leven. Wellicht spreekt dit je ook aan: warmtepomp in Easterein plaatsen.

Over warmtepompboilers
Een andere trend is de warmtepompboiler aanschaffen. Zo’n boiler haalt zijn energiebron uit de ventilatielucht tezamen met elektrische energie uit het net. Op die manier kan het efficiënt en milieuvriendelijk verbruikswater verwarmen (douche / bad / afwas). Dit kan door de inwendige compressor. De winkelprijs voor warmtepompboilers varieert tussen de €2900 en €4100. Vergeet niet de verbruikskosten: ga maar uit van ongeveer €285 per jaar. Advies: zonnepanelen en de elektrische boiler samenvoegen is het beste om om jullie stroomkosten lager te krijgen in de provincie Flevoland.

Besparen? Vraag offertes op!

Niet uitsluitend nieuwe woningen ook bestaande huizen